Ränder skyddar mot blodsugande insekter | Kurera.se

Ränder skyddar mot blodsugande insekter

En ny studie visar att ljusa, målade ränder på kroppen skyddar naken hud mot insektsbett. Det betyder att kroppsmålning ger skydd mot både angrepp och insektsburna sjukdomar.

Kroppsmålning förekommer hos en del ursprungsbefolkningar, de flesta av dem lever i områden där det är gott om blodsugande bromsar, myggor eller tsetseflugor.

Experiment visar på stor skillnad
När insekterna biter finns risk att de överför bakterier, parasiter och andra sjukdomsframkallande ämnen. Studien visar att kroppsmålning skyddar mot insekterna. En brun plastmodell av en människa lockade tio gånger så många bromsar jämfört med en mörk modell som målas med ljusa ränder. Och en beigefärgad plastdocka lockade dubbelt så många blodsugare som den randiga modellen.

LÄS OCKSÅ: Att tänka på innan du gör en hennatatuering

Arkeologiska fynd stödjer upptäckten
Det är första gången man kunnat bevisa att kroppsmålning minskar risken för insektsangrepp. Kroppsmålning kan ha utvecklats parallellt på olika kontinenter, skriver Lunds universitet. Det är oklart när det började men det har varit ett sätt att skydda sig innan det fanns kläder.
Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat märken på väggarna i grottor där neanderthalare levt som antyder att de var kroppsmålade med jordfärger.

 

LÄS OCKSÅ: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

Zebrans ränder skyddar
Forskarlaget har tidigare konstaterat att zebrans ränder fungerar som ett skydd mot hästflugor och att ljus päls innebär ett bättre skydd än mörk.

I den nya studien har de nu undersökt plastmodeller lika stora som vuxna människor.Experimenten genomfördes i Ungern. Forskarna målade tre plastmodeller: en mörk, en mörk med ljusa ränder och en beige. Sedan försågs de med varsitt lager insektslim. Resultatet visar att den helt mörka modellen attraherar tio gånger fler bromsar än den randiga. Den beige attraherar dubbelt så många som den randiga.

LÄS OCKSÅ: TBE – Att vaccinera eller inte?

Skillnad på att stå och ligga
Man jämförde också om det spelade någon roll om dockorna låg ner eller stod upp. Resultaten visar att enbart bromshonor dras till stående dockor, medan både hanar och honor dras till liggande.

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.