Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

Debatt: ”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga.
Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna.
Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Konsumtionen av psykofarmaka ökar lavinartat. Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin. För trettio år sedan var det bara cirka en tiondel så många som tog antidepressiva. Antalet sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser har fördubblats under de senaste tio åren. Psykisk ohälsa är den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning, och står för 48 procent av samtliga sjukskrivningar i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Ny studie ska kartlägga orsaken bakom depression

Den största ökningen av psykofarmakakonsumtionen har skett bland barn och unga vuxna. I början av 90-talet skrev man knappt ut några mediciner alls till barn och unga vuxna. Man tänkte att det var riskabelt att ge medicin till barn som växer och utvecklas. Mellan åren 1991 - 2014 ökade bruket av antidepressiva 140 gånger bland flickor och 70 gånger bland pojkar i samma åldersgrupp. Samtidigt skedde en kraftigt ökad försäljning av sömnmedel och antipsykotiska medel till tonåringar. Numera

 

Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt

Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt
Foto: Lena Hammar

medicinerar drygt fem procent av 15 – 19 åringarna med antidepressiva. Siffrorna fortsätter hejdlöst att öka år från år. Har detta påverkat självmordsstatistiken för ungdomar? Självmorden bland unga vuxna har ökat stadigt sedan 1990-talet och Socialstyrelsen konstaterar att den psykiska ohälsan för barn fördubblades under åren 2006 – 2016.

Är detta en rimlig utveckling? Är det inte något som är fel någonstans? Alltmer psykofarmaka till hela befolkningen, samtidigt som sjukskrivningarna bara ökar. En enormt ökad förskrivning av psykofarmaka till barn och unga vuxna, samtidigt som självmorden i denna grupp ökar stadigt.

Forskning har länge visat att antidepressiva medel inte har någon påvisbar effekt alls bland barn och ungdomar. Tvärtom riskerar man att hamna i tablettberoende och ett flertal forskningsstudier har också påvisat att självmordsrisken ökar med antidepressiva medel, speciellt bland barn och unga. Utskrivningen av centralstimulerande medel mot adhd har också ökat mycket kraftigt, fast de långsiktiga konsekvenserna av sådan medicinering är helt okända. Vi har en hel generation ungdomar som utsätts för ett gigantiskt experiment.

LÄS OCKSÅ: Konferens visade på många vägar bort från medikalisering

Många människor i alla åldrar fastnar i medicinering med antidepressiva. Det är vanligt att det görs ett flertal försök att sluta, men medicineringen återupptas. Det påstås att dessa medel inte är vanebildande, vilket inte är sant. Vi är många som har kunnat se att medicinerna för många människor blir både fysiskt och psykiskt vanebildande. Stödjande samtal, eller psykoterapi, för att få hjälp att sluta medicinera erbjuds nästan aldrig.

 

Vi har fått en psykiatri som har blivit helt inriktad på medicinering, alternativt el-behandling. Det verkar finnas en övertygelse om att tankar och känslor uppstår i hjärnan och att det bara gäller att mixtra med signalsubstanser och neuroner, mediciner eller el, så löser man problemen. Samtalsstöd, psykoterapi och det mänskliga mötet har blivit satt på undantag. Om samtal överhuvudtaget erbjuds så är det ofta bara korta serier, kanske bara fem samtal, vilket för många är otillräckligt. Att kunna knyta an till en och samma behandlare i psykoterapi eller längre samtalsstöd, har blivit alltmer ovanligt. Samtal har alltmer blivit psykiatrins stora bristvara. När man enbart erbjuds medicin så sker ju inget inre arbete, vare sig med tankar eller känslor. Hur tänker egentligen det ledande skiktet inom psykiatrin, de som utfärdar Socialstyrelsens rekommendationer för behandling? Det finns en mycket kraftig slagsida mot medicinering och el-behandling, på bekostnad av samtal. Genom läkemedelssubventionen så är vi alla med att subventionera mediciner till mycket höga belopp, pengar som istället skulle kunna satsas på psykoterapi.

El-behandling, ECT, har de senaste 20 åren ökat i användning. Det är numera många människor som berättar om omfattande minnesproblem efter el-behandling. Många har glömt stora delar av sitt liv, samt har fått dagligt praktiska problem med sitt närminne. Detta problem har länge totalförnekats av psykiatrins ledande auktoriteter. Enligt min mening är detta en dold vårdskandal.

LÄS OCKSÅ: Psykiatrikern: ”Missförstånden kring psykiatrisk vård lever kvar”

Vi vet inte hur det kommer sig att vi har ett medvetande. Vi vet inte heller hur det kommer sig att vi har tankar och känslor. Den materiellt/biologiska övertygelsen att medvetande, tankar och känslor uppstår i hjärnan, är bara en tro bland flera. Men att denna tro nu styr psykiatrin, håller på att få förödande konsekvenser. En ensidigt biologisk världsbild gynnar medicinering och elbehandling, på bekostnad av psykoterapi. Kan det rentav vara så att vårt medvetande inte är beroende av hjärnan, som nära döden-upplevelser antyder? Det kan i så fall ge oss ett helt nytt förhållningssätt till människan. Den medicinfixerade psykiatrin riskerar behandla oss som maskiner. De stora frågorna om existensen är ju även kopplade till vilken människosyn vi har, vilken i hög grad påverkar vilken typ av vård och psykiatri vi kan erbjuda. Är tanken att vi kan ha en själ helt främmande för skolmedicinen?

Psykiatrin behöver gå från piller till samtal. Från ”hjärnans kemi”, till lyssnande. Från en ensidig fokusering på signalsubstanser till en betydligt mer vid syn på vad en människa är.

 

Vi kanske behöver en mer ödmjuk människosyn inom psykiatrin, en psykiatri som för närvarande riskerar att reducera oss människor till några slags mekaniska varelser.

Av Johan Stiernstedt, psykiater och psykoterapeut, aktuell med boken ”Den galna psykiatrin – om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi”

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

 

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

 

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant.