pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Fakta

Receptet kommer från Urtekram.

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.


Pizzadeg

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk extra jungfruolivolja
1 tsk himalayasalt
1 tsk agavesirap
3 dl durummjöl
2 1/2 – 3 1/2 dl dinkelmjöl

Pizzabas
175 g ekologisk färskost
2 msk extra jungfruolivolja
1/2 tsk vitlökspulver

 

Topping
1 ekologisk sötpotatis (á ca 400 g)
2 ekologiska päron
1 ekologisk rödlök
2 tsk oregano
40 g mandlar
75 g ekologisk ruccola
200 g ekologisk chèvre
2 msk agavesirap (att ringa över)
1/2 krm svartpeppar

 


Ingredienser

Värm vattnet och oljan till 37°. Rör ut jästen i vätskan i en deg-bunke. Rör ner salt, agavesirap och durummjöl, fortsätt med dinkelmjölet lite i taget till en fast och elastisk deg. Knåda degen fem minuter i maskin, eller tio minuter för hand. Låt jäsa i minst 1 timme, till dubbel storlek.

Blanda färskost, olja och vitlökspulver till en slät kräm. Skrubba och skär sötpotatisen i tunna, runda skivor, gärna med en mandolin. Skär päronen på längden i tunna skivor. Skala och skär löken i ringar.

Dela upp pizzadegen i fyra bitar, kavla ut till tunna bottnar. Bred ut färskostbas och fördela sötpotatis, päron och lök över. Strö över oregano och mandlar. Grilla pizzorna under lock på en väl uppvärmd pizzasten placerad i mitten av grillen, på indirekt värme med briket-ter längs kanterna, tills botten blivit krispig och fyllningen mjuk. Det går snabbt, så ha uppsikt. Temperaturen bör ligga runt 250°C när locket är på. Låt pizzorna svalna något och toppa sedan med rucola, uppskuren chèvre och ringlad agavesirap. Avsluta med lite nymalen svartpeppar från kvarnen.

Det går även bra att baka pizzorna i ugnen på 250° i 10-12 minuter. Låt gärna en pizzasten eller bakplåt värmas upp ordentligt i ugnen innan pizzan läggs på för en krispig botten.

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Fakta

Receptet kommer från Urtekram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.