Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Parterapi online ska rädda sexlivet efter prostatacancern

Erektionsproblem, inkontinens och psykisk stress är tråkiga bieffekter för de män som opereras för prostatacancer och kan leda till relationsproblem. Nu jobbar därför en forskargrupp på en online-behandling med KBT där fokus är på sexuell rehabilitering för drabbade par. 

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform, med ungefär 9 000 insjuknade män varje år, de allra flesta är då över 50 år gamla. Har cancern inte spritt sig kan de drabbade männen botas genom att prostatan helt enkelt opereras bort.

Erektionsproblem och inkontinens

Men: operationen innebär ofta oönskade och besvärliga bieffekter, som urininkontinens – även i samband med samlag de första månaderna efter ingreppet, då urin kan läcka vid utlösning istället för sädesvätskan som efter operationen försvinner helt. Annan negativ påverkan på sexlivet kan komma i form av erektionsproblem. Allt sammantaget leder dessa problem till försämrad livskvalitet för de drabbade.

LÄS OCKSÅ: 7 tips för god prostatahälsa

Svårt att få stöd efter ingrepp

Hittills har det i många regioner i Sverige varit svårt för männen att få stöd i form av kontakt med en uroterapeut och sexolog efter sin canceroperation. Detta faktum har lett till att en grupp forskare vid Linnéuniversitetet, med finansiellt stöd från Prostatacancerförbundet, nu håller på att ta fram en KBT-behandling online med fokus på sexuell rehabilitering för att hjälpa par där den ena parten genomgått en prostatacanceroperation.

 

Känsligt ämne för många

Behandlingen med kognitiv beteendeterapi (KBT), som pågår i ungefär två månader det första året efter operationen, ska fokusera på mannens självbild och den psykiska press han kan känna inför sin partner samt på strategier för tankar och beteenden som hjälper den drabbade att må bättre.

LÄS OCKSÅ: Nyfiken på nätterapi? Det här är för- och nackdelarna

Amanda Hellström, lektor i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet, säger till tidningen Forskning & Framsteg att sexlivet för många är ett känsligt ämne och att de drabbade kanske ser det som ett ”lyxproblem ”och lite förmätet att önska sig ett fungerande sexliv efter att ha överlevt cancer. Det gör att problemen kommer lite i skymundan om inte paren själva orkar och vågar tar tag i frågan.

Källor: Forskning & Framsteg, Linnéuniversitetet

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.