Giftiga sladdar(!) Ny rapport varnar för miljögifter i plast | Kurera.se
Plast stor källa till miljögifter i svenska hem

Giftiga sladdar(!) Ny rapport varnar för miljögifter i plast

Elsladdar står för upp till 25 procent av plastkemikalierna som släpps ut i våra hem.
Och många fler platsprodukter är bekymmersamma för vår hälsa.
Naturskyddsföreningens chef för miljögifter, Ulrika Dahl, tipsar om hur du undviker plastvärstingarna.

”Allt du (inte) vill veta om plast”. Så heter den nya rapporten som Naturskyddsföreningen presenterade i veckan. Den innehåller en stor kartläggning över hur plast påverkar oss i vardagen. De konstaterar bland annat att elsladdar står för 25 procent av alla utsläpp av tillsatta plastkemikalier i våra hem. Men sladdarna är knappast den enda källan till farliga plastkemikalier.
– Det är väldigt många produkter i vår vardag som kan innehålla farliga plastkemikalier. Gamla leksaksdockor, sängar och soffor som innehåller skumgummi, fuskskinn och stekspadar är några exempel, säger Ulrika Dahl, chef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

”Utsläpp av tillsatta plastkemikalier”. Betyder det att plastprodukterna avger ämnen som vi får i oss via luften?
– Ja, exakt. Man andas in det. Det samlas också i damm, säger Ulrika Dahl.

En ”monsterlista”
Plast har många viktiga funktioner i dagens samhälle. Men många plaster innehåller miljögifter som misstänks bidra till exempelvis cancer, allergier, diabetes, fetma eller störd fortplantningsförmåga. Det är inte acceptabelt i konsumentprodukter och därför bör en lång rad plastmaterial och plastkemikalier fasas ut, menar Naturskyddsföreningen.
– I rapporten finns en 10 sidor lång lista på farliga tillsatsämnen i plast följt av ytterligare 10 sidor beskrivningar av olika plaster, som många är problematiska i sig, säger Ulrika Dahl. I verkligheten finns tusentals olika plaststorter ochflesta har man inte gjort någon forskning på över huvudtaget. Det är en riktig ”mosterlista”.

 

Det låter ju inte alls bra… Hur oroliga ska man vara som konsument?
– Man ska inte vara rädd, men däremot bekymrad och medveten. Jag brukar säga att det är lite som med solen: Att bränna sig ökar risken för hudcancer, men det betyder inte att man faktiskt får hudcancer. Som konsument kan man försöka minska sin plastanvändning eftersom. Leta efter plastfria alternativ när du ska köpa nytt.

Efterlyser politiska åtgärder
Den stora variationsrikedomen hos plastmaterial gör det svårt att uttala sig om vilka plastsorter man bör undvika i ett vanligt hem, skriver Naturskyddsföreningen. Bara tillsatsämnena, som ger plaster olika egenskaper och som kan läcka från plasten, finns i tusental.
Naturskyddsföreningen vill att politikerna börjar ta mer ansvar. De vill se förbud mot fler farliga ämnen och att tveksamma plaster som används idag fasas ut. Dessutom vill de införa en obligatorisk innehållsförteckning på vardagsprodukter av plast.

Men du, det här med elsladdarna. Hur ska man kunna rensa bort dem?
– Det är så klart svårt att rensa sitt hem på sladdar, och någon egentlig marknad för miljömärkta alternativ finns inte i dag. I vår familj försöker vi köra efter devisen: En elektronikpryl in, en ut. Annars är det lätt att bygga upp ett lager med elektronik som ändå inte används tror jag, säger Ulrika Dahl.

Läs också: 7 tips för minskad exponering av plastgifter 

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.