Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Professorn: “Det finns inget som heter sliten höftled”

Många äldre lider av besvär på grund av utslitna höftleder. Det kan ge värk och stora problem i vardagen.
Men enligt Göran Garellick, som är registerhållare och professor på Svenska höftprotesregistret, finns det inget som heter sliten höftled.

Här berättar han mer.

Nej, det finns faktiskt inget som heter sliten höftled, menar professor Garellick.
– Det heter artros och är en sjukdom i lederna. En av de stora medicinska missuppfattningarna inom svensk sjukvård är att artros har med slitage att göra, säger han.

► Läs också: Artros? Så får du hjälp

Kan drabba vem som helst – och mörkertalet är stort
Orsaken beror på många olika faktorer men problemet kan drabba alla leder i kroppen och vem som helst – oavsett om man jobbar bakom ett skrivbord eller 38 år i skogen. Exakt hur många som lider av artros är svårt att veta eftersom det inte syns på röntgen de första åren i primärvården, och många ställer därför fel diagnos.

Vanligaste formen av reumatisk sjukdom
Artros drabbar kvinnor och män i samma utsträckning och blir vanligare med stigande ålder. Cirka fem procent av befolkningen i Sverige mellan åldrarna 35 och 54 år beräknas ha artros.
– Men man har uppskattat att över en miljon svenskar lider av artros vilket gör den till den största folkhälsosjukdomen som finns. Men till skillnad från diabetes och cancer dör inte folk direkt av detta, utan indirekt för att de inte kan röra sig, säger Göran Garellick.

 

Läs också: 5 goda råd vid ledvärk

Många opereras
Förra året opererades cirka 17 000 höfter och 13 000 knän i Sverige. Varje år opereras miljontals människor världen över för detta.
– Det är 1900-talets största kirurgiska innovation, för man plockar i princip patienten från rullstolen till ett aktivt leverne. Det är oerhört framgångsrikt, säger Göran Garellick.
Men det finns även knep för dem som vill slippa operation. Kurera har till exempel tidigare intervjuat Lennart Levinsson som blev av med sina smärtor så mycket att han slapp opereras, med hjälp av grönläppad mussla.

► Läs också: Här är musslan som hjälper mot din inflammation och värk

Av Frida Svensson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.