Annons
Annons

Rachel Bråthén: ”Nu har jag hittat hem”

Rachel ”Yoga Girl” Bråthén är hemma i Sverige igen, efter tolv år på den karibiska ön Aruba. Hon packar upp flyttkartonger i huset på landet norr om Stockholm och njuter av naturen.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
18 februari, 2022
Rachel Bråthén: ”Nu har jag hittat hem”

Rachel ”Yoga Girl” Bråthén är hemma i Sverige igen, efter tolv år på den karibiska ön Aruba. Hon packar upp flyttkartonger i huset på landet norr om Stockholm och njuter av naturen.

– Sverige känns exotiskt faktiskt och det känns som ett nytt äventyr har börjat. Det är som att komma hem fast på ett djupare plan, säger hon.

Hon har längtat efter den svenska naturen, kallbaden och att krama träd. Under ett par år letade hon efter ett torp som hon kunde bo i under sommaren tillsammans med sin man och dotter, men det blev aldrig av. Och så kom pandemin.

Aruba kändes plötsligt trångt och instängt, även om de fick leva relativt normalt med inte allt för många restriktioner.

Sjuk av mögel

Rachel var sjuk med influensaliknande symtom under en lång period, men läkarna hittade inget fel. Men så fick de veta att de hade giftigt mögel i taket i sovrummet – och var tvungna att flytta ut över en natt.

– I början mådde jag sämre, när kroppen gjorde sig av med gifterna, men sedan mådde jag mycket bättre. Under den sommaren bodde vi i en stuga i Sverige och efter det kändes det självklart att flytta.

– En tanke som jag hade gällde min man som bott på en karibisk ö i 35 år, hur ska han klara av de långa, mörka vintrarna? Men han har gått all in och skaffat utrustning för att kunna springa i snön, långfärdsskridskor och skidor, säger hon och skrattar högt.

Vägen till Yoga Girl

Men vi tar det från början, för Rachel Bråthéns väg till den position hon har idag, som världskänd inspiratör, yogainstruktör och författare, med två miljoner följare på instagram är allt annat än spikrak. Den började i Dalarna, på ett meditationsretreat:

– En vän till min familj hade provat ett retreat och tipsade min mamma, som skickade dit mig. Någonting inom mig ville må bättre, men jag hade ingen erfarenhet alls av meditation så det var lite galet. Men där kom jag till ett vägskäl, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Lär dig förundras – och sänk din stress

Rachel Bråthén, Yoga Girl
Kursen som Rachel drar igång i mars heter passande nog ”Home” och handlar om att komma hem till sig själv, sin kropp och till naturen. (Foto: Johan Ander)

Rädd för känslor

Rachel berättar att hon tiden innan varit deprimerad och levt destruktivt, utan förmåga att lyssna inåt på sina egna behov.

– Det var alkohol, cigaretter, dålig mat och mycket drama. Jag hade inte tillgång till några som helst verktyg för att ta tag i saker som var tunga. Så jag dämpade känslorna genom att festa mycket, säger hon.

På retreatet var det till en början läskigt och obehagligt. Hon ville inte gå in i stora känslor, med risk för att inte kunna värja sig.

– Jag tänkte att om jag öppnar upp kommer det vara som Pandoras ask, och jag skulle drunkna i allt som jag inte tagit tag i. Men så blev det inte. Jag kände mig trygg och stöttad och vågade gå djupare och djupare för varje gång, berättar hon.

En stor insikt under den här perioden var att hon i hela sitt liv fokuserat på hur alla andra runt omkring mådde.

– Jag hade ingen förankring i mig själv och ingen aning om vad jag behövde för att må bra, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 5 mantran som hjälper mot ångest

Ifrågasatte allt i livet

Att sluta röka var första förändringen och sedan började hon läsa andra typer av böcker och reflektera över sina tankar och känslor. Hon slutade festa och tappade vänner på vägen, men plötsligt var hon inte längre obekväm med att vara med sig själv.

