Solros

Foto: Marie Alm

Pigg, frisk och glad med D-vitamin

D-vitamin kan ses både som ett vitamin och som ett hormon då det är den enda mikronutrient vi själva kan producera. Detta sker när huden exponeras för ultraviolett strålning. På våra breddgrader kan vi bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid eftersom solen står lågt och UVB filtreras bort i atmosfären. Ju större hudyta som exponeras desto mer D-vitamin bildas. Här får du veta mer om det livsviktiga vitaminet – som även piggar upp.

Genom att exponera 30 procent av huden i 20-30 minuter om dagen på måttliga breddgrader tillverkar kroppen det dagliga behovet av D-vitamin. Detta är inga problem för den som är frisk och kan vara utomhus under sommarhalvåret. Men under resten av året är det däremot svårare att tillgodogöra sig D-vitamin på den vägen.

Orsakerna till D-vitaminbrist kan vara:

Brist på solljus
Det krävs 10-15 min mitt på dagen i sommarsol där armar, ben och ansikte exponeras. Vi som bor i Norden med långa, mörka vintrar får inte många soltimmar under den delen av året.

 

Ålder
Ju äldre vi blir desto svårare är det för kroppen att bilda D-vitamin.

Livsstil
Mer och mer tid tillbringas inomhus under dagtid.

Pigment
Människor mer mörk hud har ett starkt naturligt skydd mot solens strålar vilket gör att det kan behöva upp till sex gånger mer solexponering för att D-vitamin ska bildas.

Personer i riskzonen
Ammande mödrar, spädbarn, småbarn, veganer och äldre personer har en ökad risk för att utveckla brist på D-vitamin. Det finns inte tillräckliga mängder av D-vitamin i bröstmjölk. De som har Crohns sjukdom, diabetes, lever- och njursjukdomar har även de en ökad risk för brist.

D-vitamin är dessutom det vitamin som är mest sällsynt i maten. Fet fisk, ägg och kantareller har ett naturligt innehåll av D-vitamin. Mejeriprodukter brukar berikas med vitaminet.

D-vitamin är ett fettlösligt näringsämne som är nödvändigt för användningen av kalcium och fosfor. Dessa krävs för ben- och tandbildning. D-vitamin bidrar till ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Immunförsvaret regleras och autoimmuna sjukdomar förhindras av D-vitamin. D-vitamin skyddar nervcellerna, har ett positivt skydd på blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och motarbetar depressioner.

Amerikanska studier visar att vinterdepressioner förbättras mer av D-vitamin än av ljusbehandling. Även nedstämdhet, trötthet och irritabilitet kan förbättras av D-vitamintillförsel. Redan på 1980-talet påvisade svenska forskare samband mellan D-vitaminnivåer och insulinresistens och blodtryck. Idag finns ett starkt stöd för samband mellan D-vitamin-underskott, diabetes typ 2, övervikt, hypertoni, hjärtinfarkt och stroke.

Tillsammans med A- och C-vitamin förebygger och förbättrar D-vitamin förkylningssymtom.

D-vitamin har också visat sig öka vår fysiska prestationsförmåga.

Genomsnittligt kostintag av D-vitamin i Europa utgör endast 2,5-4 mikrogram/dag, vilket är långt under det dagliga behovet.

Vill du vara pigg, frisk och glad även under den mörkare delen av året? Ät ägg och fet fisk ofta, vistas ute i dagsljus varje dag och komplettera med D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.

Av Carolin Helt 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.