Peters 12 tips

Du är vad du äter – Topp 12

Postad: 6 december, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Kosttips, Livsstil, Tips | Etiketter: , , , | Kommentera

Kvinna med grönt

 

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är en ytterligare förbättring och mer detaljerad Topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa: ”Du blir en kombination av följande tolv synergistiska effekter av livsmedel”.

  1. Kvaliteten och renheten hos den mat du väljer: är grönsakerna, frukten och spannmålen du väljer ekologiskt odlade? Köper du kött från kor uppfödda på gräs? Äter du vild eller odlad fisk? Hur mineralrik och frisk är jorden där maten du äter odlas (medicinsk geologi)? Äter du genmanipulerade livsmedel? Finns det många onödiga tillsatser i maten, eller ansamlingar av bekämpningsmedel, växtgifter, antibiotika, hormoner och andra ämnen som tillsätts livsmedel?
  2. Från producent till konsument: vilken är smaken på och vilket är näringsvärdet i maten på grund av hur den skördas, paketeras, transporteras och lagras? En tomat plockad direkt från trädgården och som du till middag samma dag kommer naturligtvis att smaka och vara annorlunda än den tomat som plockats grön två veckor tidigare, mognat under transporten och sedan lagrats under några dagar innan du köper den.
  3. Mixen och balansen mellan makro-och mikronäringsämnen i din mat: hur mycket kolhydrater, protein och fett äter du i en måltid och under dagen? Hur mycket vitaminer, mineral, aminosyror, fettsyror och fytonäring innehåller maten?
  4. Livsmedelsberedning, tid och temperatur som används: är maten rå, marinerad, fermenterad, kokt, rökt, wokad, stekt eller bakad? Beredningen påverkar näringsvärdet, upptaget och effekten i kroppen.
  5. Din mentala, emotionella och andliga inställning till måltiden: din inställning till måltiden kan påverka hälsoeffekterna av måltiden lika mycket som dess inneboende näringsämnen. Hur du tänker och känner när du äter maten kan vara lika viktigt som maten du äter: har du en positiv intention eller sinnesstämning när du äter din måltid? Det har visat sig att den som ber för maten, välsignar maten, är tacksam för maten eller har en positiv inställning eller konversation när måltiden intas mår bättre. Att äta när du är stressad och orolig kan göra nästan lika mycket skada som nytta. Det kommer att belasta din matsmältning, ditt blodsocker och ditt immunförsvar.
  6. Dina näringsbehov när du äter: om du exempelvis har nedsatt immunförsvar – din kropp håller på att bekämpa en förkylning – kommer det att påverka dina näringsbehov och ditt näringsupptag. Kroppen kommer då att utnyttja mer zink och C-vitamin från maten för att komma över förkylningen. Maten blir din medicin eller din belastning vid sjukdom.  Immunförsvaret använder mer näring när det är under attack än när det befinner sig på topp.  Om du har järnbrist kommer du att ta upp mer järn från måltiden än om du inte har järnbrist.  Järnet kommer att absorberas lättare och användas för att balansera ditt näringstillstånd. Är makro- och mikronäringsämnesprofilen i måltiden optimal för dina behov denna dag, vecka eller månad? Ser du mat som din första och bästa medicin? Varierar du ditt matintag beroende på ditt tillstånd och behov? Du äter kanske mera från broccolifamiljen under de veckor då du är mer östrogendominant för att hjälpa balansera ditt hormontillstånd. Du kryddar kanske gröten eller filen lite extra med kanel på grund av att det hjälper balansera ditt blodsocker.
  7. Metaboliska typen: vad är du för en metabolisk typ? Har du gjort en hårmineralanalys eller annan analys för att undersöka det? Domineras du av det sympatiska eller parasympatiska systemet? Är du en snabb eller långsam ämnesomsättare? Mår du bäst av att äta mera proteiner och fetter eller mår du bäst av att en stor del av din kost består av hälsosamma kolhydrater? Alla är inte lämpade för att äta stenålderskost, och alla är inte lämpade att bara äta vegetariskt. Du är unik och behöver livsmedel och näringsämnen som är lämpade för din genetik, bakgrund samt nuvarande och framtida kost- och näringsbehov.
  8. Matsmältningens hastighet: går hela resan genom matsmältningskanalen för snabbt eller för långsamt? Tar den optimala 20–26 timmar eller går det så snabbt att matsmältningen och näringsupptaget inte hinner med? Är processen för långsam för korrekt nedbrytning och absorption? Resan kan vara så trög att förstoppning blir en orsak till endotoxicitet (självförgiftning).
  9. Matsmältningsfunktioner: har du en bra matsmältning? Undviker du vissa livsmedel för att de ”inte passar” eller att du inte tål dem? Har du brist på, eller otillräcklig produktion av pankreatin, amylas, laktas eller lipasenzymer? Matsmältningsfunktionerna avtar med åldern. Många människor har problem med livsmedel på grund av felaktig produktion av saltsyra och enzymer. De behöver kanske inta bittermedel, saltsyra eller enzymer för att förbättra din matsmältning.
  10. pH-balansen: pH-nivåer i magsäck, tolvfingertarm, tunntarm och tjocktarm kan i hög grad påverka effekten av näringsupptaget. Att ha för högt pH-värde i magen eller för lågt pH i tolvfingertarmen kommer att kraftigt påverka hur väl du smälter proteiner. Vissa mineral, som zink, är svåra att ta upp vid fel pH-värde i tunntarmen.
  11. Tarmflorabalansen: att ha tillräckligt av de vänliga tarmbakterierna i hela matsmältningskanalen är viktigt för en god tarmhälsa, ett bra immunförsvar och god näringsstatus. Hälsosam kost med tillräckligt med fiber kommer att ge näring till dina snälla tarmflorabakterier.
  12. Överkänslighet och allergier: många människor äter regelbundet livsmedel som de inte tål eller har en dold allergi mot. Dessa människor kan ha olika, ibland diffusa symtom och lider ofta av s.k. läckande tarm. En läckande tarm släpper igenom skadliga mikrober och andra ämnen in i blodomloppet. Dessa kan sedan belasta levern och orsaka sjukdom. De skadliga ämnen kan även försämra upptaget av de näringsämnen som behöver tas upp av tarmslemhinnorna. Det är viktigt för en bra matsmältning och hälsa att du inte äter mat du inte tål och att du behåller friska mag- och tarmslemhinnor.

