Peters 12 tips

Du är vad du äter – Topp 12

Postad: 6 december, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Kosttips, Livsstil, Tips | Etiketter: , , , | Kommentera

Kvinna med grönt

 

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är en ytterligare förbättring och mer detaljerad Topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa: ”Du blir en kombination av följande tolv synergistiska effekter av livsmedel”.

  1. Kvaliteten och renheten hos den mat du väljer: är grönsakerna, frukten och spannmålen du väljer ekologiskt odlade? Köper du kött från kor uppfödda på gräs? Äter du vild eller odlad fisk? Hur mineralrik och frisk är jorden där maten du äter odlas (medicinsk geologi)? Äter du genmanipulerade livsmedel? Finns det många onödiga tillsatser i maten, eller ansamlingar av bekämpningsmedel, växtgifter, antibiotika, hormoner och andra ämnen som tillsätts livsmedel?
  2. Från producent till konsument: vilken är smaken på och vilket är näringsvärdet i maten på grund av hur den skördas, paketeras, transporteras och lagras? En tomat plockad direkt från trädgården och som du till middag samma dag kommer naturligtvis att smaka och vara annorlunda än den tomat som plockats grön två veckor tidigare, mognat under transporten och sedan lagrats under några dagar innan du köper den.
  3. Mixen och balansen mellan makro-och mikronäringsämnen i din mat: hur mycket kolhydrater, protein och fett äter du i en måltid och under dagen? Hur mycket vitaminer, mineral, aminosyror, fettsyror och fytonäring innehåller maten?
  4. Livsmedelsberedning, tid och temperatur som används: är maten rå, marinerad, fermenterad, kokt, rökt, wokad, stekt eller bakad? Beredningen påverkar näringsvärdet, upptaget och effekten i kroppen.
  5. Din mentala, emotionella och andliga inställning till måltiden: din inställning till måltiden kan påverka hälsoeffekterna av måltiden lika mycket som dess inneboende näringsämnen. Hur du tänker och känner när du äter maten kan vara lika viktigt som maten du äter: har du en positiv intention eller sinnesstämning när du äter din måltid? Det har visat sig att den som ber för maten, välsignar maten, är tacksam för maten eller har en positiv inställning eller konversation när måltiden intas mår bättre. Att äta när du är stressad och orolig kan göra nästan lika mycket skada som nytta. Det kommer att belasta din matsmältning, ditt blodsocker och ditt immunförsvar.
  6. Dina näringsbehov när du äter: om du exempelvis har nedsatt immunförsvar – din kropp håller på att bekämpa en förkylning – kommer det att påverka dina näringsbehov och ditt näringsupptag. Kroppen kommer då att utnyttja mer zink och C-vitamin från maten för att komma över förkylningen. Maten blir din medicin eller din belastning vid sjukdom.  Immunförsvaret använder mer näring när det är under attack än när det befinner sig på topp.  Om du har järnbrist kommer du att ta upp mer järn från måltiden än om du inte har järnbrist.  Järnet kommer att absorberas lättare och användas för att balansera ditt näringstillstånd. Är makro- och mikronäringsämnesprofilen i måltiden optimal för dina behov denna dag, vecka eller månad? Ser du mat som din första och bästa medicin? Varierar du ditt matintag beroende på ditt tillstånd och behov? Du äter kanske mera från broccolifamiljen under de veckor då du är mer östrogendominant för att hjälpa balansera ditt hormontillstånd. Du kryddar kanske gröten eller filen lite extra med kanel på grund av att det hjälper balansera ditt blodsocker.
  7. Metaboliska typen: vad är du för en metabolisk typ? Har du gjort en hårmineralanalys eller annan analys för att undersöka det? Domineras du av det sympatiska eller parasympatiska systemet? Är du en snabb eller långsam ämnesomsättare? Mår du bäst av att äta mera proteiner och fetter eller mår du bäst av att en stor del av din kost består av hälsosamma kolhydrater? Alla är inte lämpade för att äta stenålderskost, och alla är inte lämpade att bara äta vegetariskt. Du är unik och behöver livsmedel och näringsämnen som är lämpade för din genetik, bakgrund samt nuvarande och framtida kost- och näringsbehov.
  8. Matsmältningens hastighet: går hela resan genom matsmältningskanalen för snabbt eller för långsamt? Tar den optimala 20–26 timmar eller går det så snabbt att matsmältningen och näringsupptaget inte hinner med? Är processen för långsam för korrekt nedbrytning och absorption? Resan kan vara så trög att förstoppning blir en orsak till endotoxicitet (självförgiftning).
  9. Matsmältningsfunktioner: har du en bra matsmältning? Undviker du vissa livsmedel för att de ”inte passar” eller att du inte tål dem? Har du brist på, eller otillräcklig produktion av pankreatin, amylas, laktas eller lipasenzymer? Matsmältningsfunktionerna avtar med åldern. Många människor har problem med livsmedel på grund av felaktig produktion av saltsyra och enzymer. De behöver kanske inta bittermedel, saltsyra eller enzymer för att förbättra din matsmältning.
  10. pH-balansen: pH-nivåer i magsäck, tolvfingertarm, tunntarm och tjocktarm kan i hög grad påverka effekten av näringsupptaget. Att ha för högt pH-värde i magen eller för lågt pH i tolvfingertarmen kommer att kraftigt påverka hur väl du smälter proteiner. Vissa mineral, som zink, är svåra att ta upp vid fel pH-värde i tunntarmen.
  11. Tarmflorabalansen: att ha tillräckligt av de vänliga tarmbakterierna i hela matsmältningskanalen är viktigt för en god tarmhälsa, ett bra immunförsvar och god näringsstatus. Hälsosam kost med tillräckligt med fiber kommer att ge näring till dina snälla tarmflorabakterier.
  12. Överkänslighet och allergier: många människor äter regelbundet livsmedel som de inte tål eller har en dold allergi mot. Dessa människor kan ha olika, ibland diffusa symtom och lider ofta av s.k. läckande tarm. En läckande tarm släpper igenom skadliga mikrober och andra ämnen in i blodomloppet. Dessa kan sedan belasta levern och orsaka sjukdom. De skadliga ämnen kan även försämra upptaget av de näringsämnen som behöver tas upp av tarmslemhinnorna. Det är viktigt för en bra matsmältning och hälsa att du inte äter mat du inte tål och att du behåller friska mag- och tarmslemhinnor.

