kvinna kniper sojabönor pumpa

Pumpa och soja effektivt mot överaktiv blåsa

Fakta

Pumpaextraktet EFLA940:s effekt på överaktiv blåsa har redan tidigare setts i studier, men detta bekräftar produktens effektivitet och säkerhet. I Sverige finns pumpaextraktet EFLA940 i kombination med soja i produkten Uretin.

En ny koreansk studie visar att ett extrakt från pumpa i kombination med soja kan hjälpa vid överaktiv blåsa. Det minskar såväl trängningar som antal toalettbesök. Överaktiv blåsa blir vanligare med stigande ålder och kan leda till att livskvaliteten försämras. 

Studien visade en positiv effekt hos hela 90,5 procent i testgruppen till skillnad mot 56,1 procent i placebo. Överaktiv blåsa är något som blir vanligare med åren.

Ökar med åldern
Symptom på överaktiv blåsa är att man ofta känner sig kissnödig, kissar ofta och att det ibland läcker kiss. Bland kvinnor och män i åldrarna 40-44 år rapporterade 5 respektive 3 procent besvär medan motsvarande siffror efter 75 års ålder var 31 respektive 42 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Var tredje kvinna drabbas av urinläckage

Studie på kvinnor
Studien med pumpaextrakt och soja genomfördes på 120 kvinnor i Korea, i åldern 35-70 år, varav 60 deltog i en placebogrupp och 60 fick soja och ämnet EFLA940 från pumpa. Studien varade i 12 veckor och resultatet visar att antalet toalettbesök dagtid minskade från cirka 11 till 8 – en minskning med 27 procent. Normalt är att gå och kissa fyra till åtta gånger per dag.

LÄS OCKÅ: Vanliga anledningar till nattliga toalettbesök – och tips på hjälp

Fritt från biverkningar
Toalettbesöken nattetid minskade från ca 2,5 till 1,8 – en minskning med 31 procent. Antal gånger man akut kände behovet att uppsöka toaletten dagtid minskade med 31 procent. Under studien syntes inga förändringar i blod och urin som också kontrollerades, man kunde heller inte konstatera några andra biverkningar, alla deltagare fullföljde studien.

Av redaktionen

Källor: 1177 och internetmedicin.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Pumpaextraktet EFLA940:s effekt på överaktiv blåsa har redan tidigare setts i studier, men detta bekräftar produktens effektivitet och säkerhet. I Sverige finns pumpaextraktet EFLA940 i kombination med soja i produkten Uretin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.