Har du hört talas om AIP-kost?
Det är mat som både kan minska symptomen och öka livskvaliteten hos personer med sköldkörtelsjukdom.
Här är listan vad kosten innehåller.
En autoimmun kost, eller AIP från autoimmunt protokoll, är en variant av paleokost eller ”stenålderskost” och är fri från gluten, mejeriprodukter, socker och tillsatser.
En ny studie visar att AIP-kosten kan förbättra symptomen vid Hashimotos, vilket är en autoimmun sköldkörtelsjukdom. De deltagare som fullföljde kostprogrammet fick bland annat mindre symptom, högre livskvalitet, lägre inflammation och förbättrad maghälsa.
Men vad innehåller då kosten?
Här är en lista från boken "Kokbok för sköldkörteln".
GRÖNSAKER innehåller växtämnen som kan främja både maghälsa och immunhälsa. Polyfenoler, flavonoider och isotiocyanater kan bygga upp din maghälsa. C-vitamin och karotenoider är viktiga skydd vid förhöjd inflammation.
LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Stress påverkar binjurar och sköldkörtel
FRUKT OCH BÄR är förenligt med en immunvänlig kost. Samtidigt är näringsinnehållet lägre än i andra livsmedel i AIP-kosten. Frukt begränsas till maximalt 3 frukter (maximalt 20 gram fruktos) om dagen.
ROTFRUKTER OCH GRÖNSAKER innehåller också fibrer som ger mat till tarmbakterierna men som också vissa är känsliga för. Anpassa mängden grönsaker och rotfrukter utifrån hur din mage reagerar. Behovet av kolhydrater varierar från person till person och det är viktigt att hitta rätt mängd för just dig.
LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem
KRYDDOR finns i riklig mängd i AIP-kosten: exempelvis från blad (örter), rötter (ingefära) eller bark (kanel).
ANIMALISKA LIVSMEDEL som kött, fisk och fågel utgör en viktig del av kosten om vi inte ska få bristsjukdomar. Dessa brister kan fördjupa och intensifiera autoimmuna besvär. Från animalier får du viktigt stöd för din kropps antioxidantskydd, D-vitamin, A-vitamin, omega-3, zink, selen med mera.
KÖTT är värdefullt genom sitt innehåll av järn, zink och B12. Rött kött har fått oförtjänt dåligt rykte som inte ges stöd av den kliniska forskningen. Inälvsmaten är särskilt näringsrik.
LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor
SKALDJUR OCH FISK är bland de mest näringsrika livsmedel som finns. De bär på särskilt mycket selen och zink. Ät gärna 300–500 gram fisk per vecka, eller 2–3 måltider fisk per vecka.
FETTER kan styra ditt immunförsvar. Fetter bör väljas främst från animalier och därmed också vara en naturlig del av maten du äter. Till stekning kan du använda talg, ister, kokosfett eller olivolja.
Av redaktionen