 

/ Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinare (NMTF)



Tolv tips för en renare miljö

Postad: 15 augusti, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: Hälsa, Kost, Livsstil | Etiketter: , , , , , , , , | Kommentera

MaskrosorVarje vecka utsätts du för betydande halter av tusentals olika kemikalier och tungmetaller. Vi får i oss gifter bland annat genom vårt dricksvatten, luften, maten, kosmetika, hygienprodukter, inomhusmiljön och våra kläder. Det är lätt att samla på sig allt för många och allt för mycket av dessa toxiner. Tillsammans skapar dessa toxiner en kemisk cocktail, där dessa tungmetaller och kemikalier samverkar för att skapa, bidra till eller trigga igång många kroniska sjukdomar. Här är mina topp 12 tips för hur du kan hålla dig renare i dagens toxiska miljö.

1.      Sluta röka, snusa och undvik passiv rökning och avgaser i mjöligaste mån.

2.      Filtrera och koka helst ditt dricksvatten och låt minst 50 % av din dryck vara rent filtrerat vatten. Även te och kaffe bör vara ekologiskt odlat eller från vildväxande råvaror.

3.      Välj minst 80 procent naturliga och ekologiska hudvårds- och hygienprodukter. Använd renare solskyddskrämer eller vanlig kokosolja.

4.      Använd främst naturliga rengöringsprodukter eller tillverka dina egna rengöringsprodukter med hjälp av vitvinsvinäger, citron med mera.

