Foto:: Jenny Peronne

Peter har 100 procent koll på det här med hälsa

Efter många år i hälsans tjänst bland annat som generalsekreterare för Kroppsterapeuternas yrkesförbund har kiropraktorn Peter Feldt bestämt sig för att sätta sina samlade kunskaper inom området på pränt. Resultatet är boken ”100 procent hälsa”.

Peter Feldt har arbetat med hälsa på ett eller annat sätt i hela sitt liv. I sitt yrke som kiropraktor möter han ständigt nya patienter som han coachar i bland annat kost och träning. Efter att ha undervisat och föreläst i ämnet i 30 års tid vet han vilka de vanligaste kunskapsluckorna är. Boken har undertiteln Motivation, mat och motion och Peters intention är att knyta ihop de många lösa trådar som hälsoråd många gånger består av och skapa en begriplig och överskådlig helhet som hjälper läsaren att förstå hur allt hänger ihop.



Hur kom det sig att det blev en bok?
– Det finns en enorm uppsjö av quick-fix som dominerar löpsedlarna och många tycker att måttet är rågat, de går inte längre på de enkla tricksen. Och ställer sig istället frågan, vad är egentligen rätt sätt?

 

Vill ge en helhetsbild
Med boken ”100 procent Hälsa” vänder Peter sig till alla som vill göra en bestående förändring i sin livsstil.
– Den är till för dem som vill ha ökad förståelse för hur kroppen fungerar. Det lättare att göra förändringar om man förstår varför men behöver göra si eller så, säger Peter, som menar att det underlättar om man förstår sambandet mellan hur kosten, motionen och hjärnan fungerar tillsammans – hur de påverkar varandra.
– Alla våra handlingar föds i hjärnan, medvetet eller omedvetet och de aktiviteter vi gör på dagarna påverkar hjärnan, det gör också kosten. På gott och ont.

LÄS OCKSÅ: Janesh – med ayurvedan i blodet

Vad hoppas du att läsaren ska få ut av boken?
– Först och främst vill jag att de ska få lära sig hur kroppen fungerar som helhet och hur rörelse, maten och våra tankar påverkar vår vardag.
Peter vill också ge grundkunskaper i hälsa genom att lära ut vanliga begrepp som till exempel vad det är för skillnad på proteiner och kolhydrater och vad som skiljer de vanligaste dieterna åt. Han vill på så sätt skapa förståelse för vad det innebär att äta på ett visst sätt och hur en diet som till exempel 5:2 påverkar livsstilen. Han vill även slå ett slag för funktionell träning som han menar är en utmärkt aktivitet som är lätt att ägna sig åt oavsett om man befinner sig på ett hotellrum, hemma eller ute i skogen.
– Och så hoppas jag att många ska lära sig coacha sig själva till att ta bättre beslut. Det är inte svårt när man vet vilka frågor som ska ställas, säger Peter som menar att man genom att ställa rätt frågor får svar som talar om vad som är det bästa för just dig, just nu i ditt liv.

Vad är de stora utmaningarna på hälsans område idag?
– Att vara hälsomedveten har olika bottnar. Många jagar bättre hälsa på olika vis men samtidigt kan kunskapen ofta vara låg om hur kroppen fungerar säger Peter som menar att vi har en tendens att snabbt överge en metod för att prova en ny. Något som innebär att man inte ger metoden en ärlig chans.
– Oftast resulterar det i att man känner ett misslyckande, vilket är onödigt om man bara gör rätt från börja och är lite uthållig, säger Peter som menar att det är viktigt med en plan och tydlig målbild.

LÄS OCKSÅ: Ellinor har koll på mikrobiomet

Det sägs ju att hälsomedvetandet aldrig varit så stort som det är idag. Samtidigt äter många väldigt dåligt, hur ska man gå till väga för att höja medvetandet och öka intresset för att ta hand om sin hälsa hos fler än de redan frälsta?
– Dem som inte är frälsta tror jag man kan dela i två grupper. De som inte bryr sig alls, vilka blir svåra att övertyga och så har vi dem som vill skapa förändring men inte går på enkla lösningar. Man förstår att quick-fixar inte funkar men vet inte vad de ska göra istället.
Som exempel nämner Peter att 2,5 miljoner svenskar i undersökningar uppger att de är beredda att lägga både tid och pengar på sin hälsa under rätt förutsättningar.
– Så jag tror och är övertygad om att med rätt argument så kommer denna grupp att ta till sig relevant information och så småningom sälla sig till de frälsta men med en högre medvetandegrad och en övertygelse att det med tiden blir bra resultat.

Du arbetar ju för ett införande av BOT-avdrag. En motsvarighet till RUT och ROT, fast för hälsa. Hur skulle det se ut och varför är det viktigt?
– Det är viktigt ur två stora perspektiv: Dels för att ett så kallat BOT-avdrag skulle ge en mer rättvis fördelning av de ekonomiska förutsättningarna att själv välja sin väg mot bättre hälsa. Och dels för att minska ohälsan i Sverige. Sjukvården i Sverige går på knäna och det bästa sättet att hålla folk borta från sjukhusen är att inte ge dem en anledning att gå dit. Med mer friskvård håller vi oss friska längre. Enklare än så blir det inte.

 

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Du träffar ofta politiker och föreläser bland annat på myndigheter. Hur ser intresset och förståelsen för förebyggande hälsa ut bland våra folkvalda?
– Det finns ett intresse, oftast större än förväntat. I varje politiker finns en individ som är lika intresserad som gemene man av till exempel massage, personliga tränare eller av att äta rätt.
Samtidigt är det inte de mjuka värdena som smäller högst hos våra politiker menar Peter och förklarar att det var var först när han kunde koppla dessa mjuka värden till minskade kostnader och ökade intäkter som intresset för ett BOT-avdrag väcktes på allvar.
– Bättre folkhälsa leder till bättre ekonomi i Sverige.

Vad vill du uppmana partierna att tänka på inför årets val?
– Att vårdfrågan, som ligger tvåa på listan över den största anledningen till vilket parti man väljer att rösta på, får fokus på förebyggande friskvård, säger Peter och fortsätter:
– 2 000 sjuksköterskor saknas och 870 vårdplatser är stängda på grund av sjuksköterskebristen. Men bara inom Kroppsterapeuternas Yrkesförbund finns över 4000 kvalitetssäkrade medlemmar redo att ta sitt ansvar och minska ohälsan i Sverige. Ge svenska folket rätt förutsättningar att själva välja sin väg mot bättre hälsa!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

 

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.