Tjej som promenerar

Promenera mera

Promenader har visat sig vara mycket effektivt i fråga om god hälsa. Det påverkar inte bara vikten, utan också kondition, styrka och stressnivåer. Här är nio anledningar till att du ska promenera mera.

  • Promenader passar alla, är enkelt och kostnadsfritt.
  • Folkhälsoinstitutet rekommenderar dagliga promenader i en halvtimme i ett raskt tempo för att minska risken för både hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
  • Du kan promenera dagligen utan risk för skador och överträning.
  • Stavgång förbättrar kondition och stärker muskler och skelett i armar, axlar, rygg och ben.
  • En snabb promenad, gärna med stavar, ökar fettförbränningen avsevärt och förbättrar konditionen.
  • Musklerna blir jämnt belastade och du blir därför inte trött lika tidigt och kan hålla på länge.
  • Att promenera kan vara avkopplande för sinnet och rent av meditativt. Gör den dagliga promenaden till din egentid, då du får tid att smälta vardagens alla intryck och stressa ned. Stresshormoner kan i många fall motarbeta en viktminskning.
  • Eftersom promenader inte är tekniskt svårt är chansen stor att du fortsätter och gör det till en del av din dagliga rutin.
  • Många studier har visat att promenader är effektivt om man vill gå ner i vikt. Lågintensiv träning ger dig möjlighet att förbränna kalorier utan att du blir hungrig och stoppar i dig dem direkt igen.

 

Av Emma V Larsson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.