5.      Handla ekologisk och allra helst biodynamisk mat med minimalt innehåll av skadliga ämnen som konserveringsmedel och sötningsmedel.

6.      Välj renare tandlagningsmaterial och sanera bort amalgam eller andra toxiska dentalmaterial. Välj bort produkter innehållande fluor och köp ekologisk tandkräm.

7.      Undvik flamskyddsmedel och andra kemikalier som finns i nya kläder. Tvätta dem minst fyra gånger innan du använder dem för att minimera kemikaliernas påverkan.

8.      Håll dig frisk – på så sätt kan du slippa/minimera intaget av kemikalier i form av läkemedel och annat.

9.      Minska användning av plast och lagra maten i glas istället för i plast. Undvik även plastfolie, gladpapp, aluminiumfolie med mera.

10.   Använd renare och mer naturliga byggnadsmaterial i bostaden och när du väljer dina möbler. Sanera din miljö vid behov och tänk på att använda giftfri färg och ekologiskt lim.

11.   Sov dina sex–åtta timmar per natt, allra helst mellan kl. 22:00–23:00 och kl. 05:00–07.00 för att på så sätt ha god melatoninproduktion och avgiftning. Melatonin är kroppens starkaste och viktigaste antioxidant.

12.   Motionera regelbundet för att svettas ut gifter och följ Peters topp 12 detoxtips.

 

De viktigaste gifterna att undvika: 

  • Metaller: Arsenik, bly, kvicksilver, kadmium, aluminium m.m.
  • Kemikalier: Parabener, bensen, fungicider, pesticider, dioxin, akrylamid, PCB, PBDEs, ftalater, bisfenol A
  • Tillsatser i maten: E 102 (Tartrazin), E 110 (Para-orange, ”Sunset yellow”), E 123 (Amarant), E 124 (Nykockin),
    E 129 (Allurarött AC), E 151 (Briljantsvart BN/svart PN), E 210 (Bensoesyra), E 212 (Kaliumbensoat),
    E 213 (Kalciumbensoat), E 216 (p-Hydroxibensoe-syrapropylester), E 220 (Svaveldioxid), E 221 (Natriumsulfit),
    E 223 (Natriumdisulfit), E 226 (Kalciumsulfit), E 249 (Kaliumnitrit), E 320 (Svaveldioxid), E 512 (Tennklorid),
    E 621 (Mononatriumglutamat), E 951 (Aspartam), E 954 (Sackarin, sackarinater).
  • GMO-mat: speciellt raffinerad mat och kött innehållande majs och soja, majsstärkelse, majssirap, GMO-potatis, GMO-soja, GMO-raps.

 

Läs mer:

 

/Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinare (NMTF)



Min topp 12 intryck från Pilgrimsresan till Santiago

Postad: 10 maj, 2013 Av: Peters 12 tips Kategori: antistress, Hälsa, Livsstil | Etiketter: , , , , | Kommentera

1) Tjänst: Massera en pilgrims fötter, som hade smärtsam tendinit, så att han kunde gå den sista sträckan dag 34 och slutföra sin pilgrimsfärd. Att promenera med honom för att få hans intyg över avslutad färd.

2) Dela: Dela firandet med kolleger, pilgrimer som har gjort hela eller delar av Camino och nått sitt mål. Deras glädje blev min glädje och min glädje blev deras glädje. Vi är familj!

3) Andlig resa: Uppleva en kraftfull promenad och andlig resa som över hundra miljoner människor har gjort under de senaste 1.500 åren. Jacobsleden som också gicks av St Franciskus av Assisi och Maria, Jesu moder, var en mycket gripande och andlig upplevelse. Det var lätt att be, meditera och reflektera på detta spår. Läsa Paulo Coelhos, ”The Pilgrimage” och boken ”Jakob” från bibeln gjorde detta mycket speciellt.

4) Natur: Att se skönheten i landskapet i norra Spanien på cykel var mycket speciellt.

5) Syfte: Att möta pilgrimer från hela världen, alla där av särskilda skäl, men alla promenerar eller cyklar samma väg. Jag älskade att höra deras berättelser, orsaker och syften.

