Annons
Annons

Rapsolja

Kallpressad rapsolja innehåller naturligt E-vitamin i form av alfa-, beta- och gammatokoferoler. Den kallpressade rapsoljan innehåller antioxidanter som motverkar oxidation.

Redaktionen

13 juli, 2012
Dela inlägget

Rapsolja presenteras som hälsosam p.g.a. den stora andelen enkelomättat fett men den härsknar snabbt vid stark upphettning. Omega-3-fettsyrorna förvandlas lätt vid tillverkningen till de sorters transfettsyror som finns i margarin. Oljan bör pressas ur ett inte genmanipulerat vårrapsfrö. Oljan behåller sina naturliga näringsämnen eftersom den under pressningen inte utsätts för höga temperaturer (pressningsprocessen sker vid en låg temperatur som gör att alla näringsämnen fortfarande finns kvar i den färdiga oljan).

Kallpressad rapsolja innehåller naturligt E-vitamin i form av alfa-, beta- och gammatokoferoler. Den kallpressade rapsoljan innehåller antioxidanter som motverkar oxidation. Använd endast begränsade mängder av rapsolja. Den är stabilare än de flesta oljor vid lättstekning och kan också användas i salladsdressing. Den är kontroversiell och många menar att den inte är hälsosam.

Ursprungliga rapsoljan har använts i flera tusen år i Indien, Kina och Japan men stora intag har varit bl.a. förknippad med högre risk att utveckla Keshans sjukdom som drabbar hjärtat. Man har under modern tid hittat att den naturliga ursprungliga oljan innehöll stora mängder av en substans som är giftigt i djur men mindre giftigt i människor som heter erukasyra. Under 1970- och 1980-talet började man i Canada undersöka hur man kan minska mängden erukasyra i rapsolja. Vid modern raffinering genom genmanipulering har man kunna minska antal procent erukasyra från 45 till 5 procent. Modern rapsolja innehåller < 5 procent av denna potential toxisk substans.

De höga temperaturer som behövs för att extrahera olja förstör mycket av omega-3 innehållet. Den tål bättre upphettning än många andra oljor, pga hög mängd enkelomättade fettsyrainnehållet men det finns för många nackdelar och frågetecken för att använda den allt för ofta. Undvik eller använd sparsamt och köp endast ekologisk kallpressad rapsolja.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 4–7 procent:
Palmitinsyra 1–4 procent
Stearinsyra 1–2 procent.
Enkelomättade fettsyror 50–65 procent: Erukasyra upp till 45 procent i äldre rapssorter
(Brassica olifiera), låga halter i de som förädlats fram sedan 1970-talet (Canola).
Fleromättade fettsyror 30–35 procent:
Omega-9 oljesyra 29–60 procent
Omega-3 linolensyra 4–10 procent
Omega-6 linolsyra 12–30 procent.

Exempel på studier, referenser

Rapsolja – en hälsofara?
Rapsolja i sitt ursprungliga tillstånd innehåller eurukasyra, en långkedjad fettsyra. Den hjälper mot adrenoleukodystrofi men kan orsaka hjärtproblem. Tillverkarna har på senare tid tagit fram rapsolja med små/inga mängder eurukasyra. Trots detta visar studier att rapsolja orsakar hjärtproblem. Rapsolja kan också ge brist på E-vitamin. Andra risker: härsknar lätt, omega-3-fettsyrorna i raffinerad rapsolja omvandlas lätt till transfettsyror (liknar transfettsyror i margarin).
Sauer FD. et al. ”Additional vitamin E required in milk replacer diets that contain canola oil”. Nutr Res, 1997;17:259-69.
Kramer JKG. et al. ”Reduction of myocardial necrosis in male albino rats by manipulation of dietary fatty acid levels”.
Lipids, 1982;17: 372-82.

Annons
Annons