Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Över en fjärdedel av de största börsbolagen i Sverige, som svarat på enkäten från Dagens industri och Aktuell hållbarhet, ser en stor risk att deras planerade klimatsatsningar skjuts upp, som investeringar i solceller och andra investeringar som ses som ”inte livsnödvändiga”.

 

Så många som 25 av de 39 bolagen bedömer att det finns en risk att krisen ska bromsa näringslivets gröna omställning. Detta beror på att coronakrisen har slagit hårt mot företagens hållbarhetsavdelningar och företagsledningarna anser sig ha många fler akuta frågor att ta hand om.

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

Nya arbetssätt ger framtidstro
Men det finns också framtidstro: nästan alla företag menar att de hittat nya och mer hållbara sätt att sköta arbetet på, till exempel har digitala möten ersatt resor – med minskad medarbetarstress och miljöpåverkan som följd. Många upplever också att de fått upp ögonen generellt för vikten av beredskap och hållbara processer.

– Miljöarbete har länge betraktats som något man ‘bör’ göra medan vi angriper coronaviruset som att vi går in i krig. Tänk vilken effekt det skulle bli om vi kunde lyfta klimatarbetet på samma sätt, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum i en artikel i Aktuell Hållbarhet.

LÄS OCKSÅ: Vanligt att överskatta sitt miljöengagemang

Pandemier beror på mänsklig aktivitet
Och många experter lyfter också vikten av att inte ”återgå till det normala” efter pandemin. I en artikel i The Guardian nyligen hänvisas till en rad framstående experter inom biologisk mångfald som varnar för att coronapandemin kommer att följas av många fler dödliga virusutbrott, såvida vi inte går till botten med grundproblemet: den massiva förstörelsen av jordens natur. ”En enda art är ansvarig för pandemin: vi”, säger forskarna, med Dr Peter Daszak i spetsen, och förklarar att senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden, i synnerhet våra ekonomiska, finansiella system som värdesätter ekonomisk tillväxt till varje pris.

 

Bland annat har aggressiv skogsskövling, utbyggd infrastruktur, okontrollerad utbredning av jordbruk och exploatering av vilda djurarter gjort att människan hamnat i närmre kontakt och konflikt med vilda djur, från vilka över 70 procent av alla framväxande sjukdomar som drabbar människor härstammar från.

LÄS OCKSÅ: Emilia Arvidsson vill sprida klimatglädje

Källor: Aktuell Hållbarhet, The Guardian

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

 

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.