Annons
Annons

Räk- och avokadopaj på smördegsbotten gjord på mandel- och kokosmjöl

Fantastiskt god paj som du kan fylla med vad som helst egentligen. Här med grönsaker och räkor.

Redaktionen

6 februari, 2013
Räk- och avokadopaj på smördegsbotten gjord på mandel- och kokosmjöl
Dela inlägget

Från bloggen:
”Till förra helgen gjorde jag en paj som smakade helt fantastiskt gott. Gjorde en smördeg av mandel- och kokosmjöl och fyllde med creme fraiche och philadelphiaost och som jag förgräddade innan jag fyllde den med grönsaker och räkor. Den här pajen blev sååå himla god! Smördegen tillsammans med ostblandningen blev en riktig hit. Jag kommer att använda mig av den i andra pajer också framöver, för nu har jag hittat en favorit. Man kan ju fylla den med vad man vill egentligen, och jag valde att ta av det som fanns i kylen. Jag valde att använda råa grönsaker, då jag vill ha det raw, på grund av PH-balansen. Råa grönsaker är mer basiska än kokta.”

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Ingredienser

Smördeg på mandelmjöl:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75- 1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fiberhusk

Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost

Fyllning 2:
500 g skalade räkor
400 g champinjoner, hackade
2 st mogna avokado
8 st körsbärstomater, halverade
2 msk färsriven pepparrot
1 dl creme fraiche
200 g stenbitsrom
1/2 röd lök finhackad
Dill till dekoration.
salt och svartpeppar
ev. lime i klyftor

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga.
Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger.
Låt stå kallt i kylskåp cirka 30 minuter.
Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform.
Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen.
Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig.
Ta ut och låt svalna/ kallna.
Mosa avokado tillsammans med creme fraiche och blanda ner den hackade löken.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela blandningen i pajskalet.
Lägg på de hackade chapinjonerna och räkor, strö över den rivna pepparroten och dekorera med körsbärstomater, klickar av stenbitsrom, eventuellt några klickar creme fraiche och dillvippor.
Servera med ett glas citronvatten.

 

Annons
Annons