Annons
Annons

Pigg, frisk och glad med D-vitamin

D-vitamin kan ses både som ett vitamin och som ett hormon då det är den enda mikronutrient vi själva kan producera. Detta sker när huden exponeras för ultraviolett strålning. På våra breddgrader kan vi bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid eftersom solen står lågt och UVB filtreras bort i atmosfären. Ju större hudyta som exponeras desto mer D-vitamin bildas. Här får du veta mer om det livsviktiga vitaminet - som även piggar upp.

Redaktionen

5 juli, 2012
Pigg, frisk och glad med D-vitamin
Dela inlägget

D-vitamin kan ses både som ett vitamin och som ett hormon då det är den enda mikronutrient vi själva kan producera. Detta sker när huden exponeras för ultraviolett strålning. På våra breddgrader kan vi bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid eftersom solen står lågt och UVB filtreras bort i atmosfären. Ju större hudyta som exponeras desto mer D-vitamin bildas. Här får du veta mer om det livsviktiga vitaminet – som även piggar upp.

Genom att exponera 30 procent av huden i 20-30 minuter om dagen på måttliga breddgrader tillverkar kroppen det dagliga behovet av D-vitamin. Detta är inga problem för den som är frisk och kan vara utomhus under sommarhalvåret. Men under resten av året är det däremot svårare att tillgodogöra sig D-vitamin på den vägen.

Orsakerna till D-vitaminbrist kan vara:

Brist på solljus
Det krävs 10-15 min mitt på dagen i sommarsol där armar, ben och ansikte exponeras. Vi som bor i Norden med långa, mörka vintrar får inte många soltimmar under den delen av året.

Ålder
Ju äldre vi blir desto svårare är det för kroppen att bilda D-vitamin.

Livsstil
Mer och mer tid tillbringas inomhus under dagtid.

Pigment
Människor mer mörk hud har ett starkt naturligt skydd mot solens strålar vilket gör att det kan behöva upp till sex gånger mer solexponering för att D-vitamin ska bildas.

Personer i riskzonen
Ammande mödrar, spädbarn, småbarn, veganer och äldre personer har en ökad risk för att utveckla brist på D-vitamin. Det finns inte tillräckliga mängder av D-vitamin i bröstmjölk. De som har Crohns sjukdom, diabetes, lever- och njursjukdomar har även de en ökad risk för brist.

D-vitamin är dessutom det vitamin som är mest sällsynt i maten. Fet fisk, ägg och kantareller har ett naturligt innehåll av D-vitamin. Mejeriprodukter brukar berikas med vitaminet.

D-vitamin är ett fettlösligt näringsämne som är nödvändigt för användningen av kalcium och fosfor. Dessa krävs för ben- och tandbildning. D-vitamin bidrar till ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Immunförsvaret regleras och autoimmuna sjukdomar förhindras av D-vitamin. D-vitamin skyddar nervcellerna, har ett positivt skydd på blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och motarbetar depressioner.

Amerikanska studier visar att vinterdepressioner förbättras mer av D-vitamin än av ljusbehandling. Även nedstämdhet, trötthet och irritabilitet kan förbättras av D-vitamintillförsel. Redan på 1980-talet påvisade svenska forskare samband mellan D-vitaminnivåer och insulinresistens och blodtryck. Idag finns ett starkt stöd för samband mellan D-vitamin-underskott, diabetes typ 2, övervikt, hypertoni, hjärtinfarkt och stroke.

Tillsammans med A- och C-vitamin förebygger och förbättrar D-vitamin förkylningssymtom.

D-vitamin har också visat sig öka vår fysiska prestationsförmåga.

Genomsnittligt kostintag av D-vitamin i Europa utgör endast 2,5-4 mikrogram/dag, vilket är långt under det dagliga behovet.

Vill du vara pigg, frisk och glad även under den mörkare delen av året? Ät ägg och fet fisk ofta, vistas ute i dagsljus varje dag och komplettera med D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.

Av Carolin Helt

Annons
Annons