Proteas | Kurera.se

Proteas

Proteas är ett växtenzym som fungerar i en tarmmiljö mellan pH 2,0–9,0. Proteas hydrolyserar proteinmolekyler till mindre polypeptider och aminosyror (proteolys), exempelvis pepsin och trypsin. Nedbrutna proteiner ger aminosyror som behövs för produktion av matsmältningsenzymer.

Proteas används också för:
• balansering av pH i kroppsvätskorna
• att bygga och reparera vävnad
• kalciumtransport
• bildning av enzymer och hormoner
• ett starkt immunförsvar
• energiproduktion
• reglering av kroppens vätskebalans.

 

Dessutom kan stora mängder proteas minska inflammationstillstånd i kroppen. Det kan vara viktigt vid idrottsskador, benskador eller som stöd för andningsorgan, ögon, näsa, hals och gom.
Proteas kan också ha en nedbrytande effekt på virus och på allergener. Tillräcklig med proteas håller tunntarmen fri från parasiter, bakterier, jäst, protozoer och mask.
Några av de viktigaste typer av proteasenzymerna är trypsin, kymotrypsin och karboxypeptidas. Proteas bryter också ned fibrin, som i sin tur gynnar inflammatoriska tillstånd. Det har använts mycket vid idrottsskador, operationer och trauma för att påskynda läkning samt motarbeta inflammationer och ärrbildning. Proteasenzymer städar även bort slaggprodukter samt motarbetar tumörbildning och proppbildning. Proteas kan förekomma i tillskott, oftast i kombination med andra proteaser eller enzymer. Man intar oftast 2–3 proteasenzymtillskott efter maten eller 2–4 st. mellan måltiden, 2–4 ggr per dag.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.