 

/ Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinare (NMTF)



Tolv tips för en renare miljö

Postad: 15 augusti, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Livsstil | Etiketter: , , , , , , , , | Kommentera

MaskrosorVarje vecka utsätts du för betydande halter av tusentals olika kemikalier och tungmetaller. Vi får i oss gifter bland annat genom vårt dricksvatten, luften, maten, kosmetika, hygienprodukter, inomhusmiljön och våra kläder. Det är lätt att samla på sig allt för många och allt för mycket av dessa toxiner. Tillsammans skapar dessa toxiner en kemisk cocktail, där dessa tungmetaller och kemikalier samverkar för att skapa, bidra till eller trigga igång många kroniska sjukdomar. Här är mina topp 12 tips för hur du kan hålla dig renare i dagens toxiska miljö.

1.      Sluta röka, snusa och undvik passiv rökning och avgaser i mjöligaste mån.

2.      Filtrera och koka helst ditt dricksvatten och låt minst 50 % av din dryck vara rent filtrerat vatten. Även te och kaffe bör vara ekologiskt odlat eller från vildväxande råvaror.

3.      Välj minst 80 procent naturliga och ekologiska hudvårds- och hygienprodukter. Använd renare solskyddskrämer eller vanlig kokosolja.

4.      Använd främst naturliga rengöringsprodukter eller tillverka dina egna rengöringsprodukter med hjälp av vitvinsvinäger, citron med mera.

5.      Handla ekologisk och allra helst biodynamisk mat med minimalt innehåll av skadliga ämnen som konserveringsmedel och sötningsmedel.

6.      Välj renare tandlagningsmaterial och sanera bort amalgam eller andra toxiska dentalmaterial. Välj bort produkter innehållande fluor och köp ekologisk tandkräm.

7.      Undvik flamskyddsmedel och andra kemikalier som finns i nya kläder. Tvätta dem minst fyra gånger innan du använder dem för att minimera kemikaliernas påverkan.

8.      Håll dig frisk – på så sätt kan du slippa/minimera intaget av kemikalier i form av läkemedel och annat.

9.      Minska användning av plast och lagra maten i glas istället för i plast. Undvik även plastfolie, gladpapp, aluminiumfolie med mera.

