Peters 12 tips

Topp 12 kosttillskott för anti-aging

Postad: 5 november, 2012 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kosttillskott | Etiketter: , , | 2 kommentarer

Följande kosttillskott hjälper till att skydda dig från skador, kroniska sjukdomar och påskyndad åldringstakt. Jag intar själv dessa dagligen för att hålla mig fräsch och pigg nu när jag är 60+.

1. Ett starkt multivitamin/mineral med optimala mängder vitaminer och mineral:
Många studier visar att otillräckliga halter mängder av vitaminer och mineral leder till kroniska sjukdomar. Multivitaminer och mineral har visat sig minska förkortningen av kromosomerna telomerer och har därmed en bromsande effekt på åldrandet. Vanliga näringsbrister under åldrandet är bland annat låga mängder B12-, D-, C- och A-vitamin, magnesium, selen och jod.

2. D-vitamin för oss som bor i Norden:
För att uppnå och behålla skyddande och optimala halter D-vitamin i kroppen bör du inta tillskott om ca 2 500–7 500 IE (63–190 µg) dagligen. Intaget är beroende på din exponering till solen, årstiden samt hur dina D-vitaminhalter i blodet (optimala värden är 50–80 ng/ml).

3. C-vitamin:
Intag av C-vitamin om 1 000–5 000 mg dagligen ger skydd för hjärta-kärl, immunförsvar och annat. Dessutom minskar du nedbrytning av kroppen från fria radikaler.

4. E-vitaminkomplex och selen:
Studier visar att extra intag av selen om ca 200 µg dagligen ger ett bra skydd mot kroniska sjukdomar och bromsar nedbrytning av hjärnans funktion, motarbetar depression samt minskar risk för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. E-komplex som inkluderar E-vitaminformerna alfa-, beta-, gamma- and delta-tokoferoler som i doser om tillsammans 100 mg dagligen ger ett starkt skydd mot åldringssjukdomar. Produkten skyddar ännu bättre om den innehåller tokotrienoler.

5. Magnesium:
Det beräknas att över 250 000 människor dör för tidigt varje år på grund av otillräckliga magnesiumhalter i kroppen. Hjärt- och kärlsjukdomar är fortfarande den största orsaken till en för tidig död och magnesium är ett nyckelämne för hjärtat, för energitillverkning och 300 andra funktioner i kroppen. Alla behöver inta extra magnesium på grund av alldeles för lite magnesium i livsmedel från vårt moderna jordbruk samt att många läkemedel bidrar till urlakning av magnesium (och många andra näringsämnen). Ät gärna 300–600 mg magnesium dagligen (det är speciellt bra att inta en stund innan sängdags). Jag föreslår att du tar din multivitamin-mineral tillsammans med extra magnesiumtillskott.

6. Resveratrol:
Resveratrol är en stark antioxidant med starka antiinflammatoriska egenskaper. Flera hundratals miljoner dollar av forskning har bevisat att resveratrol är ett viktigt näringsämne som kan reglera vår sirtuin-gener. Dessa gener reglerar åldringstakten. För att ha en stark föryngrande effekt behöver du få i dig 200–400 mg resveratrol dagligen.

7. Acetyl-L-karnitin:
Den här formen av aminosyran karnitin är speciell effektiv för att gynna en frisk hjärnhälsa. Den kan förbättra minnet och de kognitiva funktionerna, bidra till ett starkare hjärta och till att neutralisera toxiner i cellerna. Rätt skyddande dos är 1 000–2 000 mg dagligen.