– Jag hade aldrig ens frågat mig hur jag mådde innan. Nu började jag ifrågasätta maten jag åt och vad den gjorde med mig, hur jag andades, vilka intryck jag fick av samtal, tidningar och böcker. Vad var hjälpsamt och inte? Det var ett stort uppvaknande som ledde till att jag ändrade på saker som inte gjorde mig gott, menar hon.

Vad var det med yoga som gjorde dig så intresserad?

– När jag bara mediterade fann jag närvaro i stunden och lärde mig andas bättre, vilket var betydelsefullt eftersom jag varit astmatiker sedan jag var barn. Men jag hade ingen komponent till kroppen, det var en pusselbit jag saknade.

 

Behövde förändring

– Jag hade ofta ont i ryggen, ända sedan tonåren, och hade varit lite rädd för att röra på mig. I några år höll jag på med friidrott, men slutade när jag var runt 14 år. Yogan blev en mjuk ingång i närvaro, genom rörelse. Jag upplevde hur det är att vara här och nu med kroppen också, utöver sinnet och andningen. Det gick ganska fort för mig att bli rörligare och starkare. Så för mig blev yoga en mer hållbar fortsättning på meditation, förklarar hon.

Året efter upplevelsen på retreatet, när Rachel var 19 år, kände hon ett starkt behov av ännu mer förändring och bestämde sig för att resa till Costa Rica.

– Det var svårt att läka i en miljö som inte varit frisk. Jag behövde en ny plats och nya människor, för att skapa något nytt. För att skapa de riktiga förändringarna behövde jag komma bort från den energi som hållit mig fast, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 5 yogaövningar för lugn och balans

Flyttade med kärleken till Aruba

Valet föll på Costa Rica eftersom Rachel redan pratade spanska. Väl där blev hon förälskad i landet och bestämde sig för att stanna – och när reskassan började sina tog hon ströjobb som servitris, bartender och i en dykshop. Hon bodde i ett skjul på stranden där hon surfade och mediterade.

– Jag var väldigt nöjd med att leva så och kände ingen stress att jag måste ”göra något” med livet. Jag var på rätt plats, på rätt väg.

Två år senare träffade hon Dennis och så småningom flyttade de till hans hemland Aruba. Då hade Rachel yogat, bland annat hos en kvinna som lärde ut yoga i sin trädgård där Rachel fick vara lärling mot att hon gjorde en del sysslor. Hon fick jobb på ett hotell som ”yogadirector” med ansvar för att hålla egna yogaklasser och bjuda in andra lärare för kurser och retreats.

– Klasserna blev väldigt populära. Det fanns inte mycket yoga på Aruba då. Till slut hade jag flera klasser om dagen.

Hon startade en Facebooksida för yogan på hotellet och ett Instagramkonto som hon döpte till ”yoga_girl”, där hon delade med sig av sitt liv på Aruba.

Yogan har läkt henne, berättar Rachel Bråthén. Nu vill hon dela med sig – för att det är just det yoga handlar om, långt bortom vackra bilder på avancerade yogapositioner. (Foto: Johan Ander)

– Varje gång jag delade något om yoga fick jag ett enormt gensvar. Människor hörde av sig och kontot växte.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Bok blev bästsäljare

När hon hade 50 000 följare tänkte hon att hon kanske skulle kunna resa som yoga-lärare och skapa ett mer internationellt liv.

– Vi levde ett sparsamt och var nöjda och jag hade ingen större vision för mitt Instagramkonto. Men nu insåg jag att det här kunde bli något – i alla fall var det en väg mot något, säger hon.

Hon höll sin första större yogaklass i Orlando i USA och klassen sålde slut direkt. Rachel minns när hon kom till lokalen:

– Där var 50 personer som kommit för att yoga med mig – jag hade inte förväntat mig det. Innan vi började sprang jag in på toaletten och grät och jag kommer knappt ihåg yogapasset. Det var så överväldigande, säger hon.

