ko biff

Prisras för svenskt kött väntas i spår av sommarens torka

Sommarens extremväder bäddar för överskott av svenskt kött. Detta då många köttbönder tvingats nödslakta sina djur i förtid på grund av foderbrist.

Både lantbrukare och livsmedelsbutiker har förberett sig för vad som kan kulimera i ett prisras.

Billigt men slår mot bönderna
Beskedet är glädjande för konsumenter som kan se fram emot billigare kött, men i längden kan överskottet slå hårt mot svensk köttproduktion. Detta beror på att djuruppfödare tvingats att ta till nödslakt då värmen orsakat brist och ökade priser på foder.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar

Prisfall på 30 procent
Axfoods presschef Claes Salomonsson säger till TT att tiden kommer utvisa hur stort överskottet blir, men att det med största sannolikhet kommer bli ett överskott. Det kan röra sig om ett prisfall på så mycket som 30 procent för entrecote och biff. Men det är svårt i dagsläget att överblicka exakt hur stort överskottet blir och hur det påverkar priserna i långa loppet.

LÄS OCKSÅ: Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt

Vädret bestämmer
Paul Robertsson inköpsdirektör vid slakteribolaget KLS Ugglarps säger till TT att fortsatta vädret kommer att påverka hur mycket det blir.

Av redaktionen

Källa: Food Supply

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.