Plast stor källa till miljögifter i svenska hem

Giftiga sladdar(!) Ny rapport varnar för miljögifter i plast

Elsladdar står för upp till 25 procent av plastkemikalierna som släpps ut i våra hem.
Och många fler platsprodukter är bekymmersamma för vår hälsa.
Naturskyddsföreningens chef för miljögifter, Ulrika Dahl, tipsar om hur du undviker plastvärstingarna.

”Allt du (inte) vill veta om plast”. Så heter den nya rapporten som Naturskyddsföreningen presenterade i veckan. Den innehåller en stor kartläggning över hur plast påverkar oss i vardagen. De konstaterar bland annat att elsladdar står för 25 procent av alla utsläpp av tillsatta plastkemikalier i våra hem. Men sladdarna är knappast den enda källan till farliga plastkemikalier.
– Det är väldigt många produkter i vår vardag som kan innehålla farliga plastkemikalier. Gamla leksaksdockor, sängar och soffor som innehåller skumgummi, fuskskinn och stekspadar är några exempel, säger Ulrika Dahl, chef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

”Utsläpp av tillsatta plastkemikalier”. Betyder det att plastprodukterna avger ämnen som vi får i oss via luften?
– Ja, exakt. Man andas in det. Det samlas också i damm, säger Ulrika Dahl.

En ”monsterlista”
Plast har många viktiga funktioner i dagens samhälle. Men många plaster innehåller miljögifter som misstänks bidra till exempelvis cancer, allergier, diabetes, fetma eller störd fortplantningsförmåga. Det är inte acceptabelt i konsumentprodukter och därför bör en lång rad plastmaterial och plastkemikalier fasas ut, menar Naturskyddsföreningen.
– I rapporten finns en 10 sidor lång lista på farliga tillsatsämnen i plast följt av ytterligare 10 sidor beskrivningar av olika plaster, som många är problematiska i sig, säger Ulrika Dahl. I verkligheten finns tusentals olika plaststorter ochflesta har man inte gjort någon forskning på över huvudtaget. Det är en riktig ”mosterlista”.

 

Det låter ju inte alls bra… Hur oroliga ska man vara som konsument?
– Man ska inte vara rädd, men däremot bekymrad och medveten. Jag brukar säga att det är lite som med solen: Att bränna sig ökar risken för hudcancer, men det betyder inte att man faktiskt får hudcancer. Som konsument kan man försöka minska sin plastanvändning eftersom. Leta efter plastfria alternativ när du ska köpa nytt.

Efterlyser politiska åtgärder
Den stora variationsrikedomen hos plastmaterial gör det svårt att uttala sig om vilka plastsorter man bör undvika i ett vanligt hem, skriver Naturskyddsföreningen. Bara tillsatsämnena, som ger plaster olika egenskaper och som kan läcka från plasten, finns i tusental.
Naturskyddsföreningen vill att politikerna börjar ta mer ansvar. De vill se förbud mot fler farliga ämnen och att tveksamma plaster som används idag fasas ut. Dessutom vill de införa en obligatorisk innehållsförteckning på vardagsprodukter av plast.

Men du, det här med elsladdarna. Hur ska man kunna rensa bort dem?
– Det är så klart svårt att rensa sitt hem på sladdar, och någon egentlig marknad för miljömärkta alternativ finns inte i dag. I vår familj försöker vi köra efter devisen: En elektronikpryl in, en ut. Annars är det lätt att bygga upp ett lager med elektronik som ändå inte används tror jag, säger Ulrika Dahl.

Läs också: 7 tips för minskad exponering av plastgifter 

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.