Radioprofilen Niclas Wahlgren kritiseras efter uttalade om ADHD

Radioprofilen Niclas Wahlgren uttalade sig i veckan kritiskt mot ADHD-diagnoser och vad han kallar lättvindlig förskrivning av starka läkemedel. Han menar att många skulle må bättre av motion – något som väckt stark kritik.

Niclas Wahlgren är radiopratare i reklamradiokanalen NRJ och det var under måndagen som han i ett inslag sade att träning kan vara ett bättre alternativ än läkemedel vid bland annat ADHD. Och kritiken lät inte vänta på sig, både experter i ämnet och företrädare för intresseorganisationer har utryckt sitt ogillande. 

Talar av egen erfarenhet
”Träning, det är det absolut bästa medicinen för bokstäver, depression eller energilöshet. Mycket bättre än något jäkla piller.” säger bland annat Niclas som efteråt bemött kritiken med att han talar av egen erfarenhet. Radiokananlen NRJ har även gjort ett uttalade där de förklarar att Niclas bygger sitt resonemang på bland annat överläkaren och psykiatrikern Anders Hansens sommarprat som handlar om vikten av fysisk aktivitet och hur det påverkar hjärnan, samt studier som gör gällande att ADHD lindras av motion.

LÄS OCKSÅ: ADHD-medicin påverkar utvecklingen av barns hjärnor

Kritisk till läkemedelsindustrin
Till kvällstidningen Expressen säger Niclas Wahlgren att han står för sin åsikt och att han främst vänder sig mot mediciniering av vad han kallar ”lättvindligt utdelade diagnoser”. Niclas Wahlgren är dessutom öppet kritisk mot läkemedelsindustrin som han menar har ekonomiska intressen av att människor blir beroende av mediciner. Han anser att vi svenskar tar för mycket läkemedel något han tycker borde ifrågasättas mer. Samtidigt som han understryker att det finns fall där läkemedel är en självklarhet.

 

LÄS OCKSÅ: Vuxen-ADHD ­– myt eller verklighet?

Niclas Wahlgren
Foto: Frankie Fouganthin

Svårt för de med ADHD att träna
En överläkare i psykiatri med mångårig erfarenhet av ADHD-utredningar som tidningen Aftonbladet talat med säger att hon tycker att det är viktigt att bemöta Niclas Wahlgrens påståenden, som hon menar tyder på okunskap och ett förakt för sårbarhet och utsatthet. Samtidigt betonar även hon att träning och motion är viktigt även om hon menar att det är svårt att få till den sortens hälsosamma vanor för de med ADHD.

LÄS OCKSÅ: Q10 ger sonen bättre koncentration och fokus

Provocerande diagnos
En representant för patientorganisationen Attention säger i ett uttalande att hon inte förstår varför man ger sig på diagnosen på det vis Niclas Wahgren gör men att ADHD är en provocerade diagnos som många älskar att hata.

Av redaktionen

Källa: Aftonbladet och Expressen

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.