Annons
Annons

Rawfoodfamiljen: ”Varje munsbit ska vara fullproppad med näring”

Vad är rawfood och hur fungerar det egentligen? Kurera bad bloggen Rawfoodfamiljen att reda ut frågetecknen.

Redaktionen

19 juli, 2013
Rawfoodfamiljen: ”Varje munsbit ska vara fullproppad med näring”
Dela inlägget

Vad är rawfood och hur fungerar det egentligen? Kurera bad bloggen Rawfoodfamiljen att reda ut frågetecknen.

1. Vad är rawfood?
– Rawfood handlar, som namnet påvisar, om rå mat. Med rå mat menas mat som inte hettats över 42 C, för det är just vid den temperatur som de så viktiga enzymerna dör, vitaminer och mineraler minskar i effekt, och immunstärkande fytokemilkalier och spirituella biofotoner försvinner. Grundprincipen är att varje munsbit ska fullproppad med näring. Man äter mycket grönsaker, frukt och bär. Man blötlägger och torkar frön och nötter, marinerar och gör olika röror. På morgonen dricks ofta en grönsmoothie och/eller superfood smoothie. Det äts alger och olika oljor såsom cocos, oliv, sesam och linfrö.

familjen_rawfood_liten
Therese och Christopher Argus bloggar på ”Rawfoodfamiljen”.

2. Varför väljer ni rawfood?
– Raw och levande föda används på healingcenter i världen, där en rad olika sjukdomar motverkas. Allt från hjärt-kärl, diabetes typ 1 och 2, cancer och övervikt. Förutom ovan nämnda hälsofördelar så känner vi effekten av att rawfood har en högre vibration, vilket gör det lättare att stilla sinnet och att nå den inbyggda spirituella kraft som finns inom oss alla.

3. Är det krångligt/svårt att hålla på med rawfood?
– Ja, och Nej. Att laga rawfood kan variera från internationella gourmeträtter med blötläggning i 12 timmar, torkugn i 24 timmar, och en massa fix och tricks för att göra utsökta smaker och visuella skönheter, till enklare sallader som man kastar ihop på fem minuter. Som allt nytt man väljer att göra så ger träning färdighet och börjar man lite smått och låter tiden göra en till proffs så är det inte alls svårt. Men räkna med kanske ett år av mycket rawfood-lagande för att du ska kunna öppna kylskåpet och skafferiet och sponta-flowa på samma sätt som man tidigare gjort med lagad mat. Vi föredrar att laga gourmet till speciella tillfällen med klienter, gäster, eller som nya utvecklande projekt. I vår vardag så ligger fokus på smidigt, gott och nyttigt. Har man basskafferiet förberett så kastar man ihop en mycket god rätt på tio minuter.

4. Har ni behövt avstå något i matväg som ni saknar?
– Well, med denna fråga kliver vi in på den mentala och känslomässiga relationen till mat, vilken är än djupare och mer komplicerad att snabbt förklara än den fysiologiska aspekten. Självklart så har vi ”cravat” diverse mat som var del av vår tidigare lagade näringsfattiga mathållning. Listan kan göras lång och alla har sina egna cravings. Det viktiga är att man tar det med ro och vet i vilken riktning man styr sin hälsosamma mathållning. Det är snittet över tid som räknas, inte att passa in i ett fack där man kan kalla sig någonting såsom vegan, rawfoodare, eller dylikt.

5. Vad är era tips om man är nyfiken och vill börja?
– Köp ett par enklare böcker för inspiration, kasta ut kött och mejeri så forceras du att tänka utanför den bekvämliga boxen, och börja smått, idag. Köp på dig lite superfoods, groddar och gröna blad, sedan är du halvvägs där. Resten kommer ge sig självt och din kropp kommer intuitivt börja styra dig mot ditt nya liv.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Vill du få mer rawfood-inspiration? Titta in på Rawfoodfamiljens blogg: http://www.rawfoodfamiljen.se/

Annons
Annons