8. Bärkoncentrat, Greens och/eller algkoncentrat:
Superfoods-bär som aronia, blåbär, acai, hallon m.fl. innehåller ett brett spektra av värdefulla fytonäringsämnen och antioxidanter. Dessa har många positiva egenskaper för föryngring och förbättring av många viktiga kroppsfunktioner som synen, minnet, koncentrationsförmågan m.m. Ät tillskott, skaka ihop bärpulver och drick eller varför inte skopa i bärpulver-koncentrat i din morgon-smoothie? Och ta naturligtvis vara på alla fantastiska föryngrande bär som finns i våra svenska skogar och trädgårdar. Dagligt intag av vetegräs, korngräs, rajgräs, klorella och/eller spirulina hjälper att hålla kroppen basisk vilket är en viktig nyckel till ett långt liv. Dessa stödjer också kroppens avgiftningssystem, balanserar tarmfloran samt ger dig värdefulla enzymer och spårämnen. Dagligt intag av koncentrerat grönt ger kroppen livskraft från gröna ämnen som saknas i dagens jordbruk och livsmedelskedja.

9. Adaptogener:
Intag av adaptogena örter skyddar mot inre och yttre stress. Adaptogener som ginseng, rosenrot, rysk rot, schisandra och ashwagandha bidrar till ett livsviktigt skydd mot nedbrytning av kroppen och ökning av åldringstakten. Under tusentals år har kulturer runt omkring i världen använt adaptogener för att säkerställa ett friskare åldrande.

10. Omega-3-fettsyror:
Det finns tiotusentals positiva studier om omega-3-fetter för ett mer hälsosamt liv när man kommer upp i åldern. Bland annat rapporter om bättre hjärtkärlhälsa, bättre kognitiv funktion, skydd mot cancer och mindre smärta och inflammation. I Sverige äter vi mycket mindre fisk nu än tidigare. Fisken är heller inte lika nyttig och ren som den var för 30–50 år sedan. Omega-3-fettanalyser visar att mer än 90 procent av de som lever i Sverige idag har för låga halter omega-3 i kroppen. Ät därför gärna extra omega-3-tillskott i form av höga doser av framför allt fiskolja, sälolja, kalimariolja, krillolja, linfröolja, hampaolja och chiaolja (krill ger mindre lägre halter omega-3 men innehåller flera antioxidanter, speciellt astaxantin). Tänk på att det behövs mycket större mängder vegetabiliska omega-3-källor jämfört med animaliska omega-3-källor på grund av att kroppen måste konvertera den vegetabiliska källan av alfalinolensyra till EPA/DHA. Två eller tre matskedar vegetabiliska oljor eller sammanlagt 1 000–1 700 mg EPA + DHA tillsammans ger bra effekt och gott skydd.

11. Coenzym Q10:
Coenzym Q10 är extra viktigt under åldrandet. Det är ett av de viktigaste ämnena för en bra hjärt-kärlhälsa samt för energiomsättningen när du åldras, och de flesta får i sig för lite CoQ10 via maten. Du har större behov av Q10 när du åldras, speciellt om det finns risk för hjärt-kärlsjukdomar. Jag rekommenderar 90–200 mg dagligen i förebyggande syfte.

12. Grönt te:
Drink 4–5 koppar grönt te av hög kvalitet dagligen eller inta kosttillskott innehållande grönt te-extrakt med höga halter av katechinen epigallokatekingallat (EGCG). Fyra koppar grönt te dagligen är vad världens friskaste åldringar på Okinawa i Japan dricker. Du kan även byta ut några koppar grönt te eller komplettera med vitt te. Tänk på koffeinhalten är beroende på tesort, kvalitet eller hur du brygger teet.

Hälsningar,
Peter Wilhelmsson



Livsstil: Anti Aging

Postad: 1 september, 2012 Av: Peters 12 tips Kategori: Anti aging, Hälsa, Livsstil | Etiketter: , , , | Kommentera

September

Jag har studerat anti aging och föryngringsmedicin i snart 20 år och har certifierats i Anti Ageing-medicin av American Academi of Antiaging Medicine. År 2000 skrev jag boken ”Lev Ung Längre”.
Jag brinner för att du ska få den senaste information om Anti Aging och bli inspirerad till att leva ett mer hälsosamt och friskare liv.
Här följer mina topp 12 tips i ämnet:

1. Undvik raffinerad kost
… och ät istället en växtbaserad vitalkost. Ät minst tio portioner frukt, bär och grönsaker dagligen.
Detta ger bland annat hög andel fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen.