6) Mångfald: Att vakna upp på morgonen i våningssäng i vandrarhemmen och höra prat från 12 olika personer, på sju olika språk, alla redo, livliga att börja vandra på stigen igen.

7) Glädje: Att se hundratals vänliga leenden när de hälsar dig med de vackra orden: ”Bien Camino”!

8) Gemenskapen: Den känsla av gemenskap som bildades av pilgrimerna (peregrinos), totala främlingar som omedelbart blev en familj av pilgrimer, med en gemensam kod för respekt och omtanke.

9) Övning: Komma i bra form genom att göra nästan 100 km per dag av cykling i 5 dagar i rad. Att kämpa uppför ett berg i två timmar och sedan uppleva spänningen i 15 minuter när man cyklade snabbt nedför berget.

10) Alla var lika: Pilgrimerna hade olika bakgrunder: rika, medelinkomst, fattiga, unga, medelålders, manliga, kvinnliga, par, singlar, etc. Alla delade sina berättelser, bodde ihop i enkla vandrahem. De hjälpte också de andra när de hade blåsor, ömma ben, brist på utrustning, etc. Oavsett bakgrund, var alla kollegor, pilgrimer.

11) Uthållighet och Karaktär: Kämpa  igenom smärtan, vindarna, värmen och regnet, att bygga karaktär och respekt, som alla kommer att bära med sig hem.

12) Enkelhet: Våra liv blir mer och mer komplicerade, omgivna av mer och mer teknik, tillsammans med mer och mer omedelbar tillfredsställelse och stimulans. Att vara fri från  buller, arbete och stress och leva ett enklare liv för en vecka var mycket välgörande. Det var en stor ”reboot” för ande, kropp  och själ.

/Peter



12 tips för en friskare livsstil

Postad: 1 oktober, 2012 Av: Peters 12 tips Kategori: antistress, Hälsa, Livsstil, Tips | Etiketter: , , , , | Kommentera

Oktober

Orkar du inte läsa nedan? Titta då istället på det här klippet:
http://www.youtube.com/watch?v=SHIT_EB0br8&list=UU1kdWeDLsxJS64zJe8uUh7Q&index=5&feature=plcp 

God livskvalitet beror främst på en kombination av livsstilsvanor – god hälsa beror mer på hur din symfoniorkester av livsstilsfaktorer spelar tillsammans än hur bra ett enda livsstilsinstrument spelar för sig själv.
Följande tolv livsstilsområden är samverkande nycklar för att göra dig friskare och gladare:

1. Kosten:
Grunden för en hälsosam livsstil är en växtbaserad kost med rena råvaror och hälsosamma kolhydrater, proteiner och fetter. Målet är minst 50 procent raw food och minst tio portioner frukt, bär och grönsaker dagligen. Undvik eller minimera skräpmat, mikromat och snabbmat inklusive onödiga tillsatser i maten.

2. Regelbunden motion:
Motionera 5–7 dagar per vecka, ½–1½ timme per dag. Variera mellan kondition, styrka, balans och flexibilitet.

3. Stresshantering och god sömn:
Avslappning, god planering, vila, attityd- och ambitionsförändringar är nycklar i en hälsosam livsstil. Sov minst sju timmar varje natt.
Intag gärna kosttillskott i form av B-vitaminer, C-vitamin, magnesium och adaptogena örter för en bättre stresshantering.

4. Viktkontroll:
Hög procent muskelmassa och låg procent kroppsfett, samt ett BMI om 19–24, är viktiga delar i ett hälsosammare liv. Undvik snabba ”bantningskurer”.
Tillämpa en livsstil som hjälper dig gå ned i vikt långsamt och hälsosamt och som gör att du kan behålla din målvikt på lång sikt.

