Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Theresia Köhlin

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

Kenny Solomon är engelsman, skådespelare och modell. Han kom till Sverige för sju år sedan för att spela grön-vit superhjälte i en längre reklamfilmskampanj. När han blev inbjuden på QX-galan för att dela ut pris, träffade han sin blivande fru, Therese ”Tess” Merkel, som kanske är mest känd som en av sångerskorna i Alcazar. Det blev kärlek vid första ögonkastet och Kenny bestämde sig för att lämna London och flytta till Stockholm. 

– Stressen och pressen i London är stor och det kändes skönt med ett lite lugnare tempo i Stockholm. Jag tycker att Sverige är ett fantastiskt land och här kunde jag också förverkliga min dröm att starta och driva barberarsalong, säger Kenny Solomon.

Hans entusiasm fick honom att starta upp sju salonger, men mycket pappersarbete och en coronapandemi gjorde att sju salonger blev till fyra och just nu känns det lagom med att ha 30 anställda.

 

– Jag hade inte väntat mig att det skulle bli så mycket pappersarbete. Det gjorde att jag jobbade så mycket att jag till slut kollapsade och gick in i väggen. Jag fick lära mig den hårda vägen, säger Kenny.

LÄS OCKSÅ: Näringen som motverkar håravfall

Ett helhetskoncept

Konceptet som Kenny ville driva igenom handlade inte bara om att män skulle komma för en rakning eller en trimning av skägget. Han ville att tiden hos barberaren skulle bli en stund av vila och avkoppling. Lite egentid och tid för samtal och reflektion. Hos Kenny kan man också ta en fika och något att äta.

– Min mamma gick bort 2016, och när jag åkte till London för begravningen tog jag med min pappa och min bror till en barberare. Vi satt bredvid varandra och njöt av att bli omhändertagna. Det var en lycklig, härlig och lugn stund mitt i all sorg. Och den stunden av inre frid vill jag att mina kunder ska få uppleva hos oss. Det betyder så mycket att få koppla av, och om man vill så kan man ta med en kompis eller familjen som sätter sig ner och relaxar med en kopp kaffe och kanske något att äta. Och så kan man ju få se sin väns skägg få en ny form. Det blir lite som en show, säger Kenny och skrattar.

På grund av att Kenny expanderade så snabbt har han inte själv hunnit utbilda sig till barberare, för barberare ska han självklart bli. Och som han säger; man måste ju förstå vad man säljer från grunden.

När han skulle rekrytera folk till sina salonger la han ut en annons på Instagram, och intresset var stort, så det var inga problem att tillsätta tjänsterna.

 

– Tyvärr fick vi avskeda personal under pandemin. Det kändes hårt. Men vi lärde oss också något från pandemin. Vi ser att det finns ett större engagemang att ta hand om sig själv och inte bara det yttre. Folk månar mycket mer om sin mentala hälsa idag, och därför är pratstunden med barberaren viktig, säger Kenny.

LÄS OCKSÅ: 10 knep för dig som vill odla skägg snabbare

Nya salonger 

För 10–15 år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu poppar det upp salonger lite här och där. Kenny tror att det dels beror på den ökande invandringen och dels på att det är mer accepterat för män att ta hand om sitt yttre.

– Det är många som stressar alldeles för mycket idag. Att få ta en stund för sig själv och landa under en timme och bli omhändertagen av en barberare tror jag lockar allt fler män, säger Kenny och berättar att sju av tio som besöker salongen faktiskt kommer för att bli rakade. Då är det vanligt att de bokar in sig tre gånger i månaden.

Kenny säger att det finns tre olika skäggtrender just nu. Den första kategorin är de män som jobbat hemma under pandemin och som fortsatt med zoom-möten och är måna om att se bra ut i bild.

– Jag skulle nog säga att de är lite hårdare med sig själva och de kommer till salongen lite drygt en gång i veckan för att se fräscha ut.

 

Den andra trenden är de som jobbar på kontor eller med något annat som gör att de lämnar hemmet. De här männen har inte klippt sig så mycket under pandemin, utan har låtit hår och skägg växa. 

– Dom behåller gärna sitt långa hår och större skägg och kommer in för att få en putsning.

Och den tredje och sista trenden som Kenny tycker sig se är unga män mellan 15 och 25 år som har 70–80-talsfrisyr – den typiska hockeyfrillan. Då är håret kortare upptill och längre nertill.

– De vill inte se nyklippta ut, men fräscha, förklarar Kenny.

LÄS OCKSÅ: Manlig hudvård – en växande trend 

Våga prata om skönhet

En viktig avslutning hos barberaren är after shave och olja för skägget. Barberaren rekommenderar och Kenny berättar att man bara behöver använda skäggoljan några gånger i veckan, men kan förstås ta den varje dag om man så önskar. Precis som att klappa in lite after shave varje morgon för att dofta gott. Däremot anser Kenny att man inte behöver tvätta håret mer än en gång i veckan. 

– Vi vill hjälpa männen med allt från produkter till den kvalitetsstund de har i barberarstolen. Jag har alltid varit öppen med att jag vårdar mitt yttre. Jag tappade en hel del hår under den mest stressande tiden, och då bestämde jag mig för att göra en hårtransplantation. Och när jag tagit botox i pannan har jag lagt ut det på mitt Instagram. Män ska kunna känna att det är okey att prata om sitt utseende.

Av Inger Palm


För mannen

… och hans skägg och ansikte finns olika produkter. Det finns väldoftande skäggoljor och balm. Men det som män använder mest är after shave. Då sprayar man i handen och baddar kinder och hals efter rakning. Att använda en after shave eller annat med olja har blivit allt mer populärt eftersom olja är vårdande.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.