Ät kokosfett och bränn fett | Kurera.se
Kokosnötter

Ät kokosfett och bränn fett

Fakta om Kokosnötter (cocos nucifera)

Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien. Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden.
Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt.

Näringsvärden per 100 gram kokosnöt:
• kokosnötfibrer 9
• energi 1 473 kJ/352 kcal
• kolhydrater 6,1 g
• fett 33,5 g
• C-vitamin 3 mg
• järn 1,8 mg
• protein 3,4 g
• vatten 47 g

Kokosfett – eller kokosolja som det också kallas – har blivit oerhört populärt under senare tid. Men det är inte de gamla silverpaketen i mataffären som fått ett uppsving utan ekologiskt kokosfett av hög kvalitet som börjat gå åt som smör i solsken. Kureras kostrådgivare Carolin Helt berättar mer.

Kokosfett innehåller upp till 94 procent mättade fettsyror. Men mättat fett kan se olika ut.

Det finns LCT (Long Chain Triglycerides), MCT (Medium Chain Triglycerides) och SCT (Short Chain Triglycerides). LCT finner vi främst i feta animaliska produkter som korv, bacon och ister. Kokosfett innehåller framför allt MCT och SCT vilka är vattenlösliga till viss del. De tar en annan väg genom kroppen än annat mättat fett. De absorberas till stor del redan i magsäcken och resten tas sedan snabbt upp i tunntarmen eftersom det inte kräver någon galla för nedbrytning.

Mättar och förbränner
Därefter går MCT och SCT till levern och används som bränsle där. Det har en termogen (temperatur höjande) effekt som har en aptithämmande effekt. Ytterst lite av dessa fetter går till fettcellerna.
SCT och MCT tillför kroppen snabb energi då det obearbetat går rakt in i mitokondrierna - cellens kraftverk - och förbränns.
Kokosfett är alltså bättre för fettförbränningen än andra fetter. Mätt och lätt med kokosfett, alltså.

 

Kokosfett för hälsan
Det är det höga halterna av Laurinsyra och Kaprylsyra som gör kokosfettet extra intressant ur hälsoperspektiv.

  • Laurinsyra omvandlas i tarmen till monolaurin som skyddar mot virus- och bakterieangrepp.
  • Kaprylsyra tillför syra i tarmen som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och motverkar svamp som Candida.
  • Kokosfett förbättrar upptaget av de fettlösliga vitaminerna.
  • Kokosfett gynnar balansen mellan omega-6 och omega-3.
  • Kokosfett är stabilt och tål upphettning mycket bra vilket gör den till ett optimalt matlagningsfett. Det oxiderar först vid 198 grader.
  • Kokosfett blir flytande vid 25 grader och kallas då kokosolja.


Välj hög kvalitet

Det finns en mängd olika märken kokosfett. Du kan välja kokosfett som är smak- och luktfritt eller kokosfett som har kvar både den härliga doften och den exotiska smaken.
Det smakrika och doftande kokosfettet är kallpressat ur färsk kokosnöt medan det smak- och luktfria kokosfettet pressas ur torkad kokos.
Välj ekologiskt kokosfett av hög kvalitet. Tänk på att när ett livsmedel är billigt är det alltid någon annan som har betalat för det på något sätt, någonstans i ledet, innan varan hamnar hos dig.

Av Carolin Helt


Fakta om Kokosnötter (cocos nucifera)

Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien. Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden.
Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt.

Näringsvärden per 100 gram kokosnöt:
• kokosnötfibrer 9
• energi 1 473 kJ/352 kcal
• kolhydrater 6,1 g
• fett 33,5 g
• C-vitamin 3 mg
• järn 1,8 mg
• protein 3,4 g
• vatten 47 g

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.