Raw pepparkaksbar – lika god året om | Kurera.se
Raw pepparkaksbar

Foto: Crelle Ekstrand

Raw pepparkaksbar – lika god året om

Fakta

Receptet kommer från Holistic.

Här kommer ett recept som kan låta lite väl juligt så här i sommartider men som är så gott att det passar året om. Alltså verkligen!
En raw bar med smak av pepparkaka från hälsoföretaget Holistic.
Receptet ger cirka 10 bars eller cirka 50 munsbitar.

 

Portioner: 10

Ingredienser

Bars
1 1/2 dl cashewnötter
5 ekologiska dadlar, blötlagda i varmt vatten cirka tio minuter
1 skopa vegetabiliskt protein – till exempel Holistic Ärtprotein eller Hampaprotein (cirka 15 g)
1 skopa Holistic Power meal (cirka 15 g)
1/2 dl Holistic Kokosolja
Pepparkakskryddor efter smak

Topping
5 blötlagda ekologiska dadlar
1/2 dl av vattnet från dadlarna
1/2 dl Holistic kokosolja
2 msk Holistic Lingonpulver

► Läs också: Fixa fredagsmyset med rawfood

Gör så här

Bars
Mixa allt och pressa sedan ut i en form med kant eller på ett bakplåtspapper cirka två centimeter högt. Ställ i kylen.

Topping
Mixa allt med stavmixer. Ta fram botten ur kylen och bred ut lingontoppingen jämt. Ställ in frysen cirka en timme. Ta sedan fram och skär i önskad storlek. Förvara i kyl eller frys.
Du kan också välja att skära dem i små fyrkanter och då får du små munsbitar som smälter i munnen.

Liknande recept:
• Raw snickers
• Flapjack med äpple och jordnötssmör
• Acaibar
• Fyra olika superfood-bars
• Protein- och nötbar
• Pepparkaksbrownie med kolakräm och lingon

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Holistic.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.