Rachel släppte boken ”Yoga Girl” 2014, och den blev snabbt en New York Times-bästsäljare.

 

Skrev om sorg

– Jag ville visa yoga för alla och hade en tydlig bild av vad jag ville skriva och sedan gick det fort. Boken tog bara tre månader att skriva och innehåller yogasekvenser, recept och bilder, ja, hela min resa mot yogan och vad yogan gjort för mig. Jag ville också visa att resan hem till sig själv kan alla göra.

Hon öppnade sin egen yogastudio på Aruba 2017 med fysiska klasser på plats och onlinekurser med deltagare från hela världen. Året därpå startade hon företaget Yogagirl.com som är en onlineplattform för yoga, meditation och healing, som i dagsläget har ett team på 20 personer.

Under fem år skrev Rachel på sin biografi ”To love and let go” som kom ut 2019. Den boken handlar främst om sorg och svåra händelser som skedde under loppet av ett år.

– Min bästa vän och vår hund gick bort och sen dog min mormor. Min mamma försökte även begå självmord. Att skriva den boken var att gå in i varenda traumatisk stund igen. Det var otroligt jobbigt, men även läkande och helande, förklarar Rachel som filar på nästa bok, men utan en deadline.

– Mitt nya liv är fokus på lugn. Jag är inte så sugen på karriär längre, jag vill helst odla grönsaker, laga mat och skriva för att det är roligt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Louise läkte sköldkörtelsjukdomen med kost, yoga – och självkärlek

Tråkiga missförstånd om yoga

Under åren har Rachel startat tre välgörenhetsorganisationer; Yoga Girl Foundation, för att hjälpa barn och kvinnor i nöd, är vilande just nu på grund av pandemin. Organisationen 109 som stöttar redan existerande projekt, som att dra vatten till en by i Nicaragua och den mest aktiva och växande Sgt. Pepper’s Friends som arbetar med att rädda gatuhundar och katter på Aruba.

– Om det jag gör inte bidrar till att hjälpa andra ser jag inte riktigt syftet. Jag hade ingen idé om att starka ett superbolag och tjäna en massa pengar. Jag ville dela med mig av min passion och nu har det gott så bra att jag kan ge också. Yoga har ju läkt mig så jag vill hjälpa andra att komma till samma plats. Det skulle vara skevt att bara ta hand om oss själva, och att det tar slut där. En stor del av yogan är att lära sig att även titta upp och runtomkring oss, att ta sig ur sitt ego, förklarar hon.

Vi pratar om fördomarna, och föreställningarna som finns om yoga i västvärlden. Ett av de tråkigaste missförstånden kring yoga är, enligt Rachel, föreställningen om att man ska vara eller se ut på ett visst sätt för att passa in i yogans värld.

– I yogamagasin och på sociala medier ser man mängder av unga, vita, jätteviga och smala tjejer som står i avancerade poser. Det är en missvisande bild och ett farligt missförstånd eftersom yoga handlar om att inkludera, bjuda in och känna samhörighet. I västvärlden är inte yoga vår, om man säger så, den tillhör en annan, uråldrig kultur, som jag anser ska hedras. Och återigen, det handlar inte bara om en kropp och en matta, utan om en hel livsfilosofi, om hur vi är mot varandra och vilka energier vi vill ge ut, poängterar hon.

LÄS OCKSÅ: 4 vanor för en bättre självkänsla

Rachel Bråthén, Yoga Girl
Rachels nya liv har fokus på lugn och hon gör dagliga teceremonier, en timme på morgonen och ibland även på kvällen. (Foto: Johan Ander)

”Måste sätta mitt mående först”

Efter många resor, utbildningar, retreats, bokturnéer och en bebis, Lea Luna som idag är fyra år, kände Rachel att det var dags att trycka på livets pausknapp.

