närbild ko

Rätt oxfilé till nyår – så väljer du

Många vill ha det lite extra festligt och fint till nyår och väljer därför att servera oxfilé till middagen. Men hur bör man tänka när man väljer kött?
Ja, välj ekologiskt kött från gräsbetare och undvik kött från Tyskland, Holland och USA. Det är alla fall råden Kurera fick när vi frågade Märta Jansdotter på Gröna gårdar.

Märta Jansdotter närbild

Märta Jansdotter

Oxfilé står ofta högst upp på listan över vad svenskar säger sig vilja äta till nyårsmiddagen. Och av god anledning eftersom denna bit är den absolut möraste på kon. Men trots detta bör vi ifrågasätta vår nyårsmiddag lite mer. Det menar i alla fall Märta Jansdotter, vd på Gröna gårdar, som bildades 2001 med grundtanken att minska avståndet mellan kund och uppfödare och samtidigt producera ett ekologiskt kött av hög kvalitet på ett hållbart sätt. I dag har ett trettiotal västsvenska gårdar anslutit sig till den visionen.

 

"Finns bara två oxfiléer på ett djur"
– Jag tycker att man ska fråga sig själv om vi verkligen behöver äta oxfilé till nyår. Det finns bara två oxfiléer på ett djur. Det är alltså bara fyra av ungefär 200 kilo.
Det finns så många andra detaljer av djuret man kan äta istället, menar hon.
– Man kan äta biff, entrecôte, göra grytor och långkok eller en söndagsstek till exempel.

Om man ändå vill ha oxfilé, hur ska man tänka för att välja rätt?
– Jag tycker man ska välja ekologiskt och svenskt kött och titta efter oxfilé från ett djur som bara har ätit gräs.

Och om man inte hittar någon svensk oxfilé?
– Då ska man leta efter ekologiskt kött. Det hittar man ofta i välsorterade mataffärer. Det bästa är att googla eller ringa runt innan man ger sig ut för att handla. Med KRAV-märkt kött vet man att djuren har betat längre.

Varför är oxfilé så populärt?
– Oxfilé är absolut möraste biten men det finns många fantastiska delar på djuret som är mer smakrika, till exempel högrev eller oxkind som har väldigt mycket smak. Oxfilén har en fantastisk textur men är mer mild i smaken.

Gräsbetare ger mer näringsrikt kött
Kontentan är att vill man bara ha en oxfilé som är mör kan man köpa den var som helst ifrån, menar Märta Jansdotter.
– Men vill man ha ett bra kött ur fler perspektiv än så, och om du vill att djuren ska ha haft det bra, att det ska finnas ett miljötänk och att köttet ska vara näringsrikt som möjligt så är det bra att välja kött från djur som enbart ätit gräs.

Oxfilé med sparris

Oxfilé.

 

"Undvik kött från Tyskland, Holland och USA"

Vilka länder ska man köpa kött från?
– Jag skulle nog säga så här: det är lättare att säga vilka länder man absolut ska undvika. Det är Tyskland, Holland och USA. I USA får djuren en väldigt hög andel kraftfoder, spannmål, soja eller majs. Korna blir ofta sjuka av för mycket kraftfoder eftersom de är gjorda att bara beta gräs, vilket innebär en betydligt högre antibiotikaanvändning. Sedan har vi miljöaspekten att korna äter mat vi annars skulle kunna äta och även det faktum att man i USA dessutom har väldigt dåligt djurskydd och djuren som mår väldigt dåligt. Googla ordet "feedlot" så ser du vad jag menar.
– I övriga Europa har man inte samma stränga djurskydd som i Sverige. Man behöver till exempel inte ha djuren ute på bete plus man har en betydligt mer liberal och frikostig användning av antibiotika.

Var kommer det mesta oxfilékött från? 
– Det brukar vara Europa och Sydamerika. Europa är tyvärr inte lika bra som Sverige och Sydamerika kan vara väldigt både och. Ibland kan det vara gräsbetarkött men det blir allt vanligare att man där gör på samma sätt som i USA och stänger in djuren i inhägnader och ger dem en massa kraftfoder. Problemet är att man inte vet från fall till fall, det finns inga garantier. Har man möjlighet kan man fråga inköparna. Sydamerika är bättre ur synpunkten att djuren möjligen fått beta i hela livet, till skillnad från övriga Europa och USA, men det säkraste kortet är förstås att välja svenskt, och helst ekologiskt. Sedan finns det naturligtvis bra, gräsbetat kött även i USA men det når aldrig svenska diskar.

Vad äter du själv till nyår? 
– Förra året blev det luffarbiff, en så kallad top blade steak, vilket är en jättefin och mör del framme på bogen. Det var länge sedan jag åt oxfilé, det är nog en yrkesskada. I år kanske det blir en god gryta.

Läs mer om oxfilé och få tillagningstips här.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.