Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika | Kurera.se

Foto: Crelle Johansson

Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är framtaget i samarbete med Ida Högberg, rawfoodkock och holistisk hälsopedagog - som inspiration kring den nya ekologiska/ veganska produktserien Active by Holistic.

Bjud någon på nyttigare raw fika i helgen. Här är ett härligt recept på en underbart god råkosttårta med lingon och basilika.
Visa dina vänner att en dessert inte behöver vara fullspäckad med artificiella aromer, tillsatser och färgämnen - eller innehålla raffinerat socker eller vetemjöl - för att vara bland det bästa de smakat... 

 

 

► Läs också: Rosa raw chokladbollar med egengjort lingonströssel

Portioner: 12

Ingredienser

Tårtbotten
3 dl hasselnötter
3 dl kokosflingor
10 st färska dadlar
Rivet skal (så kallat zest) från 1 ekologisk citron
1 msk vaniljpulver
0,5 tsk salt

Fyllning
400 ml eko kokosmjölk
3 dl cashewnötter
0,75 honung, agave eller lönnsirap
Juice från två citroner
zest från en citron
1 nypa salt
0,75 dl kokosolja
1,5 msk Holistic Solroslecitin

► Läs också – Ny studie: Lingon motverkar viktuppgång

Lingonfyllning
2/3 fyllning
0,75 dl Active Lingon (ett lingonbärpulver från Holistic)

Basilikafyllning
1/3 fyllning
1 kruka färsk basilika
0,5 msk Holistic Solroslecitin
1 msk honung, agave eller lönnsirap

Gör så här

Tårtbotten
Klä botten på en springform med plastfolie. Mixa allt utom dadlar till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt dadlarna en efter en medan matberedaren snurrar och kör tills det blir till en kakdeg som håller ihop. Tryck ut degen i springformen till en tårtbotten.

Fyllning
Smält kokosoljan försiktigt i ett vattenbad. Mixa kokosmjölk och cashewnötter till en krämig sås i en mixerkanna. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen tills såsen är slät. Häll över 1/3 av fyllningen i ett separat kärl.

Lingonfyllning
Mixa fyllningen som är kvar i mixerkannan med lingonpulver. Häll över i ett separat kärl och diska ur mixerkannan.

Basilikafyllning
Häll tillbaka första 1/3 av fyllningen i mixerkannan och mixa till en slät sås tillsammans med basilika, solroslecitin och sötning.

► Läs också: Lingon stoppar de negativa effekterna av fet kost

Så här gör du sedan
Ringla basilika- och lingonsåsen växelvis i fyra omgångar över tårtbotten i springformen. Rör därefter försiktigt runt med en potatissticka eller tandpetare på toppen för att göra ett vackert mönster på tårtan. Ställ in i frysen i cirka tre timmar tills den stelnat.

Vid servering
Ta bort kanten på springformen och tina kakan i cirka 15 minuter i rumstemperatur. Garnera med färska lingon, basilikablad och lingonpulver. Mums!

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är framtaget i samarbete med Ida Högberg, rawfoodkock och holistisk hälsopedagog - som inspiration kring den nya ekologiska/ veganska produktserien Active by Holistic.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.