Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!
Anna "Miss Raw" Krigh, som skapat detta härliga recept, är utbildad rawfoodkock och holistisk coach och grundare av företaget "Miss Raw". Anna ägnar sig åt hälsocoachande samtal, föreläsningar, workshops, tillverkning och försäljning av rawfood och finns på Instagram som @missraw77
Bollarna är sötade med dadlar istället för vitt socker, samt är glutenfria och boostade med ingefära och apelsin.
"Dessa bollar är väldigt goda till glöggen men också till en kopp kaffe eller ett kryddigt örtte", tipsar Anna Krigh.
LÄS OCKSÅ: Lingonbröd med anis
Ingredienser
Ca 10 bollar:
3 dl sötmandel (vid allergi använd samma mängd solroskärnor, går precis lika bra)
13-15 st färska dadlar
1 rågad tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk malen ingefära
1/2 ekologisk apelsin, zest (finrivet skal) + lite av juicen
1 1/2 msk kokosolja
kokosflingor eller hackad och skalad sötmandel att rulla i
Gör så här
Mixa mandeln eller solroskärnorna i en matberedare till ett “mjöl”.
Kärna ur dadlarna och blanda ner tillsammans med övriga ingredienser. Mixa tills du har en krämig smet.
Tillsätt mer kokosolja och/eller lite mer juice från apelsinen om smeten känns torr.
Rulla bollarna i kokosflingor eller hackad och skalad sötmandel.
Ställ på en bricka i frysen så de “sätter sig”.
Pepparkaksbollarna kan med fördel förvaras i frysen, de håller då ca 2 månader. Förvaras de i kylskåp bör de konsumeras inom 1 vecka.
Av Carolina Eriksson
Kategori: Recept | Etiketter: Miss Raw, raw food, raw pepparkaksbollar, rawbollar, recept