Annons
Annons

Pizza med sötpotatis och chèvre

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

Redaktionen

15 augusti, 2018
Pizza med sötpotatis och chèvre
Dela inlägget

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.


Pizzadeg

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk extra jungfruolivolja
1 tsk himalayasalt
1 tsk agavesirap
3 dl durummjöl
2 1/2 – 3 1/2 dl dinkelmjöl

Pizzabas
175 g ekologisk färskost
2 msk extra jungfruolivolja
1/2 tsk vitlökspulver

Topping
1 ekologisk sötpotatis (á ca 400 g)
2 ekologiska päron
1 ekologisk rödlök
2 tsk oregano
40 g mandlar
75 g ekologisk ruccola
200 g ekologisk chèvre
2 msk agavesirap (att ringa över)
1/2 krm svartpeppar

 

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Urtekram.

Ingredienser

Värm vattnet och oljan till 37°. Rör ut jästen i vätskan i en deg-bunke. Rör ner salt, agavesirap och durummjöl, fortsätt med dinkelmjölet lite i taget till en fast och elastisk deg. Knåda degen fem minuter i maskin, eller tio minuter för hand. Låt jäsa i minst 1 timme, till dubbel storlek.

Blanda färskost, olja och vitlökspulver till en slät kräm. Skrubba och skär sötpotatisen i tunna, runda skivor, gärna med en mandolin. Skär päronen på längden i tunna skivor. Skala och skär löken i ringar.

Dela upp pizzadegen i fyra bitar, kavla ut till tunna bottnar. Bred ut färskostbas och fördela sötpotatis, päron och lök över. Strö över oregano och mandlar. Grilla pizzorna under lock på en väl uppvärmd pizzasten placerad i mitten av grillen, på indirekt värme med briket-ter längs kanterna, tills botten blivit krispig och fyllningen mjuk. Det går snabbt, så ha uppsikt. Temperaturen bör ligga runt 250°C när locket är på. Låt pizzorna svalna något och toppa sedan med rucola, uppskuren chèvre och ringlad agavesirap. Avsluta med lite nymalen svartpeppar från kvarnen.

Det går även bra att baka pizzorna i ugnen på 250° i 10-12 minuter. Låt gärna en pizzasten eller bakplåt värmas upp ordentligt i ugnen innan pizzan läggs på för en krispig botten.

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Annons