Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rädda mat med Karma-appen

En tredjedel av all mat i hela världen som säljs slängs. Det totala matsvinnet bara i Sverige är 1,3 miljoner ton varje år. Har du hört talas om Karma-appen? Med den kan du bidra till att minska matsvinnet! Du får alltid minst halva priset på gårdagens mat. Ladda ner appen och rädda mat från restauranger, butiker och caféer som annars skulle kastas.

Medan 800 miljoner människor går hungriga så slänger vi som har möjlighet att köpa mat en tredjedel av all en mat som vi har handlat. För att göra en jämförelse så tänk dig att du går iväg och handlar tre kassar mat, men slänger den ena på vägen hem. Väldigt onödigt kan tyckas, och några personer tänkte till och kom på idén att rädda mat som går att äta. Då startades Karma-appen, en app där restauranger, caféer och andra ställen som säljer livsmedel kan lägga upp gårdagens mat, som säljs till dig för halva priset eller mer.

 

LÄS OCKSÅ: Nationellt program för att minska matsvinnet framtaget

Fiket nära dig
I Sverige är 225 städer anslutna till appen. Den finns även i Frankrike och Storbritannien. När du laddat ner appen kan du gå in och titta på vilka ställen som erbjuder fikabröd och mat. Du handlar den vara du vill ha och betalar i appen, sedan är det bara att svänga förbi caféet och hämta den mat du beställt. När du kommer det visar du upp ditt köp och tar med dina varor. Enkelt och tillgängligt, både för handlare och köpare som spar pengar och på miljön.

Matsvinnet har stor miljöpåverkan på energi och vatten som används. Det bidrar till högre koldioxidutsläpp som påverkar den globala uppvärmningen.

Om du tycker om ris och äter det mellan tre och fem dagar i veckan under ett år, så bidrar det med 69 kilo koldioxidutsläpp vilket är lika mycket som att köra 285 kilometer med bilen. Slänger du sedan en tredjedel av riset så slösar du jordens resurser.

Matsvinnet har ökat med 204 procent sedan 1960 och med 50 procent sedan 1990. FN vill att matsvinnet ska vara halverat fram till år 2030. Siffror visar att de årliga koldioxidutsläppen från matsvinnet är motsvarande tre miljoner bilar och i pengar mätt – en miljard dollar.

 

LÄS OCKSÅ: SLU ska hjälpa beslutsfattare att minska matsvinnet

Så här mycket slängs bort:
20 procent av mejeriprodukterna
20 procent av köttprodukterna slösas bort
35 procent av fisk och skaldjur
45 procent av alla färskvaror

I Sverige slängs 19 kilo ätbar mat per person och 26 kilo kilo mat och dryck hälls ut.

Den mat som slängs i onödan per hushåll och år är motsvarande 442 000 ton växthusgaser vilket är samma sak som utsläppen från 360 000 bilar under ett år.

Av Inger Palm

Källa: Livsmedelsverket och Naturvårdsverket


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

 

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.