Kapslar med probiotika

Probiotika minskar negativa tankar

Ny forskning visar att våra tarmbakterier är kopplade till negativa tankar - och att tillskott med probiotika minskar dem.  

Negativt tänkande definieras som en spiral av tankar som tar en person från en negativ tanke till den andra. Ofta sägs det att man bara har vaknat på fel sida. Men nu kan man se att det också kan bero på dåliga bakterier i magen.

► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

 

Tarmbakterier påverkar kognitiva tillståndet
Kan verkligen de små mikrober som myllrar i vår mage ha något att göra med vår mängd negativa tankar?
Säkert inte, säger du nog med visst mått av självbelåtenhet. Tänk om. En ny trippelblind studie visar nämligen att probiotika påverkar våra tankar, skriver GreenMedInfo.
Det är forskning från institutet för hjärn- och kognition vid universitetet i nederländska Leiden, som nu har fastställt att tarmbakterier verkligen påverkar negativt tänkande och det kognitiva tillståndet.

Studerade 40 människor
Forskarna studerade 40 friska personer under en fyra veckor lång period. De delades in i två grupper om 20, där ena gruppen fick tillskott med probiotika varje dag - samtidigt som den andra gruppen fick placebo.
Efter fyra veckor testades patienterna för negativa tankar och kognitiv reaktivitet för känslor av sorg.

► Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka

"Första beviset"
Forskarna fann en betydelsefull minskning av negativa tankar i gruppen som fått tillskott av probiotika - och även att de hade lägre mått av sorgsenhet jämfört med gruppen som fått placebo.
"De här resultaten ger de första bevisen på att tillskott med probiotika kan minska mängden negativa tankar associerade med sorg", skriver forskarna som slutsats i rapporten.

De probiotiska arterna som användes i studien var: 

• Lactobacillus acidophilus
• Bifidobacterium bifidum
• Bifidobacterium lactis
• Lactobacillus brevis
• Lactobacillus casei
• Lactococcus lactis
• Lactobacillus saliv

 

► Läs också: Bättre mage med probiotika

Vad betyder kognitiv reaktivitet till sorg?
Jo, begreppet kognitiv reaktivitet är en del av den kognitiva beteendeterapin – och underlättar hjälper till att identifiera källan till en persons depression. Minskat negativt tänkande har förknippats med minskade  depressionssymtom.
Terapimetoden har visat att negativt tänkande ofta hindrar en deprimerad person från att bli bättre. Däremot betyder det inte att negativa tankar nödvändigtvis alltid behöver utvecklas till en depression.

► Läs också - Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Av Saara Olsson Sillanpää


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.