Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hjärta av grönt

Rawfoodfamiljen: “Varje munsbit ska vara fullproppad med näring”

Fakta

Vill du få mer rawfood-inspiration? Titta in på Rawfoodfamiljens blogg: http://www.rawfoodfamiljen.se/

Vad är rawfood och hur fungerar det egentligen? Kurera bad bloggen Rawfoodfamiljen att reda ut frågetecknen.

1. Vad är rawfood?
– Rawfood handlar, som namnet påvisar, om rå mat. Med rå mat menas mat som inte hettats över 42 C, för det är just vid den temperatur som de så viktiga enzymerna dör, vitaminer och mineraler minskar i effekt, och immunstärkande fytokemilkalier och spirituella biofotoner försvinner. Grundprincipen är att varje munsbit ska fullproppad med näring. Man äter mycket grönsaker, frukt och bär. Man blötlägger och torkar frön och nötter, marinerar och gör olika röror. På morgonen dricks ofta en grönsmoothie och/eller superfood smoothie. Det äts alger och olika oljor såsom cocos, oliv, sesam och linfrö.

familjen_rawfood_liten

Therese och Christopher Argus bloggar på "Rawfoodfamiljen".

2. Varför väljer ni rawfood?
– Raw och levande föda används på healingcenter i världen, där en rad olika sjukdomar motverkas. Allt från hjärt-kärl, diabetes typ 1 och 2, cancer och övervikt. Förutom ovan nämnda hälsofördelar så känner vi effekten av att rawfood har en högre vibration, vilket gör det lättare att stilla sinnet och att nå den inbyggda spirituella kraft som finns inom oss alla.

 

 3. Är det krångligt/svårt att hålla på med rawfood?
– Ja, och Nej.  Att laga rawfood kan variera från internationella gourmeträtter med blötläggning i 12 timmar, torkugn i 24 timmar, och en massa fix och tricks för att göra utsökta smaker och visuella skönheter, till enklare sallader som man kastar ihop på fem minuter. Som allt nytt man väljer att göra så ger träning färdighet och börjar man lite smått och låter tiden göra en till proffs så är det inte alls svårt. Men räkna med kanske ett år av mycket rawfood-lagande för att du ska kunna öppna kylskåpet och skafferiet och sponta-flowa på samma sätt som man tidigare gjort med lagad mat. Vi föredrar att laga gourmet till speciella tillfällen med klienter, gäster, eller som nya utvecklande projekt. I vår vardag så ligger fokus på smidigt, gott och nyttigt. Har man basskafferiet förberett så kastar man ihop en mycket god rätt på tio minuter.

4. Har ni behövt avstå något i matväg som ni saknar?
– Well, med denna fråga kliver vi in på den mentala och känslomässiga relationen till mat, vilken är än djupare och mer komplicerad att snabbt förklara än den fysiologiska aspekten. Självklart så har vi "cravat" diverse mat som var del av vår tidigare lagade näringsfattiga mathållning. Listan kan göras lång och alla har sina egna cravings. Det viktiga är att man tar det med ro och vet i vilken riktning man styr sin hälsosamma mathållning. Det är snittet över tid som räknas, inte att passa in i ett fack där man kan kalla sig någonting såsom vegan, rawfoodare, eller dylikt.

5. Vad är era tips om man är nyfiken och vill börja?
– Köp ett par enklare böcker för inspiration, kasta ut kött och mejeri så forceras du att tänka utanför den bekvämliga boxen, och börja smått, idag. Köp på dig lite superfoods, groddar och gröna blad, sedan är du halvvägs där. Resten kommer ge sig självt och din kropp kommer intuitivt börja styra dig mot ditt nya liv.

Av Emma V Larsson


Fakta

Vill du få mer rawfood-inspiration? Titta in på Rawfoodfamiljens blogg: http://www.rawfoodfamiljen.se/

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.