Fakta
Receptet kommer från Kureras alldeles speciellt kära gastronom Maya Dilek.Oavsett om det är ett stort cocktailparty eller en mysig hemmakväll med goda vänner är plockmat något som är populärt.
Små smakrika rätter som kan ätas på stående fot. Bjud till exempel på dessa mumsiga polentasnittar med en höstig topping. De ser läckra ut och smakar lika bra.
Ingredienser
Polentasnittar (cirka 20 stycken)
1,5 dl polenta (grovmalet majsmjöl)
5,5 dl grönsaksbuljong (vatten + buljong)
50 g riven parmesan
Topping
400 g svamp (gärna kantareller)
några kvistar timjan
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
50 g smör
Salt
1 stort äpple, hackat i bitar
1 tsk honung
1 tsk smör
Polentasnittar
Koka upp vatten med en ekologisk grönsaksbuljong, gör ej buljongen för stark då snittarna lätt blir för salta tillsammans med parmesanen. När vattnet kokat upp tillsätt polentan under vispning och låt puttra i cirka fem minuter. Ta av från plattan och tillsätt den rivna parmesanen. Häll ut i en lätt fuktig form eller på ett bakplåtspapper, och låt svalna helt. Stansa sedan ut små cirklar eller skär i mindre bitar. Stek dessa i lite olja på medelhög värme på båda sidorna tills de är gyllenbruna och fått en krispig yta.
► Läs också: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök
Topping
Rensa svampen och dela eventuellt i mindre bitar. Värm en stekpanna och tillsätt svampen i en torr panna. Fräs i pannan tills svampen tappat vätska. Tillsätt sedan smör, vitlök, salt samt timjan och fräs tillsammans. Lägg svampen åt sidan och börja med äpplena. Tillsätt en tesked smör i den varma pannan, tillsätt äppelbitarna och honungen. Värm upp och rör om försiktigt tills honungen smält och äppelbitarna blivit varma. Blanda äppelbitarna med svampen och toppa polentasnittarna med.
► Dessertsugen? Bjud på hemmagjord glass – variant nyttigare så klart