Gröna drinkar

Det våras för detox

Vårstäda kroppen med en detox. Nu inför sommaren ska Kureras redaktion göra ett hälsoryck och testa en kur. Följ med du med! Här kan du inspireras av Matilda och Yvonne som är vana detox-entusiaster. De gillar detox för att de blir både piggare, hälsosammare och ett par kilon lättare under en kur.

Kurera är på besök på Storken, ett dagis i Rockneby där förskolelärarna Matilda Roth Brinktell, 34 år, och Yvonne Jönsson, 44 år arbetar. De ansvarar för många barn och det gäller att ha både tålamod och kondition för att orka med dagarna. När de kommer hem väntar egna barn på uppmärksamhet och alla hushållsysslorna.

Blir motiverad
Matilda säger att hon är tacksam för kurer som gör henne lite mer hälsosam.
– Jag har lätt att gå upp och ner i vikt. När jag renar kroppen blir jag mer motiverad att utesluta sådant som inte är nyttigt. Jag känner mig piggare och lättare. Dessutom brukar jag alltid tappa några kilon.

 

pigg av detox

Foto: Eva Finder

 

 

 

 

 

Vill rensa ut slagg
Yvonne har alltid tänkt på vad hon stoppar i sig.
– Jag äter väldigt lite socker och inget kaffe. Det är nog inte så att jag känner att jag behöver bli mer hälsosam, utan mer att jag vill rensa ut gammalt slagg. Framför allt vill jag göra reningskurer efter jul och semestern. Man känner verkligen hur pigg man blir efteråt och hur man orkar mer.

Utesluter kaffe och socker
Matilda skrattar och erkänner att hon är förtjust i bakverk.
– När jag detoxar utesluter jag kaffe, svart te, socker och bakverk. Det bästa med reningskuren är att man kommer in i en god cirkel och målet är ju att bevara de nya sunda vanorna.

Mycket vätska behövs
Under en reningskur dricker man mycket och Yvonne och Matilda tycker det är lätt att få i sig all vätska som behövs.
– Vi brukar ha våra sportflaskor på bänken och ta en slurk när vi går förbi, skrattar Yvonne.

Matilda menar att barnen vet precis vems flaska som är vems.
– När vi går hem kan barnen säga ”Göm inte din flaska fröken!”

Tre kurer om året
Yvonne hävdar att för barnen är det helt naturligt att de går och slurpar ur flaskorna på dagarna. Ingenting konstigt alls!
Yvonne berättar att de gör cirka tre kurer om året.
– Man behöver de där kickarna som Methodraine Detox  ger. När slagget i kroppen försvinner känner man sig lättare och piggare. Det blir inte så jobbigt att ta tag i saker.

 

Motiverar varandra
Matilda berättar att senast hon körde Methodraine Detox gjorde hon det tillsammans med en kompis.
– Jag ville hjälpa henne igång. Det är mycket lättare att varar två eller flera som motiverar varandra. Hon gillade det jättemycket.

Flera års uppehåll
För Yvonne känns det så bra att hon kommit igång igen med sina reningskurer efter många års uppehåll.
– Förr brukade jag ha en dag då jag bara drack för att det kändes bra. Sedan kom jag ifrån det där. När jag började med Methodraine Detox upptäckte jag hur mycket jag har saknat det.

 

Av Sara Hedman


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

 

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

 

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.