Foto: Helén Pe

Raw kombucha

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" - utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Att brygga sin egen kombucha är enklare än det kan verka. Det enda du behöver är grönt te, bakteriekultur, socker och tålamod. Du kan dricka kombucha naturell eller smaksätta med hallon, persika, ananas, körsbär, jordgubbar eller persika.
Här är ett grundrecept för första bryggningen.

Kombucha är en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Drycken har anor tillbaka i den ayurvediska kejsarkulturen.

Har ersatt läsk och blivit LA-kändisarnas favorit
I hälsohippa Los Angeles har kombuchan slagit ut läsken i kyldiskarna och blivit kändisarnas favorit.
Grunden för att brygga egen kombucha är en Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), som också kallas kombucha-mamman. Fråga i välsorterade hälsokostbutiker eller köp i näthandeln.

 

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Ayurvedans motsvarighet till surdeg
Modersvampen behåller man och brygger på igen och igen. Det bildas små bebissvampar i dina bryggningar i flaskorna och är helt som det ska. Det är en del av de nyttiga bakterierna som sägs stärka upp immunförsvaret och balansera magen. När brygden är färdig tar du ut kulturen och placerar i en glasbehållare tillsammans med ett par deciliter av vätskan så att du har till nästa bryggning.
Om kombuchan smakar väl surt kan du tillsätta mer socker (som är mat till bakteriekulturen under bryggningen, femtio procent äts upp).

Smaksätt sedan på olika sätt
När man tar sig tid att göra egen kombucha är det lika bra att göra en rejäl laddning som sedan kan smaksättas på olika sätt.

Tvätta händerna!
Tänk på att ha rena, nytvättade händer innan du tar i och lägger ner kombucha-kulturen i teet.


Ingredienser

Grundrecept/första bryggningen
3 ½ liter vatten
8 påsar ekologiskt grönt te
2 dl ekologiskt strösocker
1 kombucha-kultur (scoby)
2 glasburkar
2 kökshanddukar
2 dl vätska från kombucha-kulturen (scoby) sparas

► Läs också: Gör din egen guldmjölk med gurkmeja

Gör så här

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i tepåsarna och låt dra ungefär en kvart och plocka därefter upp tepåsarna. Rör ner sockret och blanda väl och låt vattnet svalna till rumstemperatur. Häll upp i två glasburkar och lägg i kombuchakultur. Spänn fast en handduk över öppningen med gummiband runt så att inget ovälkommet tar sig in i burkarna. Ställ burkarna på en mörk och varm plats i ditt kök.

Låt stå i lugn och ro i sju till tio dagar. Bryggtiden varierar beroende på temperaturen där den är placerad. Det kan ta sju dagar men också 14 dagar beroende på förhållandena i just ditt kök.

Smaka av kulturen med sugrör under bryggningen tills du får den som du vill ha den.
“Nu kan du dricka din kombucha men jag tycker bäst om att smaksätta kombuchan och göra en andra bryggning/jäsning”, skriver dietisten Anna Ottosson i sin bok “Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”.

► Läs också: Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

 

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" - utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

 

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.