10.   Använd renare och mer naturliga byggnadsmaterial i bostaden och när du väljer dina möbler. Sanera din miljö vid behov och tänk på att använda giftfri färg och ekologiskt lim.

11.   Sov dina sex–åtta timmar per natt, allra helst mellan kl. 22:00–23:00 och kl. 05:00–07.00 för att på så sätt ha god melatoninproduktion och avgiftning. Melatonin är kroppens starkaste och viktigaste antioxidant.

12.   Motionera regelbundet för att svettas ut gifter och följ Peters topp 12 detoxtips.

 

De viktigaste gifterna att undvika: 

  • Metaller: Arsenik, bly, kvicksilver, kadmium, aluminium m.m.
  • Kemikalier: Parabener, bensen, fungicider, pesticider, dioxin, akrylamid, PCB, PBDEs, ftalater, bisfenol A
  • Tillsatser i maten: E 102 (Tartrazin), E 110 (Para-orange, ”Sunset yellow”), E 123 (Amarant), E 124 (Nykockin),
    E 129 (Allurarött AC), E 151 (Briljantsvart BN/svart PN), E 210 (Bensoesyra), E 212 (Kaliumbensoat),
    E 213 (Kalciumbensoat), E 216 (p-Hydroxibensoe-syrapropylester), E 220 (Svaveldioxid), E 221 (Natriumsulfit),
    E 223 (Natriumdisulfit), E 226 (Kalciumsulfit), E 249 (Kaliumnitrit), E 320 (Svaveldioxid), E 512 (Tennklorid),
    E 621 (Mononatriumglutamat), E 951 (Aspartam), E 954 (Sackarin, sackarinater).
  • GMO-mat: speciellt raffinerad mat och kött innehållande majs och soja, majsstärkelse, majssirap, GMO-potatis, GMO-soja, GMO-raps.

 

Läs mer:

 

/Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinare (NMTF)



Mina tolv bästa tips på hälsosamma och renande matvanor

Postad: 11 juli, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Kosttips, Tips | Etiketter: , , , , | En kommentar

rena_peter

Många av de miljögifter du får i dig kommer från tillsatser, färgämnen, pesticider och gödningsmedel i våra livsmedel och vatten. Att äta en kost som bygger på ekologiska och giftfria råvaror gör att du på lång sikt får i dig allt mindre sjukdomsalstrande toxiner, samtidigt som vitalämnen i grönsaker, frukt och bär bidrar till bindning och avgiftning av de toxiner som din kropp redan lagrat. Här följer mina 12 tips för hälsosamma och renande matvanor

1. Drick sex–åtta glas filtrerat, helst kokt, friskt vatten per dag samt flera koppar renande och antioxidantrika örtteer.

2. Välj en växtbaserad avgiftande vitalkost med minst 80 procent ekologiskt odlade och giftfria grönsaker, bär och frukt. Välj om möjligt lokalproducerade livsmedel samt biodynamiskt odlade råvaror

3. Ät en stor grönsakssallad och totalt fem–åtta portioner grönsaker per dag.

4. Ät tre–fem portioner frukt och bär per dag. Välj gärna bär för att minska ned på ditt intag av fruktos

5. Ät några portioner bönor, nötter och/eller linser varje dag. Byt gärna ut kanelbullen mot en näve nötter.

6. Välj helst ekologiskt kött, kyckling, gräskött och ät kött högst tre gånger per vecka.

7. Köp vild lax och småfisk, exempelvis sardiner och sill, för att på så sätt minska ditt intag av fisk med höga halter tungmetaller. Ät denna fisk 3–5 gånger i veckan, men annan fisk högst 1 gång per vecka.

8. Ät svavelrika, renande födoämnen som vitlök, lök och ägg. Ät av dessa födoämnen dagligen.

9. Använd ingefära, gurkmeja, koriander och andra kryddor i matlagningen varje dag för att minska inflammationsprocesser och för att öka ditt antioxidantintag.

10. Drick en stor Mighty Greens smoothie varje dag för ökat näringsintag och bra mättnad.

11. Följ ”lördagsgodisprincipen”: Ät 20 hälsosamma måltider per vecka och, om du önskar, ett ”lördagsgodis”mål, bestående av exempelvis pizza eller annan snabbmat som du tycker om.

