Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vatikanen med omnejd

Foto: Paul Speed

Påvens 10 bästa råd för lycka

I den argentinska tidskriften "Viva" fick påve Franciskus frågan om hur man blir en lyckligare person. Då tog han chansen att lista sina egna tio budord - för hur man gör för att nå lycka.

1. Lev och låt leva
"Alla borde följa denna principen", menar påven.
Ett liknande uttryck används av romarna: "Rör dig framåt och låt alla andra göra detsamma."

2. Var generös mot andra
"Människor måste vara öppna och generösa gentemot varandra, för om du blir inbunden är risken att du blir en mycket egoistisk person", skriver Expressen.

 

3. Hitta lugnet i tillvaron
Påven som tidigare undervisade i litteratur gymnasiet, använder sig av en liknelse från en argentinsk novell skriven av Ricardo Guiraldes. I den boken ser huvudkaraktären tillbaka på hur han egentligen levt sitt liv.

4. Se till att din fritid är balanserad
"Konsumtion har bara gett oss ångest", säger påven.
Han vill att vi avsätter tid att umgås med familjen och barnen. Och att vi ska stänga av tv:n när vi äter och fokusera på samtalet och tiden vi ägnar oss åt tillsammans.

5. Söndagar bör vara en vilodag
"Arbetare ska ha söndagen ledig eftersom att söndagen ska ägnas åt familjen", säger påven.

6. Hitta innovativa sätt att skapa värdiga jobb för unga
"Vi måste vara kreativa när det kommer till våra ungdomar. Om de inte ser någon framtid eller några möjligheter kan du börja med droger och bli mer känsliga vilket kan leda till självmord", enligt påven.

7. Respektera och ta hand om vår natur
"Miljöförstöringen är en av de svåraste utmaningarna mänskligheten står inför, och frågan som vi inte ställer är: Håller människan på att begå självmord genom sin tyranniska användning av våra naturresurser."

 

8. Sluta att vara negativ
"Att tala illa om andra tyder bara på att man ha dålig självkänsla. Att släppa negativa tanka snabbt är bara hälsosamt."

9. Respektera andras övertygelse
"Varje persons dialog startar med hans eller hennes identitet. Kyrkan växer genom att inspirera genom vittnesbörd, att försöka övertyga andra om sina egna åsikter är fel väg att gå."

10. Arbeta för fred
Vi lever i en tid då det pågår flera krig i världen, och rösten för fred måste göras hörd. Att vara ha en fredlig hållning kan ibland tolkas som att man är tyst. Men det är fel, i stället står fred för något proaktivt och dynamiskt."

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.