Foto: Erica Wessman

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Fakta

Namn: Paul Svensson
Yrke:
TV-kock, krögare och kokboksförfattare.
Aktuell med:
Boken "Rädda maten" och med ny restaurang.
Bakgrund: Fick sitt publika genombrott i det finländska livsstilsprogrammet "Strömsö" ochhar sedan dess medverkat i ett flertal TV-produktioner bland annat "Matakuten"på TV4 som fokuserade på skolmaten.

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Tillsammans med kollegan Christoffer Ekman serverade han cirka 1500 gäster som samtidigt fick sig en lektion i mathantering som förhoppningsvis skulle göra dem mer medvetna om matens värde och glädjen i att ta till vara på mer av exempelvis en morot – visste du förresten att man kan göra pesto på blasten? Det enda som behövs är att vi ändrar vårt sätt att tänka och lär om på visa punkter. Något Per och Christoffer lär ut mer om i nya boken ”Rädda maten” som kommer ut på Norstedts i höst.
Där kan man läsa om vad som orsakar matsvinn men kanske viktigare hur man gör för att undvika det och huvuddelen av boken är vikt åt recept från restaurangen.
I förordet står det att läsa att en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, ett resursslöseri utan like. Om man betänker att det samtidig finns över 800 miljoner människor som svälter blir insikten om hur illa det är ställt hisnande. Svinnet är samtidigt en stor belastning för miljön.

A och O sluta slänga mat
Att sluta slänga mat borde vara enkelt menar Paul, han har länge haft som föresats att göra saker på vad han kallar ett resursklokt sätt.
– Det minst resurskloka är att slänga mat säger Paul som vill inspirera till minskat matsvinn i alla led.
Med tanke på vilket enormt maskineri det är att framställa och distribuera mat är det  väl bara att instämma och hoppas att han lyckas och att fler tar till sig av hans sätt att tänka.
– Det är så mycket resurser som går åt bara att få en produkt på hyllan.
Inte bara i form av odling och produktion utan förpackningsmaterial och allt annat runt omkring förklarar Paul.
– För att sedan bara slänga det.
Det viktigaste vi kan göra för miljön är därför inte främst att äta mer ekologiskt eller närodlat utan något så enkel att se till att faktiskt äta upp det vi köper.
Om det sedan är närodlat och ekologiskt – så mycket bättre! Då även det spelar en viktig roll för miljön men A och O är alltså att använda det vi köper hem.
– Det är något alla kan göra, säger Paul

 

Även viktigt med hållbart jordbruk
Men ekologi är viktigt av många skäl, framför allt för att vi ska ha ett hållbart långsiktigt jordbruk menar Paul som nu flyttar över konceptet från Pop-uprestaurangen till restaurangen Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg, där han ihop med en annan känd TV-kock, Tareq Taylor, ska fortsätta att på samma sätt samarbeta med lokala livsmedelsbutiker men även bönder och andra handlare, något han tror kommer ge ringar på vattnet.
– När man jobbar på att hjälpas åt lokalt kan man också påverka lokalt, i långa loppet kan man kanske påverka vad som finns i hyllan.
Kompisskap och partnerskap spelar en viktig roll tror Paul.
– Tillsammans är man lite starkare än man är ensam.

LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”

Intresset har ökat explosionsartat
Paul tycker sig se en förändring i restaurangbranschen bland sina kollegor, och ett ökat intresse för att tänka och agera hållbart.
– 2019 har det exploderat. Initiativen är många och många gör likvärdiga alternativ på olika sätt genom att jobba nära grossisterna eller dagligvaruhandeln. Man arbetar även med att få ned matsvinnet på många skolor säger Paul och fortsätter:
– Frågan är varm nu, många tycker att den är viktig och känner att de kan göra stor skillnad.
Paul vill inte på något sätt ta åt sig äran men säger att från att ha varit lite av en gräsrotsrörelse har frågan om matsvinn nu fått en mer framskjuten plats. Och om alla gör sitt i varje led skulle det gå att lösa problemet ganska snabbt tror Paul.
– Om alla vore ense om att slänga mat är det dummaste vi kan göra.

LÄS OCKSÅ: Förvarar du din mat rätt? Här är en snabbguide

Värnar smakupplevelserna
För Paul som kock handlar det dessutom om frågan om smak eller snarare de smakupplevelser som går förlorade när vi slänger mat tidigt.
– Mycket slängs bort när det är som bäst och smakar som mest eller så slänger vi de delar som smakar mer än de vi känner till.
Därför hoppas Paul vidga vårt kunnande och få oss att våga experimentera mer när det kommer till mat och hur vi använder våra livsmedel.
– Begränsningen ligger ofta i rädsla eller okunskap säger Paul som med boken vill inspirera till att bli mer nyfiken och inte vara rädd för mat.