12. Byt ut raffinerade produkter mot fullkornsprodukter och se upp för produkter med GMO.

Hälsningar/ Peter



Kraft, kondition, hälsa och glädje – mina 12 bästa tips

Postad: 4 april, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Kosttips, Livsstil, Okategoriserade, Tips, Träning | Etiketter: , , , , | Kommentera

Glad brunett sträcker upp armarnaTräning, motion, kost och näring är viktiga ingredienser i en frisk livsstil. Här får du 12 enkla tips för bättre och effektivare träning.

1. Träna regelbundet: träna (inklusive promenader) minst fem gånger i veckan, minst 20 minuter varje gång.

2. Planera träningen: sätt upp träningsmål och planera dina träningspass ordentligt. Hitta tid för träning i just din vardag – planerar du inte in träning blir den inte av.

3. Variera träningen: olika träningsformer med anaerob och aerobträning. Prova olika och kom fram till de träningsformer som passar dig och som du tycker är roliga – det är de som du kommer att fortsätta med!

4. Träna rejält: få upp flåset under minst halva träningspasset under minst tre av dina träningspass per vecka.

5. Variation ger bästa resultat: använd träningsformer som ger styrka, uthållighet, kraft, balans och flexibilitet (vighet).

6. Träna gärna tillsammans: gå gärna med i ett gym eller en idrottsklubb och gör några pass gruppträning per vecka. Coaching via internet är också ett alternativ. Det är roligt och mest effektivt att träna tillsammans. Resten av veckan kan du jogga, promenera, cykla och så vidare.

7. Ät mycket grönt: ät en växtbaserad kost innehållande minst 10 portioner ekologisk odlade grönsaker, bär och frukter per dag. Komplettera gärna med en smoothie innehållande Mighty Greens varje morgon.

8. Balansera kolhydrater, protein och fett: ät 60–70 procent låg-GI komplexa kolhydrater, 15–20 procent protein och 15–25 procent fett vid uthållighetsträning. Tänk på att ju mer högintensiv träning, desto större procent kolhydrater förbränner du i förhållande till fett. Ät 50–60 procent låg-GI komplexa kolhydrater, 20–25 procent protein och 25–30 procent fett vid kraft- eller styrketräning.

9. Motverka skador med omega-3: ät tillskott av omega-3-fett som skyddar mot skador.

10. Tänk på vätskeintaget: drick tillräckligt vatten varje dag, speciellt vid varmt väder och i samband med tuffa träningspass.

11. Mighty Sport för uthållighetsträning: drick Mighty Sport sportdryck, före, under och/eller efter träning. Drick varje 10–20 minuter av ett långt pass beroende på ansträngningsnivå, väderlek och temperatur.

12. Fyll på med kolhydrater, fett och protein: drick gärna någon proteindryck, till exempel Fitmeal/Proform, eller inta en proteinbar, till exempel Mighty Bar Sport Power eller Mighty Bar Peanut Power, efter ett styrketräningspass eller långt och tufft uthållighetspass. Mighty Bar Choco Cashew eller Mighty Bar Goji Cashew kan användas som energibarer under och efter långa pass.

 

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.“
Albert Einstein

Hälsningar,
Peter



Mina topp 12 dagliga kosttips för ett vitalare och friskare liv

Postad: 4 februari, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Tips | Etiketter: , , , , , , | En kommentar

Frukt och bär

Grunden för en utmärkt hälsa startar med en utmärkt kost. Ät därför gärna dagligen:

1. …en växtbaserad kost: 6–10 portioner grönsaker och 3–6 portioner bär och frukt.

2. Nyttiga kolhydrater. Det vill säga hälsosamma/komplexa kolhydrater, främst bestående av bönor, linser, baljväxter, hummus, nötter, salladsblad, kålfamiljen, bär och frukt.

3. Hälsosamt protein. Det vill säga låg mängd animaliskt protein, främst ekokyckling, vilt, gräskött, sardiner, sill, viltfångad lax. Vegetabiliska proteinkällor som: proteinpulver, bönor, quinoa, linser, råris, fullkorn, yoghurt med mera. Totalt: 60–120 gram protein per dag.

4. Skyddande fett. Det vill säga ät nyttiga fetter som olivolja, oliver, avokado, pumpakärnolja, pumpakärnor, nötter, frön, sardiner, sill och vild lax. Använd smör eller nötsmör istället för margarin om du äter en fullkornsmacka. Eller varför inte ekologiskt kokosfett? Ta till exempel 1–2 matskedar vid behov på smörgås, i matlagning och smoothies. Tänk också på balansen mellan omega-3- och omega-6-fettsyror. Förhållandet mellan  omega-3- och omega-6-fett bör vara cirka 1:3.

