Q10 och selen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom

Fakta

En studie av selen och Q10 som startade 2003 visade att dagliga tillskott minskade dödligheten i hjärt-kärlsjukdom med 50 procent hos äldre svenskar. Tolv år efter avslutad behandling är effekten fortfarande 41 procent.

Källa: Nordic nutritional council

Kosttillskott med selen och Q10 kan bidra till god hjärthälsa enligt en svensk studie. Hos äldre som fick tillskott halverades dödligheten i hjärt-kärlsjukdom och effekten är bestående. 

Forskare följde 443 äldre personer där vissa fick ta tillskott av selen och Q10 medan andra fick placebo. Bland de av deltagarna som led av ischemisk hjärtsjukdom, diabetes och högt blodtryck visade studien på en signifikant minskad risk för hjärtdöd bland de som fått tillskotten jämfört med de som fick placebo.

Långvarig effekt
En effekt som satt kvar i många år efter att studien upphört. 12 år efter det att studien avslutats kunde man se markant minskad dödlighet i hjärtkärlsjukdom hos 181 av deltagarna som åt selen och Q10. Nyligen gjorde forskarna ännu en uppföljning som bekräftar att risken bland de deltagare som fortfarande är i livet  – 100 i tillskottsgruppen och 81 i placebogruppen – fortfarande är lägre hos dem som åt Q10 och selen.

 

LÄS OCKSÅ: Håll huden ung med Q10

Minskning med 41 procent
Vid slutet av uppföljningsperioden var risken för kardiovaskulär död hela 41 procent lägre bland dem som ätit tillskott jämfört med placebogruppen. Studien visade även att tillskott av Q10 inte bara förbättrade hjärthälsan man såg även tecken på bättre minne, ökande energinivåer och bättre livskvalitet rent generellt.

LÄS OCKSÅ: Selen kan minska kvinnors dödlighet i bröstcancer

Kan även hjälpa cancerpatienter
Coenzym Q10 har även visat sig kunna minska risken för återinsjuknande bland bröstcancerpatienter samt öka energinivåerna hos cancerpatienter.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 – en riktigt bra hjärtmedicin

Vissa mediciner stör kroppens produktion
Det är viktigt att vara medveten om att statiner stör kroppens egen produktion av Q10 och att det därför är särskilt viktigt för dem som äter kolesetrolsänkande läkemedlen att ta tillskott av ämnet.

Av redaktionen

Källa: Mad for lived och Nordic nutritional council

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

En studie av selen och Q10 som startade 2003 visade att dagliga tillskott minskade dödligheten i hjärt-kärlsjukdom med 50 procent hos äldre svenskar. Tolv år efter avslutad behandling är effekten fortfarande 41 procent.

Källa: Nordic nutritional council

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.