Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Bern Andersson svarar.

Frida Bern Andersson är psykolog med kbt-inriktining och aktuell med boken ”Länge leve vänner” (Natur & Kultur) ihop med goda vännerna Pär Flodin, som doktorerat inom kognitiv neurovetenskap och Daniel Ek, även han psykolog.  Deras bok är baserad på forskning inom psykologi och beteendeterapi om vikten av vänskap och goda sociala relationer.

Böcker om vänskap saknas

För även om den samlade forskningen inom området visar att starka relationer till andra är vad som gör oss lyckliga och får oss att leva längre och lyckligare, så har vi knappt sett några böcker inom ämnet på butikshyllorna.  I sin bok ger Frida Bern Andersson och hennes medförfattare både konkreta råd och övningar som hjälper oss att fördjupa, vidareutveckla och värna våra relationer.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är feelgood-böcker bra för hälsan

Psykolog Frida Andersson

Psykologen Frida Bern Andersson har skrivit boken om vänskap med sina vänner.

Så vad kännetecknar en god vänskapsrelation – finns det hörnpelare som behöver finnas där?

– I boken liknas vänskapsrelationer vid pärlband. Pärlorna är stunder av nära kontakt medan banden håller ihop pärlorna och motsvarar upplevelsen av att det är en relation som varar över tid.

Fem viktiga faktorer i vänskapsrelationer

Banden kännetecknas av fem faktorer, förklarar Frida Bern Andersson:

  1. Tid tillsammans. En pärla av kontakt kan bli till med lite vem som helst. Till exempel med en främling som vi utbyter ett varmt leende med på stan. Men för att det ska bli till en vänskap krävs något mer. Banden uppstår när vi ses upprepade gånger och gärna i olika sammanhang.
  2. Positivitet. Med våra vänner vill vi kunna skratta, slappna av och må bra, vilket främjas av att till exempel göra roliga saker ihop.
  3. Ömsesidighet. Varaktiga vänskapsrelationer präglas av att det råder en balans mellan att ge och ta emot. Om balansen sviktar brukar antingen den som har investerat “för mycket” dra ner på sina insatser. Eller så lägger den som investerat mindre i relationen i en extra växel för att matcha vännens nivå.
  4. Likhet. Att förstå varandra och “vibrera på samma våglängd” är centralt i vänskap. I det avseendet får vi ett slags försprång om vi har liknande värderingar och livsstil. Det är också lättare att få till tid tillsammans och hitta på saker som engagerar båda parter om vi har ungefär samma intressen.
  5. Lojalitet. Goda vänskapsrelationer kännetecknas av att vi prioriterar och ställer upp för varandra och på olika sätt visar att vi värnar om den andras välbefinnande.

Dessa fem faktorer skapar förutsättningar för starka vänskapsband, menar Frida Bern Andersson.

– Samtidigt ger de ingen garanti för att en relation ska fördjupas, eller för att det vi kallar för “pärlor av kontakt”, ska uppstå.

LÄS OCKSÅ: Ensamheten bland unga ökar

En formel för nära kontakt

Så hur skapas pärlorna? Utifrån 30 år av relationsforskning har en slags formel för detta vuxit fram, förklarar Frida Andersson:

  1. Person A delar något personligt och visar sig sårbar.
  2. Person B svarar på ett förstående och välvilligt vis.
  3. Person A uppfattar person B:s svar som förstående och välvilligt.

– När båda två ömsesidigt engagerar sig i utbyten av det här slaget kan en positiv spiral av öppenhet och tillit uppstå. Sannolikheten ökar att vi vill ses igen och fortsätta sänka garden inför varandra. Fler “pärlor” tillkommer och då stärker vi vänskapsbanden allt mer, säger Frida,

 

Och vilka beteenden och känslor hör inte hemma i en sund vänskapsrelation?

– Ett kort svar är att inga känslor behöver vara bannlysta i vänskap. Men vi kan få problem – eller i alla fall gå miste om djupare kontakt – när vi av olika skäl inte kan eller vågar vara öppna med vad vi själva känner, behöver och vill.

LÄS OCKSÅ: Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Vi prioriterar inte vänner i vuxenlivet

Bokomslag: Länge leve vänner

Många prioriterar bort vänner när de går in i en kärleksrelation och i familjeliv, för att sedan stå handfallna efter exempelvis en skilsmässa, skriver författarna i boken.

