Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

L-arginin

Vetenskapliga studier visar att aminosyran l-arginin kan förbättra erektionsförmågan hos män och öka lusten hos både män och kvinnor. L-arginin har en positiv inverkan på förmågan att känna lust. 

Det finns också mer än ett dussin studier som visar ett tydligt samband mellan friska blodkärl, ett friskt hjärta och förmågan att få erektion. 

L-arginin ger snabb vakenhet, förbättrar cirkulation och genomblödning samt är en komponent för att bygga muskler. L-arginin ger en positiv genklang vid träning, och är en liten pusselbit i ett komplicerat maskineri. Och om man jämför med att lägga ett stort pussel så blir det inte komplett om en liten pusselbit saknas.

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

Erektionsproblem är vanligt. Med stigande ålder drabbas allt fler. Grovt skattat har över hälften av alla män som passerat 50 nedsatt erektil funktion. Många drar sig för att söka vård, men upplever oförmågan att få erektion som negativ eftersom den ofta inte bara drabbar en person, utan två i en relation.

  En stor del av identiteten för en man är förknippad med hur han upplever sin förmåga till erektion, sexuella lust och prestation. Om den sviktar eller inte fungerar alls kan det skapa väldigt mycket frustration, och den irritationen pyser inte bara ut i relationen – det kan den göra i arbetsgruppen också. Omgivningen fattar förstås ingenting eftersom män mycket sällan pratar om sina erektionsproblem med andra, säger Stefan Arver som är docent och överläkare i andrologi, sexualmedicin och transmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset.

LÄS OCKSÅ: Mer energi och livslust med bidrottninggelé

 

Sämre livskvalitet

Stefan Arver

Stefan Arver menar att när identiteten, som ofta är kopplad till mannens förmåga, rubbas och självbilden försämras kan det trigga ännu mer prestationsångest – och så har man hamnat i en ond cirkel av negativa tankar. Ibland löser det sig av sig själv, ibland inte.

– Att vi män inte gillar att ha fel är en av falluckorna vi faller i, och eftersom fasaden utåt är viktig för män så skapar ofta erektionsproblem en spricka i relationen.

– Det är vanligt att en man som inte kan få eller bibehålla erektion tillräckligt länge får en bristande tillit till sig själv. Det blir inte bara en besvikelse på den egna personen utan för honom kan det kännas som om han inte kan leva upp till sin partners förväntningar. Det skapar sämre livskvalitet, men vågar mannen söka hjälp så är det här problemet oftast lätt att åtgärda. Om problemet inte är psykologiskt, handlar det om att få igång blodflödet hos mannen. Stoppar man ett piller i den ena personen så blir den andra partnern i relationen också frisk, säger Stefan Arver.

LÄS OCKSÅ: När lusten sviker – 10 vanliga orsaker och fyra knep

Indikator på hjärt-kärlproblem

Att få erektion är dock en komplicerad process där blodkärl, hormoner och nerver hakar fast i varandra i en kedja av händelser, som baseras på att blodkärlen är friska. Det finns ett tydligt samband mellan impotens och hjärt-kärlsjukdomar. Men allt från diabetes och högt blodtryck, rökning och alkohol, dålig nattsömn och stress kan skapa tillfälliga erektionsproblem. Vid en erektion ökar blodflödet i penisen mellan 60 och 100 gånger. Att kunna få erektion är därför en bra indikator på att saker står rätt till i hjärt-kärlsystemet.

– När en medelålders man går till doktorn och inte mår bra borde det vara vanligt att läkaren frågar hur det står till med potensen. Det är inte för att han är nyfiken på hur sexlivet fungerar, utan det är en indikation på hur hjärta och kärl mår. Det som är så speciellt med erektionsproblem är att det kommer tidigt i utvecklingen av hjärt-kärlproblem. Det finns ett tydligt samband mellan ett friskt hjärta och förmågan att få erektion. Den gemensamma nämnaren är ett väl fungerande blodflöde, förklarar Stefan Arver.

 

Det finns en stor grupp män som drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och att få erektion ställer stora krav på kärlsystemet och att blodförsörjningen fungerar som den ska. Vid diabetes leder de höga blodsockernivåerna till att det blir svårare att få erektion då inte bara cirkulationen försämras utan även vissa nervfunktioner kan bli sämre.

LÄS OCKSÅ: Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Det farliga bukfettet

– Om du går på en hälsokontroll är tre saker viktiga att pricka av: Blodfetter, blodtryck och blodsocker. Det kallas för det metabola syndromet och detta behöver man ha koll på, säger Stefan Arver.

Ett ämne som är speciellt viktigt för att blodflödet ska fungera är aminosyran l-arginin. I kroppen reagerar l-arginin med syre och bildar signalsubstansen kväveoxid. Det är kväveoxid som vidgar blodkärlen och gör att blodflödet ökar. 

Vikten är en indikator på försämrat metabolt syndrom. Men det farliga fettet är det som sitter inuti buken, runt organen. Stor mage behöver inte betyda att man har det farliga fettet som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och ökad risk för potensproblem.

– Om bukomfånget är mer än 92 centimeter så ska man stanna upp och tänka livsstilsförändring. Är det över 102 centimeter, ja, då gör man säkrast i att lägga om sin kost och börja motionera, för annars kommer hjärt-kärlsjukdomarna relativt snabbt.

 

– Du kan enkelt testa om du har ett farligt bukfett. Lägg dig på rygg. Om magen står upp mer än 25 centimeter när du ligger så finns fettet inuti buken och runt de inre organen och då är det farligt. Men ramlar fettet ner åt sidan, då är det underhudsfett och då är det inte så farligt.

LÄS OCKSÅ: Ja tack till mer energi och lust i vardagen

Allt hänger ihop

Övervikt och stillasittande påverkar inte bara funktionen utan även lust och glädje. Det är väldokumenterat att fysisk aktivitet aktiverar reparationssystem i hjärnan. Vår hjärna behöver ständigt service, till exempel för att förbättra minnesfunktioner, ämnesomsättning och blodsockernivåerna. 

Aminosyran l-arginin, som bland annat finns i tillskottet L-Argiplex har till syfte att öka tillgången av byggstenar till olika substanser som kan bilda kväveoxid. När kväveoxid bildas då utvidgas kärlen kraftigt, flödet ökar och man känner mer energi. Och det är då erektion kan uppstå.

– Det psykiska måendet under pandemin har blivit sämre, och generellt sett så påverkar detta erektionen negativt. Det du gör i din vardag påverkar allmänhälsan. För många har motionen till och från jobbet nästan försvunnit under pandemin, vilket inte är bra. Att få in den vardagliga fysiska aktiviteten, se över sina kostvanor och vid behov lägga till aminosyran l-arginin, kan ge mer energi och lust i livet och allt positivt det för med sig.

Av Inger Palm


L-arginin

Vetenskapliga studier visar att aminosyran l-arginin kan förbättra erektionsförmågan hos män och öka lusten hos både män och kvinnor. L-arginin har en positiv inverkan på förmågan att känna lust. 

Det finns också mer än ett dussin studier som visar ett tydligt samband mellan friska blodkärl, ett friskt hjärta och förmågan att få erektion. 

L-arginin ger snabb vakenhet, förbättrar cirkulation och genomblödning samt är en komponent för att bygga muskler. L-arginin ger en positiv genklang vid träning, och är en liten pusselbit i ett komplicerat maskineri. Och om man jämför med att lägga ett stort pussel så blir det inte komplett om en liten pusselbit saknas.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.