Rena delikatesserna
– Det är ganska enkelt att göra smarta, goda förbättringar som inte innebär förminskad njutning, snarare tvärtom.
Han vill även att vi ska våga ta en titt på det där som de flesta av oss rutinmässigt slänger i komposten.
– Det gäller att lära sig förstå att de som är skrumpna faktiskt är rena delikatesser. De mest övermogna grönsakerna är nämligen – så länge de inte är mögliga eller ruttna – många gånger de som blir till den godaste såsen.
Vi behöver också se över våra köpmönster, många av oss har en tendens att köpa hem för mycket, något Paul erkänner att även han själv gjort sig skyldig till.
– Det låter tråkigt så in i bomben men planering är det bästa sättet att minska sitt matsvinn.

LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn

Bröd slängs i drivor
När det kommer till livsmedelsbutikerna kan de utöver att bli bättre på att slänga mindre och återanvända det som blir över även genom nudging bidra till att vi kunder slänger mindre hemma, menar Paul.
– I alla led har man till uppgift att inspirera även utanför ens egna ansvarsområden.
Ett exempel vore att ha tips på butikshyllorna på vad man kan göra med överblivet bröd. Själv mal Paul ned det till vad han kallar brödmjöl som han sedan blandar i när han bakar nytt, gör pizzadeg eller pasta.
– Brödmjöl är en fantastisk smaksättare i vilket sammanhang som helst.

 

Nyligen rapporterades det om vilka enorma mängder bröd som returneras till bagerier för att förstöras eller bli till biogas och i bästa fall jäst. Paul tycker därför att  det vore en bra idé om det fanns brödkvarnar i butikerna som malde ned överblivet bröd till mjöl som man sedan kan sälja till kunderna.

Några tips från Paul som minskar matsvinnet
Frys in och gör glass av bruna bananer.
Koka egen buljong av ben och skrov från kött, fisk och kyckling.
Frys in överbliven grädde i isbitsbricka.
Sätt salladen i kruka så kommer nya skott.
Riv och frys in dina ostskalkar.
Skiva och lägg skrumpna rotfrukter i vatten i tio minuter så piggnar de till.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Paul Svensson
Yrke:
TV-kock, krögare och kokboksförfattare.
Aktuell med:
Boken "Rädda maten" och med ny restaurang.
Bakgrund: Fick sitt publika genombrott i det finländska livsstilsprogrammet "Strömsö" ochhar sedan dess medverkat i ett flertal TV-produktioner bland annat "Matakuten"på TV4 som fokuserade på skolmaten.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

 

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.

Vanligt att överskatta sitt miljöengagemang

Eko/miljö

En studie från Göteborgs universitet visar att flesta av oss är övertygade om att vi överlag är mer miljövänliga än andra. Något som riskerar minska vårt framtida miljöengagemang enligt forskarna som uppmanar oss att ha en mer realistisk syn på våra insatser.

 

Tinas livsgnista kom tillbaka

Intervju

Förändringen kom smygande. Tina Rittemar, 53, var både arg och ledsen under samma dag. Så småningom sjönk hon in i nedstämdhet och håglöshet. Inget var roligt längre. När livet kändes som mest grått fick Tina hjälp att hitta tillbaka till sitt vanliga energiska och glada jag. Lösningen fanns i ett tillskott designat för kvinnor i klimakteriet.

Ny forskning: Allt fler vuxna stödjer ungas klimatkamp

Eko/miljö

Det som började den där måndagen i augusti 2018 spred sig sedan som en löpeld runt hela jorden. Greta Thunbergs klimatengagemang nådde först ungdomar runt om i världen. Men nu klimatstrejkar allt fler vuxna i solidaritet med de unga. Forskare har studerat aktivisternas motiv. Och nu är den svenska rapporten klar.

Så slipper du uppblåst mage

Hälsa

Plötsligt är magen uppblåst som en ballong och kläderna känns alldeles för trånga. Känner du igen problemet? Lösningen: Matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas som kan motverka gaser och uppblåsthet snabbt och effektivt. 

Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Hälsa

Vinter, snuva, förkylning och influensa har varit synonymt sedan tidernas begynnelse. Och naturligtvis fanns det bot att få långt innan våra moderna mediciner uppfanns. Svampar, rötter, blommor, blad och bär är stommen i naturens apotek för en hälsosam vinter – här är några som du kanske inte kände till tidigare.