Annons
Annons

Paul Svenssons inkokta clementiner

Börjat ledsna på julens clementiner? Här är ett sätt att förädla dem och göra så att de håller längre. Receptet kommer ur TV-kocken Paul Svenssons bok "Rädda maten" och kan bland annat användas till olika desserter.

Redaktionen

28 december, 2019
Paul Svenssons inkokta clementiner
Dela inlägget

Börjat ledsna på julens clementiner? Här är ett sätt att förädla dem och göra så att de håller längre. Receptet kommer ur TV-kocken Paul Svenssons bok ”Rädda maten” och kan bland annat användas till olika desserter.

 

Annons
Fakta

Rädda maten

Receptet kommer från boken rädda maten av TV-kocken Paul Svensson och hans kollega Christofer Ekman som tillsammans drev pop-uprestaurangen Retaste, vars idé var att laga gourmetmat på återvunna livsmedel som matbutiker var på väg att kasta. Recepten därifrån och olika tips på hur man kan förlänga livslängden på olika råvaror har de samlat i boken ”Rädda maten” som gavs ut på Norstedts förlag tidigare i år.

Portioner: 10

Ingredienser

Inkokta clementiner
1 kg clementiner + vatten till kokning
5 dl strösocker
5 dl vatten

Gör så här

Tvätta clementinerna och picka dem med en sticka. Lägg dem i en kastrull med vatten som precis täcker frukten. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme tills skalet är mjukt, i 30–45 minuter. Känn efter med en sticka.

Koka samtidigt ihop socker och vatten till en lag i en annan kastrull. Lägg i clementinerna och låt koka upp en gång. Häll över allt i en glasburk med lock – lagen ska täcka frukten. Kyl ner och låt stå i kylen i cirka 2 veckor innan clementinerna är klara att äta. De håller i ytterligare cirka 4 veckor i kylen.

Serveringstips! Kan serveras som dessert till exempelvis glass eller vispad grädde (reds kommentar).

Annons
Annons