5. Mer näring med mindre totalt kaloriintag. Det vill säga lågkalorikost: 1 500–2 500 kalorier från näringstäta livsmedel dagligen beroende på ålder, kön, träning, arbete, aktiviteter, förbränning och matsmältning. Drick mer vatten istället för att äta för mycket.

6. Ät råkost och nyttiga mellanmål: Minst 50 procent råkost, främst i form av sallader, smoothies, frukt och bär. Nötter och frön är utmärkta som råkostmellanmål, speciellt om de är blötlagda.

7. Undvik allergenerna. Fokusera på ekomat och säg nej till GMO (= genetiskt modifierade organismer): vid kroniska sjukdomar eller magbesvär, identifiera och undvik allergener, speciellt mjölkprodukter och gluten. Utvärdera sedan om du mår bättre. Ät ekologiskt och undvik all GMO-mat så gott du kan.

8. Prioritera färskt och obearbetat: Ät minst 80 procent färska eller frusna råvaror, med minimal användning av mikro-/snabb-/färdiglagad/raffinerad mat.

9. Hitta din stil: Hitta den hälsosamma kosthållning som passar dig: medelhavskost, stenålderskost, LCHQ, låg GI-kost, vegetariskt eller vegan. Vi är alla olika och har olika behov.

10. Sädesprodukter och spannmål: Ät fullkorn av råg och havre (helst surdeg), eller varför inte quinoa, bovete, råris och vildris.

11. Använd ”lördagsgodisprincipen” vid sociala tillfällen och för att inte vara för hård mot dig själv: undvik skräpmat som läsk, godis, kakor, tårta och pizza under större delen av veckan. Du kan vanligtvis göra ett eller två avsteg per vecka utan att det ger negativa hälsoeffekter. Undantaget är om det triggar ett beroende, till exempel socker- eller saltberoende, om du är överkänslig/allergisk eller har en svår kronisk sjukdom.

12. Tänk på vad du dricker: Drick 10–15 glas per dag bestående av > 50 procent rent vatten/bärvatten. Resten kan vara grönt te, vitt te, svart te, kaffe, örtte, tranbärsjuice, granatäppeljuice, rött vin, alkoholfritt vin/druvjuice.

Hälsningar,
Peter



Sockerbitar

Topp 12 tips för att stoppa sockersuget

Postad: 3 januari, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Sockersug, Tips | Etiketter: , , , | Kommentera

Studier visar att socker påverkar hjärnan och är upphov till starkare begär än vad kokain är.

För att minska begäret efter socker, överväg följande:

  1. Ät protein vid varje måltid.
  2. Ät fiberrika, fettrika eller proteinrika mellanmål.
  3. Drick smoothies som måltidsersättning eller mellanmål och använd fiber, fett eller protein i dina smoothies.
  4. Ha alltid med dig en proteinbar, frön eller nötter i fickan, ryggsäcken eller handväskan att ta till när sockersuget kommer.
  5. Trappa ned på intaget av sötsaker genom att ersätta socker, majssirap, aspartam, sukralos och andra sötningsmedel med små mängder honung, lönnsirap och steviolglykosider/stevia. Använd ”lördagsgodisprincipen” för att belöna dig själv med något gott och hälsosamt varje vecka – om det inte triggar igång ett beroendebeteende.
  6. Drick mycket vatten och örtte under dagarna.
  7. Köp inte socker, godis och mat med högt GI – om du har dessa hemma blir du frestad att äta dem.
  8. Ät extra tillskott av magnesium och krom dagligen.
  9. Vid starkt sockersug eller svåra mönster av sockersug: använd örten gymnema när suget kommer.
  10. Motionera varje dag och ha struktur och rutiner när det gäller mat och motion.
  11. Använd gärna EFT, TFT, energipsykologi, akupunktur eller hypnos för att bryta gamla vanor och mönster.
  12. Om dessa åtgärder inte räcker till har du kanske ett svårare beroende. Vänd dig då till en addictionspecialist. Se www.bittensaddiction.com

Hälsningar,
Peter



Peters topp 12 dagliga kosttips för ett vitalare och friskare liv

Postad: 20 november, 2012 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kosttips, Tips | Etiketter: , , , | Kommentera

Grunden för en utmärkt hälsa startar med en utmärkt kost. Ät gärna:

Hallon1. En växtbaserad kost:
6–10 portioner grönsaker, 3–6 portioner bär och frukt.

