Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kapslar med probiotika

Probiotika minskar negativa tankar

Ny forskning visar att våra tarmbakterier är kopplade till negativa tankar - och att tillskott med probiotika minskar dem.  

Negativt tänkande definieras som en spiral av tankar som tar en person från en negativ tanke till den andra. Ofta sägs det att man bara har vaknat på fel sida. Men nu kan man se att det också kan bero på dåliga bakterier i magen.

► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

 

Tarmbakterier påverkar kognitiva tillståndet
Kan verkligen de små mikrober som myllrar i vår mage ha något att göra med vår mängd negativa tankar?
Säkert inte, säger du nog med visst mått av självbelåtenhet. Tänk om. En ny trippelblind studie visar nämligen att probiotika påverkar våra tankar, skriver GreenMedInfo.
Det är forskning från institutet för hjärn- och kognition vid universitetet i nederländska Leiden, som nu har fastställt att tarmbakterier verkligen påverkar negativt tänkande och det kognitiva tillståndet.

Studerade 40 människor
Forskarna studerade 40 friska personer under en fyra veckor lång period. De delades in i två grupper om 20, där ena gruppen fick tillskott med probiotika varje dag - samtidigt som den andra gruppen fick placebo.
Efter fyra veckor testades patienterna för negativa tankar och kognitiv reaktivitet för känslor av sorg.

► Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka

"Första beviset"
Forskarna fann en betydelsefull minskning av negativa tankar i gruppen som fått tillskott av probiotika - och även att de hade lägre mått av sorgsenhet jämfört med gruppen som fått placebo.
"De här resultaten ger de första bevisen på att tillskott med probiotika kan minska mängden negativa tankar associerade med sorg", skriver forskarna som slutsats i rapporten.

De probiotiska arterna som användes i studien var: 

• Lactobacillus acidophilus
• Bifidobacterium bifidum
• Bifidobacterium lactis
• Lactobacillus brevis
• Lactobacillus casei
• Lactococcus lactis
• Lactobacillus saliv

 

► Läs också: Bättre mage med probiotika

Vad betyder kognitiv reaktivitet till sorg?
Jo, begreppet kognitiv reaktivitet är en del av den kognitiva beteendeterapin – och underlättar hjälper till att identifiera källan till en persons depression. Minskat negativt tänkande har förknippats med minskade  depressionssymtom.
Terapimetoden har visat att negativt tänkande ofta hindrar en deprimerad person från att bli bättre. Däremot betyder det inte att negativa tankar nödvändigtvis alltid behöver utvecklas till en depression.

► Läs också - Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Av Saara Olsson Sillanpää


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

 

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

 

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.