5. Beroende:
Ett beroendebeteende saboterar ofta hälsosamma livsstilsvanor. Du kan vara beroende av många olika saker: kolhydrater, salt, fett, sex, alkohol, tobak, arbete, koffein, dataspel och mycket annat.
Ett relativt enkelt sätt att förbättra hälsan är att undvika stimulantia och sockerhaltiga produkter. Det förbättrar hälsan, minskar tendenserna till (annat) beroende, ger dig ett stabilare blodsocker och förbättrar din sinnesstämning. Det ger dig också ett bättre utgångsläge och mer energi för att förbättra andra livsstilsområden.
Sök professionell hjälp om du har fastnat i ett beroendebeteende.

6. Miljörening:
Genom att minska exponeringen till kemikalier och tungmetaller kan du hålla dig friskare. Se över ditt hem, dina hudvårds- och hygienprodukter, din arbetsmiljö och vad du äter och dricker för att minimera exponeringen och intaget av miljögifter. Om du gör regelbundna reningskurer för att eliminera toxiner hjälper du kroppen ytterligare: intag så kallade superfoods och kosttillskott dagligen som hjälper kroppen att avlägsna miljögifter. Arbeta för en renare miljö.

7. Relationer:
Att umgås med positiva människor håller oss friskare. Att ta vara på din familj, dina vänner, ditt sociala nätverk och dina arbetskamrater är viktigt. Kärleksfulla relationer och att ge och ta emot kärlek berikar ditt och andras liv. Vi behöver alla hjälp, uppmuntran och stöd för att vi ska nå våra mål. Att ha rätt partner som delar livet med dig höjer livskvaliteten och förlänger livet.

8. Personlig utveckling och passion för livet:
Att utvecklas och lära sig av andras och egna erfarenheter gör livet intressant och hälsosamt. Äldre friska människor har ofta en stark kallelse i livet, passion och vision: de allra friskaste kulturerna och grupperna av människor har en sak gemensamt, de har livspassion!

9. Kosttillskott:
Kosttillskott är en viktig del av egenvård och friskvård. Det finns flera hundra tusen studier som visar att kosttillskott och örter kan användas för att hålla oss friskare. Rätt kostillskott som kompletterar en hälsosam kost höjer vår livskvalitet och håller oss friskare längre upp i åren.

Gapskrattande mörkhårig kvinna iklädd röd klänning

Optimister lever längre.

10. Dina tankar:
Dina tankar styr ditt liv och din hälsa. Optimister lever upp till sju år längre än pessimister.
Att tänka positivt, visualisera positiva händelser och meditera på positiva tankar ger mer glädje och bättre hälsa, samt inspirerar och hjälper andra människor.

11. Hälsokontroller:
En hälsokontroll kan identifiera utveckling av ohälsa och sjukdom på ett tidigt stadium. Att göra regelbundna hälsokontroller är mycket viktigt för att förebygga framtida hälsobesvär. En stor del av den svenska befolkningen vet till exempel inte att de har högt blodtryck (ungefär 25 procent av befolkningen) eller för högt blodsocker (upp till 30 procent av alla män och 15 procent av alla kvinnor i 60-årsåldern har ett hälsotillstånd som inkluderar för högt blodsocker). Att hitta dessa avvikelser på ett tidigt stadium spar tid och pengar både för dig och samhället, gör avvikelserna lättare att åtgärda samt spar obehag och lidande.

12. Kroppsbehandlingar:
Behandlingar som lindrar eller ger njutning, till exempel spabehandling, regelbunden massage, kiropraktik, naprapati, akupunktur eller akupressur har alla visat sig förbättra välbefinnandet och hälsotillståndet.

Hälsningar,
Peter Wilhelmsson



Livsstil: Anti Aging

Postad: 1 september, 2012 Av: Peters 12 tips Kategori: Anti aging, Hälsa, Livsstil | Etiketter: , , , | Kommentera

September

Jag har studerat anti aging och föryngringsmedicin i snart 20 år och har certifierats i Anti Ageing-medicin av American Academi of Antiaging Medicine. År 2000 skrev jag boken ”Lev Ung Längre”.
Jag brinner för att du ska få den senaste information om Anti Aging och bli inspirerad till att leva ett mer hälsosamt och friskare liv.
Här följer mina topp 12 tips i ämnet:

1. Undvik raffinerad kost
… och ät istället en växtbaserad vitalkost. Ät minst tio portioner frukt, bär och grönsaker dagligen.
Detta ger bland annat hög andel fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen.

