Plastpåsen är långt ifrån död – tvärtom miljonsatsas det | Kurera.se
Kvinna bär vit plastpåse på gata, svartvit bild

Plastpåsen är långt ifrån död – tvärtom miljonsatsas det

Fakta plastpåsar

1974 började en handlare i Varberg ta 25 öre betalt per plastpåse. Idag är påsen en mångmiljonindustri. Enligt en beräkning gjord av Plus 2013 tjänar dagligvaruhandeln närmare 430 miljoner kronor årligen på försäljningen av plastpåsar.

Den klassiska plastpåsen består av polyeten, som är en kolväteförening. Den viktigaste råvaran vid plasttillverkning är råolja. Man räknar med att runt fyra procent av all olja som pumpas upp blir plast.

I dag säljer vissa svenska butiker påsar av vad de kallar ”grön plast” som till 85 procent är baserad på sockerrör. Den sockerbaserade påsen har kvar plastens goda egenskaper (till exempel seghet) men är bättre ur ett miljöperspektiv.

En stor del av alla svenska plastpåsar slutar som soppåse. Den sockerbaserade påsen kan förbrännas, precis som den traditionella plastpåsen.

Flera länder har helt förbjudit användandet av plastpåsar, bland annat Italien som i januari 2011 blev först i Europa med förbud i affärer och livsmedelsbutiker.
Källa: SVT

Plastpåsen är ingen utdöende klenod som hör det förflutna till. Den ser ut att finnas med som en del av framtiden också, i alla fall i Sverige.
Trots en plastbärkassebransch i gungning satsar nämligen en av Sveriges få storskaliga tillverkare av plastbärkassar nu stort – och gör en miljoninvestering för att, tvärtemot vad många skulle spå, öka sin kapacitet. 

En av få storskaliga tillverkare av plastbärkassar som finns i Sverige är företaget Bengt Lundin AB. Företaget tillverkar och marknadsför ett bärkasse-sortiment till i första hand den nordiska dagligvaruhandeln samt större förbrukare inom Norden och Europa. Deras huvudmarknad är Sverige och Norge.
Nu satsar det Trioplastägda företaget stort med en investering på 13 miljoner, detta trots att de nyligen förlorade ICA som kund och att bärkassebranschen anses vara gungning, rapporterar Nya Wermlands Tidning.

 

► Läs också: Dricker du din plast? Så här skaffar du plastkoll!

Har byggt till 600 kvadratmeter
Lars Lundin är VD på Bengt Lundin AB:
– Vi har ökat andelen returmaterial i vår tillverkning av plastbärkassar, det innebär att det luktar mer i vår fabrik. Nu förbättrar vi därför arbetsmiljön med utökad ventilation och får samtidigt ett fysiskt utrymme att installera ytterligare en extruder, säger han till tidningen, uppger Food Supply.
Bland annat har företaget byggt sina verksamhetslokaler ut med 600 kvadratmeter. En utbyggnad som gör att företaget nu kommer att kunna satsa mer på återvinningsbar plast, samt utöka sin maskinpark, vilket också bäddar för ökad kapacitet.

► Läs också: Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast

EU vill minska plastkasseanvändningen och regeringen inför hårdare regler
Detta ägnar de sig åt i en tid då EU önskar minska ner på användningen av tunna plastkassar – och efter att regeringen dessutom föreslagit att alla handlare måste påtala miljörisker med plastkassar till kunderna.
– Men plastbärkassen är långt ifrån död, säger Lars Lundin till NWT.

Bengt Lundins Sinuskasse

Bengt Lundins Sinuskasse.
Pressbild/Bengt Lundin AB

Ska satsa på plaståtervinning
Fabriken, belägen i Jössefors i Arvika, kommer nu att satsa på att minska plastkassarnas miljöpåverkan. Detta ska ge genom plaståtervinning, där plasten används flera gånger i nya bärkassar innan de skickas till den slutliga plaståtervinningen.

 

► Läs också: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Kommer inte att satsa på sockerrörsbaserade alternativ
Att företaget har förlorat ICA, som istället har gått över till sockerrörsbaserade plastkassar från Tyskland, ser de inte någon nedgång av, menar de, utan förlusten har täckts upp med andra, nya ordrar. Enligt Lars Lundin kommer företaget däremot inte att själva satsa på sockerrörsbaserade kassar, även om de planerar att göra sitt för att få tillbaka ICA som kund.

► Läs också: Mjölkmaterial ska ersätta plast

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta plastpåsar

1974 började en handlare i Varberg ta 25 öre betalt per plastpåse. Idag är påsen en mångmiljonindustri. Enligt en beräkning gjord av Plus 2013 tjänar dagligvaruhandeln närmare 430 miljoner kronor årligen på försäljningen av plastpåsar.

Den klassiska plastpåsen består av polyeten, som är en kolväteförening. Den viktigaste råvaran vid plasttillverkning är råolja. Man räknar med att runt fyra procent av all olja som pumpas upp blir plast.

I dag säljer vissa svenska butiker påsar av vad de kallar ”grön plast” som till 85 procent är baserad på sockerrör. Den sockerbaserade påsen har kvar plastens goda egenskaper (till exempel seghet) men är bättre ur ett miljöperspektiv.

En stor del av alla svenska plastpåsar slutar som soppåse. Den sockerbaserade påsen kan förbrännas, precis som den traditionella plastpåsen.

Flera länder har helt förbjudit användandet av plastpåsar, bland annat Italien som i januari 2011 blev först i Europa med förbud i affärer och livsmedelsbutiker.
Källa: SVT

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.