Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som skriver Kureras blogg "Riktig mat & hälsa".Rawfood... Det är lätt att bli såld på denna matlagningskonst. Dels mår de flesta kroppar bra på maten, dels framträder smakerna och färgerna på ett naturligt och vackert sätt - och dels är det ofta lättlagat och går fort.
Och just rawfood-desserter är ju förstås extra roligt. Det ska erkännas...
Här är ett recept på raw "cheesecake" gjord på zucchini, valnötter och rå kakao. Mums!
Ingredienser
Botten
9 dadlar, ekologiska, blötlagda
2 dl valnötter, blötlagda några timmar, ekologiska
1 tsk vaniljpulver, ekologisk
1 dl kokosflingor, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk
2-3 msk raw kakao, ekologisk
1 msk agavesirap, ekologiska
1/2 krm himalaysalt
Frosting
3 dl cashewnötter, ekologiska, blötlagda några timmar
175 g zucchini, ekologisk
1 dl kokosolja, eko
1 stor citron, ekologisk
1 dl agavesirap
(Vid behov: 1 dl kokosvatten)
Botten
Mixa valnötterna med salt och vaniljpulver. Lägg ner övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt, gärna i frysen.
Frosting/fyllning
Slå av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Smält kokosoljan försiktigt över ett vattenbad. Gnugga citronen väl i äppelcidervinäger, skölj i rikligt med vatten och riv skal från halva citronen.
Pressa sedan saften från hela citronen. Skala och tärna zucchini och mixa det tillsammans med cashewnötterna, kokosoljan, citronsaft och skal och agavesirap. Tillsätt lite vatten om smeten blir för tjock.
Bred cashewsmeten över chokladbotten.
Ställ i frysen.
Tag fram en halvtimme innan servering.
Du kan toppa med lite rivet citronskal, lavendelblommor och frostiga björnbär.