Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kapslar med probiotika

Probiotika minskar negativa tankar

Ny forskning visar att våra tarmbakterier är kopplade till negativa tankar - och att tillskott med probiotika minskar dem.  

Negativt tänkande definieras som en spiral av tankar som tar en person från en negativ tanke till den andra. Ofta sägs det att man bara har vaknat på fel sida. Men nu kan man se att det också kan bero på dåliga bakterier i magen.

► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

 

Tarmbakterier påverkar kognitiva tillståndet
Kan verkligen de små mikrober som myllrar i vår mage ha något att göra med vår mängd negativa tankar?
Säkert inte, säger du nog med visst mått av självbelåtenhet. Tänk om. En ny trippelblind studie visar nämligen att probiotika påverkar våra tankar, skriver GreenMedInfo.
Det är forskning från institutet för hjärn- och kognition vid universitetet i nederländska Leiden, som nu har fastställt att tarmbakterier verkligen påverkar negativt tänkande och det kognitiva tillståndet.

Studerade 40 människor
Forskarna studerade 40 friska personer under en fyra veckor lång period. De delades in i två grupper om 20, där ena gruppen fick tillskott med probiotika varje dag - samtidigt som den andra gruppen fick placebo.
Efter fyra veckor testades patienterna för negativa tankar och kognitiv reaktivitet för känslor av sorg.

► Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka

"Första beviset"
Forskarna fann en betydelsefull minskning av negativa tankar i gruppen som fått tillskott av probiotika - och även att de hade lägre mått av sorgsenhet jämfört med gruppen som fått placebo.
"De här resultaten ger de första bevisen på att tillskott med probiotika kan minska mängden negativa tankar associerade med sorg", skriver forskarna som slutsats i rapporten.

De probiotiska arterna som användes i studien var: 

• Lactobacillus acidophilus
• Bifidobacterium bifidum
• Bifidobacterium lactis
• Lactobacillus brevis
• Lactobacillus casei
• Lactococcus lactis
• Lactobacillus saliv

 

► Läs också: Bättre mage med probiotika

Vad betyder kognitiv reaktivitet till sorg?
Jo, begreppet kognitiv reaktivitet är en del av den kognitiva beteendeterapin – och underlättar hjälper till att identifiera källan till en persons depression. Minskat negativt tänkande har förknippats med minskade  depressionssymtom.
Terapimetoden har visat att negativt tänkande ofta hindrar en deprimerad person från att bli bättre. Däremot betyder det inte att negativa tankar nödvändigtvis alltid behöver utvecklas till en depression.

► Läs också - Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Av Saara Olsson Sillanpää


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

 

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.