2. Välj hälsosamma fetter
… och ät 3–6 tsk/portion dagligen.
Ät gärna olivolja, avokado och valnötter flera dagar i veckan. Dessa är laddade med omega-3-, omega-6- och andra nyttiga fettsyror.
Begränsa mängden mindre hälsosamma mättade fetter och välj istället det mer nyttiga kokosfettet. Undvik transfetter och dåliga vegetabiliska oljor som ofta förekommer i bland annat bakverk, bröd, godis och chips.

3. Inta omega-3-tillskott i rätt doser varje dag
Komplettera gärna med den hälsosamma omega-6-oljan GLA (gammalinolensyra). Goda källor för omega-3-fett är bland annat fisk-, säl- och krillolja.
En bra daglig dos är 800–1 200 mg DHA och 1 000–2 000 mg EPA. Observera att om du äter 3–5 portioner fisk dagligen i form av sardiner, sill eller vildlax kan du minska omega-3-intaget med ca 30 procent.
För bättre balans och hälsa komplettera gärna med 1–2 msk linfrö- (eller mal ned 3 msk linfrön i smoothien), chia- eller hampaolja. Alternativt (eller som komplement) kan du inta en hälsosam GLA-källa som till exempel jättenattljus- gurkörts- eller svartvinbärsolja i en daglig dos om 200–400 mg GLA.

4. Se upp för socker och sötningsmedel
Intag av vitt socker i form av sukros eller glukos samt högfruktos majssirap ökar risken för leverskada, blodsockerstörningar, hjärt-kärlsjukdomar, cancer samt snabbar på hjärnans åldringstakt och utveckling av demens och Alzheimers.
Undvik sötade livsmedel. Undvik också också ”light”-produkter och artificiella sötnings- och sockerersättningsmedel som aspartam, sukrulos och acesulfam K.
Använd honung, lönnsirap och stevia som alternativa sötningsmedel när det behövs, men träna dina smaklökar att njuta av hälsosam mat och dryck utan att behöva söta så mycket.

5. Behåll ett stabilt och lågt blodsocker
Högt och/eller obalanserat blodsocker skadar kroppen, kärlen och vävnaderna på lång sikt. Ät därför en kost som stabiliserar blodsockret, bland annat genom att äta flera proteinrika fiber- eller fettrika mål och mellanmål dagligen. Se till att varje måltid innehåller tillräckligt med protein, fett och mindre mängd kolhydrater med högt GI/GB. Undvik potatis och begränsa intaget av kokta rotfrukter med högt GI/GB. Förslag: ät 2–3 nyttiga mellanmål per dag, innehållande till exempel nötter, frukt, råa morötter och hummus.

6. Drick 4–8 koppar livgivande, antioxidantrika och läkande örtteer varje dag
Följande teer rekommenderas: vitt te, grönt te, rött te, rosmarinte, Pau D’arcote, lakritsrotte. De flesta människor har även nytta av 1–2 koppar ekokaffe eller svart te men det är inte lika nyttigt som örtteerna.

7. Sanera bort toxiner och allergener i din kropp – och i ditt hem
Allergener i mat, miljö och hem belastar din kropp och bidrar till sjukdomsutveckling.

Därför är det viktigt att – i så hög utsträckning som möjligt – eliminera eller minska på dessa:
a. Sanera bort amalgam och andra toxiska metaller eller plaster i munhålan (arbeta tillsammans med en biologiskt inriktad tandläkare).
b. Eliminera så mycket och så många toxiner som möjligt från din hem- och arbetsmiljö – tänk på alla hushållsartiklar, hygienvaror, tvätt- och sköljmedel, schampo och balsam, kosmetika och annat.
c. Skaffa vattenfilter om du är osäker på vattenkvaliteten för att minska risken för tungmetaller och annat i dricksvattnet.
d. Prova ett liv utan mjölkprodukter och gluten under 3–4 veckor – om du mår bättre utan och/eller om dina symtom förbättras under den mjölk- och glutenfria tiden kan du utesluta eller minska på intaget.

