Raw kombucha | Kurera.se

Foto: Helén Pe

Raw kombucha

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" - utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Att brygga sin egen kombucha är enklare än det kan verka. Det enda du behöver är grönt te, bakteriekultur, socker och tålamod. Du kan dricka kombucha naturell eller smaksätta med hallon, persika, ananas, körsbär, jordgubbar eller persika.
Här är ett grundrecept för första bryggningen.

Kombucha är en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Drycken har anor tillbaka i den ayurvediska kejsarkulturen.

Har ersatt läsk och blivit LA-kändisarnas favorit
I hälsohippa Los Angeles har kombuchan slagit ut läsken i kyldiskarna och blivit kändisarnas favorit.
Grunden för att brygga egen kombucha är en Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), som också kallas kombucha-mamman. Fråga i välsorterade hälsokostbutiker eller köp i näthandeln.

 

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Ayurvedans motsvarighet till surdeg
Modersvampen behåller man och brygger på igen och igen. Det bildas små bebissvampar i dina bryggningar i flaskorna och är helt som det ska. Det är en del av de nyttiga bakterierna som sägs stärka upp immunförsvaret och balansera magen. När brygden är färdig tar du ut kulturen och placerar i en glasbehållare tillsammans med ett par deciliter av vätskan så att du har till nästa bryggning.
Om kombuchan smakar väl surt kan du tillsätta mer socker (som är mat till bakteriekulturen under bryggningen, femtio procent äts upp).

Smaksätt sedan på olika sätt
När man tar sig tid att göra egen kombucha är det lika bra att göra en rejäl laddning som sedan kan smaksättas på olika sätt.

Tvätta händerna!
Tänk på att ha rena, nytvättade händer innan du tar i och lägger ner kombucha-kulturen i teet.


Ingredienser

Grundrecept/första bryggningen
3 ½ liter vatten
8 påsar ekologiskt grönt te
2 dl ekologiskt strösocker
1 kombucha-kultur (scoby)
2 glasburkar
2 kökshanddukar
2 dl vätska från kombucha-kulturen (scoby) sparas

► Läs också: Gör din egen guldmjölk med gurkmeja

Gör så här

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i tepåsarna och låt dra ungefär en kvart och plocka därefter upp tepåsarna. Rör ner sockret och blanda väl och låt vattnet svalna till rumstemperatur. Häll upp i två glasburkar och lägg i kombuchakultur. Spänn fast en handduk över öppningen med gummiband runt så att inget ovälkommet tar sig in i burkarna. Ställ burkarna på en mörk och varm plats i ditt kök.

Låt stå i lugn och ro i sju till tio dagar. Bryggtiden varierar beroende på temperaturen där den är placerad. Det kan ta sju dagar men också 14 dagar beroende på förhållandena i just ditt kök.

Smaka av kulturen med sugrör under bryggningen tills du får den som du vill ha den.
“Nu kan du dricka din kombucha men jag tycker bäst om att smaksätta kombuchan och göra en andra bryggning/jäsning”, skriver dietisten Anna Ottosson i sin bok “Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”.

► Läs också: Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

 

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" - utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.