kvinna kniper sojabönor pumpa

Pumpa och soja effektivt mot överaktiv blåsa

Fakta

Pumpaextraktet EFLA940:s effekt på överaktiv blåsa har redan tidigare setts i studier, men detta bekräftar produktens effektivitet och säkerhet. I Sverige finns pumpaextraktet EFLA940 i kombination med soja i produkten Uretin.

En ny koreansk studie visar att ett extrakt från pumpa i kombination med soja kan hjälpa vid överaktiv blåsa. Det minskar såväl trängningar som antal toalettbesök. Överaktiv blåsa blir vanligare med stigande ålder och kan leda till att livskvaliteten försämras. 

Studien visade en positiv effekt hos hela 90,5 procent i testgruppen till skillnad mot 56,1 procent i placebo. Överaktiv blåsa är något som blir vanligare med åren.

Ökar med åldern
Symptom på överaktiv blåsa är att man ofta känner sig kissnödig, kissar ofta och att det ibland läcker kiss. Bland kvinnor och män i åldrarna 40-44 år rapporterade 5 respektive 3 procent besvär medan motsvarande siffror efter 75 års ålder var 31 respektive 42 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Var tredje kvinna drabbas av urinläckage

Studie på kvinnor
Studien med pumpaextrakt och soja genomfördes på 120 kvinnor i Korea, i åldern 35-70 år, varav 60 deltog i en placebogrupp och 60 fick soja och ämnet EFLA940 från pumpa. Studien varade i 12 veckor och resultatet visar att antalet toalettbesök dagtid minskade från cirka 11 till 8 – en minskning med 27 procent. Normalt är att gå och kissa fyra till åtta gånger per dag.

LÄS OCKÅ: Vanliga anledningar till nattliga toalettbesök – och tips på hjälp

Fritt från biverkningar
Toalettbesöken nattetid minskade från ca 2,5 till 1,8 – en minskning med 31 procent. Antal gånger man akut kände behovet att uppsöka toaletten dagtid minskade med 31 procent. Under studien syntes inga förändringar i blod och urin som också kontrollerades, man kunde heller inte konstatera några andra biverkningar, alla deltagare fullföljde studien.

Av redaktionen

Källor: 1177 och internetmedicin.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Pumpaextraktet EFLA940:s effekt på överaktiv blåsa har redan tidigare setts i studier, men detta bekräftar produktens effektivitet och säkerhet. I Sverige finns pumpaextraktet EFLA940 i kombination med soja i produkten Uretin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.