– Min dröm i början var att arrangera tre till fyra retreats per år. Till sist hade jag 22-25 veckor om året med kurser och retreats. Allting var så roligt och jag hade svårt att säga nej. Det blev för mycket av det goda och jag höll på att bli utmattad.

2020 skulle bli viloåret men fick sällskap av pandemin.

– Nu fick jag all den tiden, tystnaden och lugnet tillsammans med min man och vår dotter. Men självklart kom även rädslan, det blev inget semesterår direkt, säger hon.

 

Home – om att komma hem

Nästa projekt som drar igång i mars är ”Home”, en sju veckor lång yogakurs online, med fokus på att hitta en hjärtcentrerad koppling till moder jord.

– Kursen handlar i sin helhet om att komma hem, till sig själv, sin kropp och naturen, berättar Rachel.

Du har sagt att du alltid varit en prestationsmänniska. Har mammarollen fått dig att prioritera om?

– Åh nej, det blev värre när jag blev mamma. Jag hade lagt upp allt inom mig redan när jag var gravid. Jag skulle stå där mitt i rummet och amma och vara Moder Jord, säger hon med ett skratt.

– Min dotter skulle vara med på allt jag gjorde och jag skulle jobba på precis som innan. Men sedan slets jag mellan två världar ändå; att vara hemma med min dotter och ta det lugnt eller fortsätta i samma tempo. Det tog mig två år som mamma att inse att om jag ska skapa något hållbart, så måste jag sätta mig själv och mitt mående först. Mår jag inte bra faller allt annat, säger hon.

Av Anne Haavisto

Annons
Fakta

Rachel Bråthén

Ålder: 33 år.
Familj: Maken Dennis och dottern Lea Luna, 4 år.
Gör: Yogainstruktör och författare, driver Yogagirl.com, en onlineplattform för yoga, meditation och healing.
Bor: I ett hus på landet norr om Stockholm.
Aktuell med: Onlinekursen ”Home” som startar i mars.
Bakgrund: Rachel flyttade till Costa Rica som 19-åring och är känd för boken ”Yoga Girl” som utkom i november 2014 och snabbt blev en New York Times-bästsäljare, och för biografin ”To love and let go”, 2019. Hennes Instagramkonto yoga_girl har två miljoner följare och Rachel Bråthén driver även flera välgörenhetsprojekt. Efter 14 år utomlands, främst på den karibiska ön Aruba, bor hon i Sverige igen.

Fem saker som får mig att må bra!

1. Naturen, jag vill leva så nära naturen som möjligt. Jag fokuserar mycket på månens cykler och de energier naturen ger. Så småningom vill jag anlägga en trädgård och odla egen mat. Och varje dag vill jag ha händerna i jorden någon stund.
2. Teceremonier varje dag är jätte-viktiga för mig för de ger mig en plats av närvaro i nuet, och min dotter får gärna vara med. Den specifika ceremonin jag gör har rötter inom zenbuddhism och bhakti och jag dricker främst Pu’er och rött te (de vi i väst känner till som svart te) från uråldriga träd. Jag sitter ungefär en timme varje morgon och ibland en timme på kvällen.
3. Yoga på olika sätt, men inget specifikt och inte alltid på mattan. Vissa dagar studerar jag yogans texter. För mig är det viktigt att fortsätta lära mig och att utvecklas.
4. Egentid får mig att må bra. Det är en tid jag spenderar i medveten närvaro ensam. Att göra sysslor och ta hand om vardagliga saker är inte egentid för mig. Jag vill vara helt i fred utan måsten och går gärna en promenad, mediterar eller tar ett bad.
5. Vatten är för mig väldigt renande, både för kropp och själ. Jag dricker vatten om jag har en stressig stund eller får ångest. Att dricka ett stort glas vatten och ta en dusch gör att jag tar mig från en energi till en annan.

Annons
Annons