Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En kvinna i gummistövlar håller i en korg med äpplen på en gräsmatta

Rädda fallfrukten – med fruktförmedling online!

Tusentals ton äpplen och annan frukt ruttnar  i svenska trädgårdar varje år och blir till helt onödigt matsvinn, samtidigt som vi köper annan frukt i affären. Det vill kampanjen "Fallfrukt" ändra på, en fruktförmedling på nätet.

Äpple är den vanligaste frukten i våra svenska trädgårdar, följt av plommon, körsbär/bigarråer och päron. Ändå åker vi till affären och köper importerade äpplen och äppeljuice samtidigt som frukten på de egna äppelträden mumsas upp av maskar. Så varför tar vi inte vara på den frukt som faktiskt finns helt gratis, innan den förgås, och hur kan vi motverka detta resursslöseri?

LÄS OCKSÅ: 4 skäl att välja eko för klimatet

Kampanj startades 2012
Ibland handlar det förstås om äldre eller sjuka personer som inte kan eller orkar plocka och ta hand om sin frukt själv. Medan andra bara anser sig ha för mycket frukt och för lite tid, helt enkelt.

 

Konsumentföreningen Äkta vara grundade den landsomfattande kampanjen "Fallfrukt" år 2012 för att få oss att ta till vara på de dignande fruktträdens skörd. Tanken är enkel: med hjälp av deras hemsida och frivilliga i form av fruktägare och andra fruktsugna personer ska så många äpplen och annan frukt som möjligt räddas.

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

Registrera din frukt online
Så har du fler äpplen eller plommon än du kan ta hand om? Eller känner du till en allmänning där det finns äpplen, körsbär eller plommon eller päron att plocka? Då kan du fylla i information om den överblivna skörden och var den finns att hämta i ett formulär på "Fruktförmedlingen", på Äkta varas hemsida. Där hittar du även en karta med info om vart frukt finns att hämta i Sverige, för dig som tvärtom vill plocka gratis frukt. Där kan man exempelvis se att det finns röda och svarta vinbär att plocka i Vetanda, eller gratis äpplen på nio träd i Laholm.

Så vill du bidra till minskat svinn av frukt och bär, är denna fruktförmedling en väg att gå!

Källa: Äkta varas fruktförmedling

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.