Q10 och selen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom

Fakta

En studie av selen och Q10 som startade 2003 visade att dagliga tillskott minskade dödligheten i hjärt-kärlsjukdom med 50 procent hos äldre svenskar. Tolv år efter avslutad behandling är effekten fortfarande 41 procent.

Källa: Nordic nutritional council

Kosttillskott med selen och Q10 kan bidra till god hjärthälsa enligt en svensk studie. Hos äldre som fick tillskott halverades dödligheten i hjärt-kärlsjukdom och effekten är bestående. 

Forskare följde 443 äldre personer där vissa fick ta tillskott av selen och Q10 medan andra fick placebo. Bland de av deltagarna som led av ischemisk hjärtsjukdom, diabetes och högt blodtryck visade studien på en signifikant minskad risk för hjärtdöd bland de som fått tillskotten jämfört med de som fick placebo.

Långvarig effekt
En effekt som satt kvar i många år efter att studien upphört. 12 år efter det att studien avslutats kunde man se markant minskad dödlighet i hjärtkärlsjukdom hos 181 av deltagarna som åt selen och Q10. Nyligen gjorde forskarna ännu en uppföljning som bekräftar att risken bland de deltagare som fortfarande är i livet  – 100 i tillskottsgruppen och 81 i placebogruppen – fortfarande är lägre hos dem som åt Q10 och selen.

 

LÄS OCKSÅ: Håll huden ung med Q10

Minskning med 41 procent
Vid slutet av uppföljningsperioden var risken för kardiovaskulär död hela 41 procent lägre bland dem som ätit tillskott jämfört med placebogruppen. Studien visade även att tillskott av Q10 inte bara förbättrade hjärthälsan man såg även tecken på bättre minne, ökande energinivåer och bättre livskvalitet rent generellt.

LÄS OCKSÅ: Selen kan minska kvinnors dödlighet i bröstcancer

Kan även hjälpa cancerpatienter
Coenzym Q10 har även visat sig kunna minska risken för återinsjuknande bland bröstcancerpatienter samt öka energinivåerna hos cancerpatienter.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 – en riktigt bra hjärtmedicin

Vissa mediciner stör kroppens produktion
Det är viktigt att vara medveten om att statiner stör kroppens egen produktion av Q10 och att det därför är särskilt viktigt för dem som äter kolesetrolsänkande läkemedlen att ta tillskott av ämnet.

Av redaktionen

Källa: Mad for lived och Nordic nutritional council

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

En studie av selen och Q10 som startade 2003 visade att dagliga tillskott minskade dödligheten i hjärt-kärlsjukdom med 50 procent hos äldre svenskar. Tolv år efter avslutad behandling är effekten fortfarande 41 procent.

Källa: Nordic nutritional council

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.