Annons
Annons

Q10 ger bättre munhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Inger Palm

5 juli, 2022
Q10 ger bättre munhälsa
Dela inlägget

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande.
– Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Fyra av tio vuxna svenskar är drabbade av olika grader av tandlossning. Av dessa lider 15 procent av svår tandlossning. Det kroppsegna ämnet Q10 kan minska blödningar, svullnad och inflammationer i tandköttet.

Q10 är kanske mest känt för sin effekt på hjärt- och kärlhälsa. Men redan på 1950-talet upptäckte amerikanen Karl Folkers och hans forskarteam Q10. 20 år senare fick engelsmannen Peter Mitchell Nobelpriset i kemi för att han hittat en förklaring till cellens avancerade energiproduktion där Q10 spelar en avgörande roll. Idag finns ett hundratal högkvalitativa vetenskapliga studier på Q10.

LÄS OCKSÅ: Mer energi med Q10: “Nu klarar jag alla motgångar!”

Tändstift i kroppens energifabrik

Coenzym 10 är en fettlöslig antioxidant som bland annat samverkar med vitamin E. Q10 är nödvändigt i cellernas mitokondrier, som är cellens livsviktiga egna kraftverk. Q10 produceras i olika vävnader, men vi får också i oss Q10 via födan, främst fet fisk som strömming och makrill, från inälvsmat och oxkött samt från broccoli och spenat.

man
Magnus Nylander

Magnus Nylander är tandläkare och medicine doktor, och var en del av Karl Folkers forskarteam under 1990-talet då Folkers befann sig i Sverige och arbetade med studier på Q10 vid Karolinska institutet.

– Djurexperimentella studier visar att Q10 kan påskynda produktion av antikroppar vid infektioner. Något som i dessa tider är särskilt aktuellt, eftersom kroppens immunförsvar kräver antikroppar för att klara av exempelvis en svår virusinfektion. Q10 är viktigt för immunförsvaret och i olika kliniska studier har vi visat att bakteriella kroniska inflammationer i tandköttet blir betydligt bättre av ett dagligt intag Q10, säger Magnus Nylander.

Produktionen av Q10 avtar både när vi blir äldre och med dåligt näringsintag. Brist på Q10 kan till exempel resultera i energibrist med symtom som trötthet och sämre fysisk och psykisk prestationsförmåga. Q10-brist kan också bidra till ökad risk för svår ateroskleros, det vill säga en inflammatorisk kärlväggsförfettning med kalciuminlagring som de flesta i västvärlden förr eller senare drabbas av.

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Håll tandborsten ren

Svensk forskning har visat på en stark koppling mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtorsakad död och stroke. Forskarna Ola Vedin och Claes Held samlade in data från 16 000 patienter i 39 länder. Alla patienter hade en känd hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt eller förträngningar i hjärtats kranskärl.

– I den studien fann man bland annat en ökad risk att dö i förtid och att få stroke hos patienter med dålig tandhälsa. Analyser pekar på att inflammationer i tandkött och käkben kan bidra till oxidativ stress med förhöjda nivåer av härskningsämnen (peroxider) i blodet. För att inte att bakterierna i munhålan ska föras ut i kroppen och orsaka stroke eller någon annan hjärt-kärlsjukdom så behöver inte bara tänderna hållas rena från beläggningar av matrester, bakterieplack och tandsten – även tandborsten ska hållas fri från bakterier, säger Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Minskar blödning i tandköttet

I USA följde ett forskarteam i Kalifornien 5 500 äldre pensionärer. Forskarna upptäckte att de som inte hade en bra tandvård löpte 65 procents högre risk att få demens. Ett sjukdomsförlopp där forskarna menade att bakterier och bakteriegifter från tandköttet som spridits i den allmänna blodcirkulationen kan ha förvärrat inflammationsprocesser i hjärnans blodkärl och bidragit till utvecklingen av demenssjukdom.

Ett extra intag av Q10 ger inte bara ett friskare tandkött utan har även effekt på kanske världens vanligaste bakteriella sjukdom – parodontit, som är en tandlossningssjukdom.

– När vi gjorde en dubbelblind placebokontrollerad studie på blödande tandkött hade vi rekryterat 60 försökspersoner. Vi delade in dem i tre grupper. Under tio dagar fick de antingen 30 milligram Q10, 100 milligram Q10 eller placebo. Och det visade sig att blödningen i tandköttet minskade signifikant hos de som fick Q10, säger Magnus Nylander och tillägger:

– Hos dem som fick högsta dosen Q10 minskade blödningarna med i genomsnitt cirka 85 procent och hos de som gavs den låga dosen Q10 var resultatet 65 procent. Men i placebogruppenminskade blödningstendens bara med runt 20 procent.

Orsaken till sjukdomar i tandköttet beror oftast på felaktig munhygien, men tandköttsproblem kan också vara tecken på en underliggande sjukdom. Blodbrist, diabetes typ 2, vitaminbrist och åderförfettning har visat sig vara andra orsaker till sjukdomar i tandköttet.

Av Inger Palm

Annons
Annons