Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Erica Wessman

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Fakta

Namn: Paul Svensson
Yrke:
TV-kock, krögare och kokboksförfattare.
Aktuell med:
Boken "Rädda maten" och med ny restaurang.
Bakgrund: Fick sitt publika genombrott i det finländska livsstilsprogrammet "Strömsö" ochhar sedan dess medverkat i ett flertal TV-produktioner bland annat "Matakuten"på TV4 som fokuserade på skolmaten.

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Tillsammans med kollegan Christoffer Ekman serverade han cirka 1500 gäster som samtidigt fick sig en lektion i mathantering som förhoppningsvis skulle göra dem mer medvetna om matens värde och glädjen i att ta till vara på mer av exempelvis en morot – visste du förresten att man kan göra pesto på blasten? Det enda som behövs är att vi ändrar vårt sätt att tänka och lär om på visa punkter. Något Per och Christoffer lär ut mer om i nya boken ”Rädda maten” som kommer ut på Norstedts i höst.
Där kan man läsa om vad som orsakar matsvinn men kanske viktigare hur man gör för att undvika det och huvuddelen av boken är vikt åt recept från restaurangen.
I förordet står det att läsa att en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, ett resursslöseri utan like. Om man betänker att det samtidig finns över 800 miljoner människor som svälter blir insikten om hur illa det är ställt hisnande. Svinnet är samtidigt en stor belastning för miljön.

A och O sluta slänga mat
Att sluta slänga mat borde vara enkelt menar Paul, han har länge haft som föresats att göra saker på vad han kallar ett resursklokt sätt.
– Det minst resurskloka är att slänga mat säger Paul som vill inspirera till minskat matsvinn i alla led.
Med tanke på vilket enormt maskineri det är att framställa och distribuera mat är det  väl bara att instämma och hoppas att han lyckas och att fler tar till sig av hans sätt att tänka.
– Det är så mycket resurser som går åt bara att få en produkt på hyllan.
Inte bara i form av odling och produktion utan förpackningsmaterial och allt annat runt omkring förklarar Paul.
– För att sedan bara slänga det.
Det viktigaste vi kan göra för miljön är därför inte främst att äta mer ekologiskt eller närodlat utan något så enkel att se till att faktiskt äta upp det vi köper.
Om det sedan är närodlat och ekologiskt – så mycket bättre! Då även det spelar en viktig roll för miljön men A och O är alltså att använda det vi köper hem.
– Det är något alla kan göra, säger Paul

 

Även viktigt med hållbart jordbruk
Men ekologi är viktigt av många skäl, framför allt för att vi ska ha ett hållbart långsiktigt jordbruk menar Paul som nu flyttar över konceptet från Pop-uprestaurangen till restaurangen Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg, där han ihop med en annan känd TV-kock, Tareq Taylor, ska fortsätta att på samma sätt samarbeta med lokala livsmedelsbutiker men även bönder och andra handlare, något han tror kommer ge ringar på vattnet.
– När man jobbar på att hjälpas åt lokalt kan man också påverka lokalt, i långa loppet kan man kanske påverka vad som finns i hyllan.
Kompisskap och partnerskap spelar en viktig roll tror Paul.
– Tillsammans är man lite starkare än man är ensam.

LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”

Intresset har ökat explosionsartat
Paul tycker sig se en förändring i restaurangbranschen bland sina kollegor, och ett ökat intresse för att tänka och agera hållbart.
– 2019 har det exploderat. Initiativen är många och många gör likvärdiga alternativ på olika sätt genom att jobba nära grossisterna eller dagligvaruhandeln. Man arbetar även med att få ned matsvinnet på många skolor säger Paul och fortsätter:
– Frågan är varm nu, många tycker att den är viktig och känner att de kan göra stor skillnad.
Paul vill inte på något sätt ta åt sig äran men säger att från att ha varit lite av en gräsrotsrörelse har frågan om matsvinn nu fått en mer framskjuten plats. Och om alla gör sitt i varje led skulle det gå att lösa problemet ganska snabbt tror Paul.
– Om alla vore ense om att slänga mat är det dummaste vi kan göra.

LÄS OCKSÅ: Förvarar du din mat rätt? Här är en snabbguide

Värnar smakupplevelserna
För Paul som kock handlar det dessutom om frågan om smak eller snarare de smakupplevelser som går förlorade när vi slänger mat tidigt.
– Mycket slängs bort när det är som bäst och smakar som mest eller så slänger vi de delar som smakar mer än de vi känner till.
Därför hoppas Paul vidga vårt kunnande och få oss att våga experimentera mer när det kommer till mat och hur vi använder våra livsmedel.
– Begränsningen ligger ofta i rädsla eller okunskap säger Paul som med boken vill inspirera till att bli mer nyfiken och inte vara rädd för mat.

Rena delikatesserna
– Det är ganska enkelt att göra smarta, goda förbättringar som inte innebär förminskad njutning, snarare tvärtom.
Han vill även att vi ska våga ta en titt på det där som de flesta av oss rutinmässigt slänger i komposten.
– Det gäller att lära sig förstå att de som är skrumpna faktiskt är rena delikatesser. De mest övermogna grönsakerna är nämligen – så länge de inte är mögliga eller ruttna – många gånger de som blir till den godaste såsen.
Vi behöver också se över våra köpmönster, många av oss har en tendens att köpa hem för mycket, något Paul erkänner att även han själv gjort sig skyldig till.
– Det låter tråkigt så in i bomben men planering är det bästa sättet att minska sitt matsvinn.

LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn

Bröd slängs i drivor
När det kommer till livsmedelsbutikerna kan de utöver att bli bättre på att slänga mindre och återanvända det som blir över även genom nudging bidra till att vi kunder slänger mindre hemma, menar Paul.
– I alla led har man till uppgift att inspirera även utanför ens egna ansvarsområden.
Ett exempel vore att ha tips på butikshyllorna på vad man kan göra med överblivet bröd. Själv mal Paul ned det till vad han kallar brödmjöl som han sedan blandar i när han bakar nytt, gör pizzadeg eller pasta.
– Brödmjöl är en fantastisk smaksättare i vilket sammanhang som helst.

 

Nyligen rapporterades det om vilka enorma mängder bröd som returneras till bagerier för att förstöras eller bli till biogas och i bästa fall jäst. Paul tycker därför att  det vore en bra idé om det fanns brödkvarnar i butikerna som malde ned överblivet bröd till mjöl som man sedan kan sälja till kunderna.

Några tips från Paul som minskar matsvinnet
Frys in och gör glass av bruna bananer.
Koka egen buljong av ben och skrov från kött, fisk och kyckling.
Frys in överbliven grädde i isbitsbricka.
Sätt salladen i kruka så kommer nya skott.
Riv och frys in dina ostskalkar.
Skiva och lägg skrumpna rotfrukter i vatten i tio minuter så piggnar de till.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Paul Svensson
Yrke:
TV-kock, krögare och kokboksförfattare.
Aktuell med:
Boken "Rädda maten" och med ny restaurang.
Bakgrund: Fick sitt publika genombrott i det finländska livsstilsprogrammet "Strömsö" ochhar sedan dess medverkat i ett flertal TV-produktioner bland annat "Matakuten"på TV4 som fokuserade på skolmaten.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.