Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

Debatt: ”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga.
Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna.
Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Konsumtionen av psykofarmaka ökar lavinartat. Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin. För trettio år sedan var det bara cirka en tiondel så många som tog antidepressiva. Antalet sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser har fördubblats under de senaste tio åren. Psykisk ohälsa är den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning, och står för 48 procent av samtliga sjukskrivningar i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Ny studie ska kartlägga orsaken bakom depression

Den största ökningen av psykofarmakakonsumtionen har skett bland barn och unga vuxna. I början av 90-talet skrev man knappt ut några mediciner alls till barn och unga vuxna. Man tänkte att det var riskabelt att ge medicin till barn som växer och utvecklas. Mellan åren 1991 - 2014 ökade bruket av antidepressiva 140 gånger bland flickor och 70 gånger bland pojkar i samma åldersgrupp. Samtidigt skedde en kraftigt ökad försäljning av sömnmedel och antipsykotiska medel till tonåringar. Numera

 

Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt

Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt
Foto: Lena Hammar

medicinerar drygt fem procent av 15 – 19 åringarna med antidepressiva. Siffrorna fortsätter hejdlöst att öka år från år. Har detta påverkat självmordsstatistiken för ungdomar? Självmorden bland unga vuxna har ökat stadigt sedan 1990-talet och Socialstyrelsen konstaterar att den psykiska ohälsan för barn fördubblades under åren 2006 – 2016.

Är detta en rimlig utveckling? Är det inte något som är fel någonstans? Alltmer psykofarmaka till hela befolkningen, samtidigt som sjukskrivningarna bara ökar. En enormt ökad förskrivning av psykofarmaka till barn och unga vuxna, samtidigt som självmorden i denna grupp ökar stadigt.

Forskning har länge visat att antidepressiva medel inte har någon påvisbar effekt alls bland barn och ungdomar. Tvärtom riskerar man att hamna i tablettberoende och ett flertal forskningsstudier har också påvisat att självmordsrisken ökar med antidepressiva medel, speciellt bland barn och unga. Utskrivningen av centralstimulerande medel mot adhd har också ökat mycket kraftigt, fast de långsiktiga konsekvenserna av sådan medicinering är helt okända. Vi har en hel generation ungdomar som utsätts för ett gigantiskt experiment.

LÄS OCKSÅ: Konferens visade på många vägar bort från medikalisering

Många människor i alla åldrar fastnar i medicinering med antidepressiva. Det är vanligt att det görs ett flertal försök att sluta, men medicineringen återupptas. Det påstås att dessa medel inte är vanebildande, vilket inte är sant. Vi är många som har kunnat se att medicinerna för många människor blir både fysiskt och psykiskt vanebildande. Stödjande samtal, eller psykoterapi, för att få hjälp att sluta medicinera erbjuds nästan aldrig.

 

Vi har fått en psykiatri som har blivit helt inriktad på medicinering, alternativt el-behandling. Det verkar finnas en övertygelse om att tankar och känslor uppstår i hjärnan och att det bara gäller att mixtra med signalsubstanser och neuroner, mediciner eller el, så löser man problemen. Samtalsstöd, psykoterapi och det mänskliga mötet har blivit satt på undantag. Om samtal överhuvudtaget erbjuds så är det ofta bara korta serier, kanske bara fem samtal, vilket för många är otillräckligt. Att kunna knyta an till en och samma behandlare i psykoterapi eller längre samtalsstöd, har blivit alltmer ovanligt. Samtal har alltmer blivit psykiatrins stora bristvara. När man enbart erbjuds medicin så sker ju inget inre arbete, vare sig med tankar eller känslor. Hur tänker egentligen det ledande skiktet inom psykiatrin, de som utfärdar Socialstyrelsens rekommendationer för behandling? Det finns en mycket kraftig slagsida mot medicinering och el-behandling, på bekostnad av samtal. Genom läkemedelssubventionen så är vi alla med att subventionera mediciner till mycket höga belopp, pengar som istället skulle kunna satsas på psykoterapi.

El-behandling, ECT, har de senaste 20 åren ökat i användning. Det är numera många människor som berättar om omfattande minnesproblem efter el-behandling. Många har glömt stora delar av sitt liv, samt har fått dagligt praktiska problem med sitt närminne. Detta problem har länge totalförnekats av psykiatrins ledande auktoriteter. Enligt min mening är detta en dold vårdskandal.

LÄS OCKSÅ: Psykiatrikern: ”Missförstånden kring psykiatrisk vård lever kvar”

Vi vet inte hur det kommer sig att vi har ett medvetande. Vi vet inte heller hur det kommer sig att vi har tankar och känslor. Den materiellt/biologiska övertygelsen att medvetande, tankar och känslor uppstår i hjärnan, är bara en tro bland flera. Men att denna tro nu styr psykiatrin, håller på att få förödande konsekvenser. En ensidigt biologisk världsbild gynnar medicinering och elbehandling, på bekostnad av psykoterapi. Kan det rentav vara så att vårt medvetande inte är beroende av hjärnan, som nära döden-upplevelser antyder? Det kan i så fall ge oss ett helt nytt förhållningssätt till människan. Den medicinfixerade psykiatrin riskerar behandla oss som maskiner. De stora frågorna om existensen är ju även kopplade till vilken människosyn vi har, vilken i hög grad påverkar vilken typ av vård och psykiatri vi kan erbjuda. Är tanken att vi kan ha en själ helt främmande för skolmedicinen?

Psykiatrin behöver gå från piller till samtal. Från ”hjärnans kemi”, till lyssnande. Från en ensidig fokusering på signalsubstanser till en betydligt mer vid syn på vad en människa är.

 

Vi kanske behöver en mer ödmjuk människosyn inom psykiatrin, en psykiatri som för närvarande riskerar att reducera oss människor till några slags mekaniska varelser.

Av Johan Stiernstedt, psykiater och psykoterapeut, aktuell med boken ”Den galna psykiatrin – om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi”

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!