Salladshuvud i jord

 


2.
Nyttiga kolhydrater: hälsosamma/komplexa kolhydrater, främst bestående av bönor, linser, baljväxter, hummus, nötter, salladsblad, kålfamiljen, bär och frukt.

Laxfiléer 3. Hälsosamt protein: låg mängd animaliskt protein, främst ekokyckling, vilt, gräskött, sardiner, sill, vildfångad lax. Vegetabiliska proteinkällor: proteinpulver, bönor, quinoa, linser, råris, fullkorn, yoghurt med mera. Totalt: 60–120 gram protein per dag.

Avocado4. Skyddande fett: intag nyttiga fetter. Ät olivolja, oliver, avokado, pumpakärnolja, pumpakärnor, nötter, frön, sardiner, sill och vild lax för att få i dig nyttigt fett. Använd smör eller nötsmör istället för margarin om du äter en fullkornsmacka. Eller varför inte ekologiskt kokosfett: 1–2 msk vid behov på smörgås, i matlagning och smoothies. Tänk också på balansen mellan omega-3- och omega-6-fettsyror: förhållandet mellan omega-3- och omega-6-fett bör vara ca 1:3.

Vatten ur kran ner i glas5. Mer näring med mindre totalt kaloriintag: lågkalori: 1 500–2 500 kalorier från näringstäta livsmedel dagligen beroende på ålder, kön, träning, arbete, aktiviteter, förbränning och matsmältning. Drick mer vatten istället för att äta för mycket.

Chiafrön6. Ät råkost och nyttiga mellanmål: minst 50 procent råkost, främst i form av sallader, smoothies, frukt och bär. Nötter och frön är utmärkta som råkostmellanmål, speciellt om de är blötlagda.

Ett glas mjölk7. Undvik allergenerna, fokusera på ekomat och säg nej till GMO: vid kroniska sjukdomar eller magbesvär, identifiera och undvik allergener, speciellt mjölkprodukter och gluten. Utvärdera sedan om du mår bättre. Ät ekologiskt och undvik all GMO-mat så gott du kan.

Mikrovågsugn överkryssad8. Prioritera färskt och obearbetat: ät minst 80 procent färska eller frusna råvaror, med minimal användning av mikro-/snabb-/färdiglagad/raffinerad mat.

Bild från stad vid kustremsa i Medelhavet

 

9. Hitta din stil: hitta den hälsosamma kosthållning som passar dig: medelhavskost, stenålderskost, LCHQ, låg GI-kost, vegetariskt eller vegan. Vi är alla olika och har olika behov.

Råris i djup tallrik10. Sädesprodukter och spannmål: ät fullkorn av råg och havre (helst surdeg), eller varför inte quinoa, bovete, råris och vildris.

Chokladbitar

 

11. Använd ”lördagsgodisprincipen” vid sociala tillfällen och för att inte vara för hård mot dig själv: undvik skräpmat som läsk, godis, kakor, tårta och pizza under större delen av veckan. Du kan vanligtvis göra ett eller två avsteg per vecka utan att det ger negativa hälsoeffekter. Undantaget är om det triggar ett beroende, till exempel socker- eller saltberoende, om du är överkänslig/allergisk eller har en svår kronisk sjukdom.

Vatten ur kran12. Tänk på vad du dricker: drick 10–15 glas per dag bestående av > 50 procent rent vatten/bärvatten. Resten kan vara grönt te, vitt te, svart te, kaffe, örtte, tranbärsjuice, granatäppeljuice, rött vin, alkoholfritt vin/druvjuice.

Hälsningar,
Peter



Sök i bloggen

Om bloggen

Namn: Peter Wilhelmsson.
Ålder: 60 år.
Bor: Falun.
Om bloggen: Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson är en av landets mest välkända profiler inom området naturmedicin och hälsa. Peter driver en skola för näringsutbildning, är aktiv som författare och föreläsare samt är grundare till Alpha Plus.
På den här sidan delar han en gång i månaden med sig av sina bästa tips och råd inom ett aktuellt ämne.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.