Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

Debatt: ”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga.
Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna.
Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Konsumtionen av psykofarmaka ökar lavinartat. Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin. För trettio år sedan var det bara cirka en tiondel så många som tog antidepressiva. Antalet sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser har fördubblats under de senaste tio åren. Psykisk ohälsa är den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning, och står för 48 procent av samtliga sjukskrivningar i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Ny studie ska kartlägga orsaken bakom depression

Den största ökningen av psykofarmakakonsumtionen har skett bland barn och unga vuxna. I början av 90-talet skrev man knappt ut några mediciner alls till barn och unga vuxna. Man tänkte att det var riskabelt att ge medicin till barn som växer och utvecklas. Mellan åren 1991 - 2014 ökade bruket av antidepressiva 140 gånger bland flickor och 70 gånger bland pojkar i samma åldersgrupp. Samtidigt skedde en kraftigt ökad försäljning av sömnmedel och antipsykotiska medel till tonåringar. Numera

 

Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt

Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt
Foto: Lena Hammar

medicinerar drygt fem procent av 15 – 19 åringarna med antidepressiva. Siffrorna fortsätter hejdlöst att öka år från år. Har detta påverkat självmordsstatistiken för ungdomar? Självmorden bland unga vuxna har ökat stadigt sedan 1990-talet och Socialstyrelsen konstaterar att den psykiska ohälsan för barn fördubblades under åren 2006 – 2016.

Är detta en rimlig utveckling? Är det inte något som är fel någonstans? Alltmer psykofarmaka till hela befolkningen, samtidigt som sjukskrivningarna bara ökar. En enormt ökad förskrivning av psykofarmaka till barn och unga vuxna, samtidigt som självmorden i denna grupp ökar stadigt.

Forskning har länge visat att antidepressiva medel inte har någon påvisbar effekt alls bland barn och ungdomar. Tvärtom riskerar man att hamna i tablettberoende och ett flertal forskningsstudier har också påvisat att självmordsrisken ökar med antidepressiva medel, speciellt bland barn och unga. Utskrivningen av centralstimulerande medel mot adhd har också ökat mycket kraftigt, fast de långsiktiga konsekvenserna av sådan medicinering är helt okända. Vi har en hel generation ungdomar som utsätts för ett gigantiskt experiment.

LÄS OCKSÅ: Konferens visade på många vägar bort från medikalisering

Många människor i alla åldrar fastnar i medicinering med antidepressiva. Det är vanligt att det görs ett flertal försök att sluta, men medicineringen återupptas. Det påstås att dessa medel inte är vanebildande, vilket inte är sant. Vi är många som har kunnat se att medicinerna för många människor blir både fysiskt och psykiskt vanebildande. Stödjande samtal, eller psykoterapi, för att få hjälp att sluta medicinera erbjuds nästan aldrig.

 

Vi har fått en psykiatri som har blivit helt inriktad på medicinering, alternativt el-behandling. Det verkar finnas en övertygelse om att tankar och känslor uppstår i hjärnan och att det bara gäller att mixtra med signalsubstanser och neuroner, mediciner eller el, så löser man problemen. Samtalsstöd, psykoterapi och det mänskliga mötet har blivit satt på undantag. Om samtal överhuvudtaget erbjuds så är det ofta bara korta serier, kanske bara fem samtal, vilket för många är otillräckligt. Att kunna knyta an till en och samma behandlare i psykoterapi eller längre samtalsstöd, har blivit alltmer ovanligt. Samtal har alltmer blivit psykiatrins stora bristvara. När man enbart erbjuds medicin så sker ju inget inre arbete, vare sig med tankar eller känslor. Hur tänker egentligen det ledande skiktet inom psykiatrin, de som utfärdar Socialstyrelsens rekommendationer för behandling? Det finns en mycket kraftig slagsida mot medicinering och el-behandling, på bekostnad av samtal. Genom läkemedelssubventionen så är vi alla med att subventionera mediciner till mycket höga belopp, pengar som istället skulle kunna satsas på psykoterapi.

El-behandling, ECT, har de senaste 20 åren ökat i användning. Det är numera många människor som berättar om omfattande minnesproblem efter el-behandling. Många har glömt stora delar av sitt liv, samt har fått dagligt praktiska problem med sitt närminne. Detta problem har länge totalförnekats av psykiatrins ledande auktoriteter. Enligt min mening är detta en dold vårdskandal.

LÄS OCKSÅ: Psykiatrikern: ”Missförstånden kring psykiatrisk vård lever kvar”

Vi vet inte hur det kommer sig att vi har ett medvetande. Vi vet inte heller hur det kommer sig att vi har tankar och känslor. Den materiellt/biologiska övertygelsen att medvetande, tankar och känslor uppstår i hjärnan, är bara en tro bland flera. Men att denna tro nu styr psykiatrin, håller på att få förödande konsekvenser. En ensidigt biologisk världsbild gynnar medicinering och elbehandling, på bekostnad av psykoterapi. Kan det rentav vara så att vårt medvetande inte är beroende av hjärnan, som nära döden-upplevelser antyder? Det kan i så fall ge oss ett helt nytt förhållningssätt till människan. Den medicinfixerade psykiatrin riskerar behandla oss som maskiner. De stora frågorna om existensen är ju även kopplade till vilken människosyn vi har, vilken i hög grad påverkar vilken typ av vård och psykiatri vi kan erbjuda. Är tanken att vi kan ha en själ helt främmande för skolmedicinen?

Psykiatrin behöver gå från piller till samtal. Från ”hjärnans kemi”, till lyssnande. Från en ensidig fokusering på signalsubstanser till en betydligt mer vid syn på vad en människa är.

 

Vi kanske behöver en mer ödmjuk människosyn inom psykiatrin, en psykiatri som för närvarande riskerar att reducera oss människor till några slags mekaniska varelser.

Av Johan Stiernstedt, psykiater och psykoterapeut, aktuell med boken ”Den galna psykiatrin – om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi”

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

 

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

 

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.