8. Sov bra och stressa av
Stress ökar produktionen av fria radikaler och bidrar till fetma, kroniska sjukdomar och ökad åldringstakt. För att motverka stress behöver du bland annat god sömn, positivt tänkande, regelbunden motion, kärlek, positiva relationer, rak kommunikation, yoga, andningsövningar, meditation och god planering. Ta kontroll över ditt liv och ta ansvar för dina tankar, känslor och beslut.

9. Inta kosttillskott och superfoods dagligen
Intag av multivitaminer och andra kosttillskott har visat sig bidra till längre överlevnad och bättre hälsa upp i åren.
Ät minst en multivitamin-mineralkombination med optimala doser av näringsämnen.

Se till att du sammanlagt med alla dina tillskott får i dig minst:
a. 2–10 ggr RDI av alla B-vitaminer,
b. 1 000 mg C-vitamin
c. 2 000 IE D vitamin
d. 2 ggr RDI av magnesium och selen.

Inta även matsmältningsenzymer och nyttiga tarmbakterier dagligen för att bygga upp och behålla en bra matsmältning och ett bra immunförsvar. Komplettera dessutom med CoQ10, adaptogener och superfoods i din näringsdryck eller smoothie.

10. Fasta, detox och kalorirestriktion
Regeneration av hjärnan och andra organ sker främst när vi sover och när vi fastar. Att fasta kan hjälpa till att reparera inre organ samt minska åldrandetakten hos hjärnan och andra inre organ. Fasta gärna en dag per vecka, tre dagar per månad eller/och genomför ett 1–2 veckor fasta/detoxprogram vid ett eller två tillfällen per år. Använd gärna närings- grönsaks- och superfood-drycker tillsammans med vatten och örtte för bra rening och regeneration
Att äta mindre och samtidigt få i dig mer näring är den mest vetenskapligt bevisade sättet att leva längre. Alla djur, inklusive människor, som minskar sitt kaloriintag med minst 20 % och samtidigt får i sig bra näring lever längre. En växtbaserad vitalkost med superfoods gör att du kan äta mindre och må bättre – tänk på att njuta av maten och sluta ät när du är 80 procet mätt.

11. Var proaktiv: gå på hälsokontroller och ta behandlingar för att förebygga sjukdom och behålla hälsan
Hälsokontroller, till exempel blodprover, hårmineralanalyser och regelbundna undersökningar, ger dig riktvärden och vägbeskrivningar på din hälsokarta för att se var du befinner dig och vad du ska göra för att förbättra din hälsa. De kan även förklara vad som ligger bakom symtom och besvär. Regelbundna behandlingar som massage, shiatsu, akupunktur, fotvård och spabehandlingar håller dig både friskare och gladare.

12. Hitta din passion i livet
En av de viktigaste nycklarna till ett långt och värdefullt liv är att hitta passion, glädje och frihet i livet. Det gäller i privatlivet, i dina relationer, ditt jobb och i många andra delar av tillvaron. Behåll nyfikenheten och hitta intressen, arbete(n) och relationer som inspirerar dig och hjälper dig utvecklas.

Hälsningar,
Peter Wilhelmsson



Sök i bloggen

Om bloggen

Namn: Peter Wilhelmsson.
Ålder: 60 år.
Bor: Falun.
Om bloggen: Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson är en av landets mest välkända profiler inom området naturmedicin och hälsa. Peter driver en skola för näringsutbildning, är aktiv som författare och föreläsare samt är grundare till Alpha Plus.
På den här sidan delar han en gång i månaden med sig av sina bästa tips och råd inom ett aktuellt ämne.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.