Varför har vi en tendens att underskatta eller bortprioritera vänner, när vi innerst inne kanske vet hur viktiga de är?

– Hur njutbart det än kan vara att umgås med vänner är det inte alltid kul. Förr eller senare brukar det uppstå skav och konflikter och då finns det oftast en mängd andra saker att ta sin tillflykt till, som man på kort sikt kan uppleva som mer belönande. Med tanke på hur svårt det kan vara att få till andra saker som vi vet är bra för oss men som kräver lite ansträngning, är det kanske inte så konstigt att mångas vänskapsliv är undernärda. Vi kan heller aldrig veta på förhand hur bra det kommer att kännas att träffa en vän (inte minst en ny vän). Utfallet är ovisst. Samtidigt finns det studier som tyder på att vi systematiskt underskattar hur mycket glädje som kontakt med andra människor ger.

Tid, musik och öppenhet nycklar för Frida

Men det finns fler anledningar till att vi glider ifrån våra vänner. Som att vi inte får vår inneboende kunskap om hur bra vi kan må av vänner bekräftad i våra dagliga liv, menar Frida.

 

–  Det är här vår bok förhoppningsvis kan göra att människor exempelvis i större utsträckning börjar prata om hur värdefullt det är med vänskap. Det kan kanske sänka tröskeln en aning för att agera mer i linje med det.

Du själv verkar ha lyckats bibehålla goda vänskapsrelationer i livet. Vilken har varit din egen nyckel för att lyckas med det?  

– Dels att jag har haft turen att befinna mig i vänskapsfrämjande sammanhang. Till exempel har jag alltid hållit på med musik och har haft band med mina vänner sedan jag var tonåring. I perioder har jag varit privilegierad nog att få bo kollektivt med dem. Det har inneburit att vi har tillbringat mycket tid tillsammans. Men jag tror också att det har kommit ganska naturligt för mig att vara öppen med vad jag tänker och känner. I synnerhet har jag varit bra på att uttrycka hur mycket jag uppskattar mina vänner, och hur viktiga de är för mig. Att jag har fått så bra gensvar på det har gjort att det har känts naturligt och värdefullt för mig att fortsätta vara öppen.

Av Carolina Eriksson


Fridas tips: Så hittar och behåller du vänner

Så hittar du nya vänner:
– Fråga dig själv vad som kommer i vägen för dig att hitta nya vänner. Många vet redan själva vad de behöver göra, men av någon anledning tar det emot att göra det.
- Känner du igen dig i det kan du påminna dig om hur många som delar både din längtan efter kontakt och din oro för vad som skulle kunna gå snett om du faktiskt sträckte ut din hand till någon. Kan det vara så att du sitter och väntar på att någon annan ska bjuda dig på något gott? Och glömmer av att du själv sitter med en hel godispåse i knäet?
-Ett konkret tips på vägen kan vara att närma dig sammanhang där du kan hitta människor som du delar intressen med. I boken ger vi flera sådana råd.
- Kanske upplever du att tröskeln är för hög för att det ska räcka med små knuffar av det här slaget. Om du till exempel känner dig deprimerad eller lider av en begränsande oro eller social ångest (som du kanske har försökt men inte lyckats komma till rätta med på egen hand) föreslår jag att du söker professionell hjälp.

Så behåller och stärker du befintliga vänskapsband:
- Ett relativt tillförlitligt sätt brukar vara att prioritera tid tillsammans.
-Ett annat är att försöka bredda och berika formerna för ert umgänge. Ni kanske kan ses under andra omständigheter än ni brukar?
- Är det svårt att få tiden att räcka till - kan ni sänka ribban för hur länge ni ses.
-En rekommendation från mitt hjärta är att testa någon kontaktskapande lek. I boken beskriver vi ett brett urval som alla rymmer potential för att öppna upp för nya samtalsämnen och sätt att samtala på.
- Håll inte tillbaka ditt intresse för din vän. Försök snarare att odla det genom att ställa nyfikna frågor och följdfrågor. Och snåla inte med att uttrycka din genuina uppskattning - säg vad du känner spontant när värmen uppstår i stunden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

 

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.