2. Välj hälsosamma fetter
… och ät 3–6 tsk/portion dagligen.
Ät gärna olivolja, avokado och valnötter flera dagar i veckan. Dessa är laddade med omega-3-, omega-6- och andra nyttiga fettsyror.
Begränsa mängden mindre hälsosamma mättade fetter och välj istället det mer nyttiga kokosfettet. Undvik transfetter och dåliga vegetabiliska oljor som ofta förekommer i bland annat bakverk, bröd, godis och chips.

3. Inta omega-3-tillskott i rätt doser varje dag
Komplettera gärna med den hälsosamma omega-6-oljan GLA (gammalinolensyra). Goda källor för omega-3-fett är bland annat fisk-, säl- och krillolja.
En bra daglig dos är 800–1 200 mg DHA och 1 000–2 000 mg EPA. Observera att om du äter 3–5 portioner fisk dagligen i form av sardiner, sill eller vildlax kan du minska omega-3-intaget med ca 30 procent.
För bättre balans och hälsa komplettera gärna med 1–2 msk linfrö- (eller mal ned 3 msk linfrön i smoothien), chia- eller hampaolja. Alternativt (eller som komplement) kan du inta en hälsosam GLA-källa som till exempel jättenattljus- gurkörts- eller svartvinbärsolja i en daglig dos om 200–400 mg GLA.

4. Se upp för socker och sötningsmedel
Intag av vitt socker i form av sukros eller glukos samt högfruktos majssirap ökar risken för leverskada, blodsockerstörningar, hjärt-kärlsjukdomar, cancer samt snabbar på hjärnans åldringstakt och utveckling av demens och Alzheimers.
Undvik sötade livsmedel. Undvik också också ”light”-produkter och artificiella sötnings- och sockerersättningsmedel som aspartam, sukrulos och acesulfam K.
Använd honung, lönnsirap och stevia som alternativa sötningsmedel när det behövs, men träna dina smaklökar att njuta av hälsosam mat och dryck utan att behöva söta så mycket.

5. Behåll ett stabilt och lågt blodsocker
Högt och/eller obalanserat blodsocker skadar kroppen, kärlen och vävnaderna på lång sikt. Ät därför en kost som stabiliserar blodsockret, bland annat genom att äta flera proteinrika fiber- eller fettrika mål och mellanmål dagligen. Se till att varje måltid innehåller tillräckligt med protein, fett och mindre mängd kolhydrater med högt GI/GB. Undvik potatis och begränsa intaget av kokta rotfrukter med högt GI/GB. Förslag: ät 2–3 nyttiga mellanmål per dag, innehållande till exempel nötter, frukt, råa morötter och hummus.

6. Drick 4–8 koppar livgivande, antioxidantrika och läkande örtteer varje dag
Följande teer rekommenderas: vitt te, grönt te, rött te, rosmarinte, Pau D’arcote, lakritsrotte. De flesta människor har även nytta av 1–2 koppar ekokaffe eller svart te men det är inte lika nyttigt som örtteerna.

7. Sanera bort toxiner och allergener i din kropp – och i ditt hem
Allergener i mat, miljö och hem belastar din kropp och bidrar till sjukdomsutveckling.

Därför är det viktigt att – i så hög utsträckning som möjligt – eliminera eller minska på dessa:
a. Sanera bort amalgam och andra toxiska metaller eller plaster i munhålan (arbeta tillsammans med en biologiskt inriktad tandläkare).
b. Eliminera så mycket och så många toxiner som möjligt från din hem- och arbetsmiljö – tänk på alla hushållsartiklar, hygienvaror, tvätt- och sköljmedel, schampo och balsam, kosmetika och annat.
c. Skaffa vattenfilter om du är osäker på vattenkvaliteten för att minska risken för tungmetaller och annat i dricksvattnet.
d. Prova ett liv utan mjölkprodukter och gluten under 3–4 veckor – om du mår bättre utan och/eller om dina symtom förbättras under den mjölk- och glutenfria tiden kan du utesluta eller minska på intaget.

8. Sov bra och stressa av
Stress ökar produktionen av fria radikaler och bidrar till fetma, kroniska sjukdomar och ökad åldringstakt. För att motverka stress behöver du bland annat god sömn, positivt tänkande, regelbunden motion, kärlek, positiva relationer, rak kommunikation, yoga, andningsövningar, meditation och god planering. Ta kontroll över ditt liv och ta ansvar för dina tankar, känslor och beslut.

9. Inta kosttillskott och superfoods dagligen
Intag av multivitaminer och andra kosttillskott har visat sig bidra till längre överlevnad och bättre hälsa upp i åren.
Ät minst en multivitamin-mineralkombination med optimala doser av näringsämnen.

Se till att du sammanlagt med alla dina tillskott får i dig minst:
a. 2–10 ggr RDI av alla B-vitaminer,
b. 1 000 mg C-vitamin
c. 2 000 IE D vitamin
d. 2 ggr RDI av magnesium och selen.

Inta även matsmältningsenzymer och nyttiga tarmbakterier dagligen för att bygga upp och behålla en bra matsmältning och ett bra immunförsvar. Komplettera dessutom med CoQ10, adaptogener och superfoods i din näringsdryck eller smoothie.

10. Fasta, detox och kalorirestriktion
Regeneration av hjärnan och andra organ sker främst när vi sover och när vi fastar. Att fasta kan hjälpa till att reparera inre organ samt minska åldrandetakten hos hjärnan och andra inre organ. Fasta gärna en dag per vecka, tre dagar per månad eller/och genomför ett 1–2 veckor fasta/detoxprogram vid ett eller två tillfällen per år. Använd gärna närings- grönsaks- och superfood-drycker tillsammans med vatten och örtte för bra rening och regeneration
Att äta mindre och samtidigt få i dig mer näring är den mest vetenskapligt bevisade sättet att leva längre. Alla djur, inklusive människor, som minskar sitt kaloriintag med minst 20 % och samtidigt får i sig bra näring lever längre. En växtbaserad vitalkost med superfoods gör att du kan äta mindre och må bättre – tänk på att njuta av maten och sluta ät när du är 80 procet mätt.

11. Var proaktiv: gå på hälsokontroller och ta behandlingar för att förebygga sjukdom och behålla hälsan
Hälsokontroller, till exempel blodprover, hårmineralanalyser och regelbundna undersökningar, ger dig riktvärden och vägbeskrivningar på din hälsokarta för att se var du befinner dig och vad du ska göra för att förbättra din hälsa. De kan även förklara vad som ligger bakom symtom och besvär. Regelbundna behandlingar som massage, shiatsu, akupunktur, fotvård och spabehandlingar håller dig både friskare och gladare.

12. Hitta din passion i livet
En av de viktigaste nycklarna till ett långt och värdefullt liv är att hitta passion, glädje och frihet i livet. Det gäller i privatlivet, i dina relationer, ditt jobb och i många andra delar av tillvaron. Behåll nyfikenheten och hitta intressen, arbete(n) och relationer som inspirerar dig och hjälper dig utvecklas.

Hälsningar,
Peter Wilhelmsson



Sök i bloggen

Om bloggen

Namn: Peter Wilhelmsson.
Ålder: 60 år.
Bor: Falun.
Om bloggen: Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson är en av landets mest välkända profiler inom området naturmedicin och hälsa. Peter driver en skola för näringsutbildning, är aktiv som författare och föreläsare samt är grundare till Alpha Plus.
På den här sidan delar han en gång i månaden med sig av sina bästa tips och råd inom ett aktuellt ämne.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.