Rawfoodfamiljen: "Varje munsbit ska vara fullproppad med näring" | Kurera.se
Hjärta av grönt

Rawfoodfamiljen: “Varje munsbit ska vara fullproppad med näring”

Fakta

Vill du få mer rawfood-inspiration? Titta in på Rawfoodfamiljens blogg: http://www.rawfoodfamiljen.se/

Vad är rawfood och hur fungerar det egentligen? Kurera bad bloggen Rawfoodfamiljen att reda ut frågetecknen.

1. Vad är rawfood?
– Rawfood handlar, som namnet påvisar, om rå mat. Med rå mat menas mat som inte hettats över 42 C, för det är just vid den temperatur som de så viktiga enzymerna dör, vitaminer och mineraler minskar i effekt, och immunstärkande fytokemilkalier och spirituella biofotoner försvinner. Grundprincipen är att varje munsbit ska fullproppad med näring. Man äter mycket grönsaker, frukt och bär. Man blötlägger och torkar frön och nötter, marinerar och gör olika röror. På morgonen dricks ofta en grönsmoothie och/eller superfood smoothie. Det äts alger och olika oljor såsom cocos, oliv, sesam och linfrö.

familjen_rawfood_liten

Therese och Christopher Argus bloggar på "Rawfoodfamiljen".

2. Varför väljer ni rawfood?
– Raw och levande föda används på healingcenter i världen, där en rad olika sjukdomar motverkas. Allt från hjärt-kärl, diabetes typ 1 och 2, cancer och övervikt. Förutom ovan nämnda hälsofördelar så känner vi effekten av att rawfood har en högre vibration, vilket gör det lättare att stilla sinnet och att nå den inbyggda spirituella kraft som finns inom oss alla.

 

 3. Är det krångligt/svårt att hålla på med rawfood?
– Ja, och Nej.  Att laga rawfood kan variera från internationella gourmeträtter med blötläggning i 12 timmar, torkugn i 24 timmar, och en massa fix och tricks för att göra utsökta smaker och visuella skönheter, till enklare sallader som man kastar ihop på fem minuter. Som allt nytt man väljer att göra så ger träning färdighet och börjar man lite smått och låter tiden göra en till proffs så är det inte alls svårt. Men räkna med kanske ett år av mycket rawfood-lagande för att du ska kunna öppna kylskåpet och skafferiet och sponta-flowa på samma sätt som man tidigare gjort med lagad mat. Vi föredrar att laga gourmet till speciella tillfällen med klienter, gäster, eller som nya utvecklande projekt. I vår vardag så ligger fokus på smidigt, gott och nyttigt. Har man basskafferiet förberett så kastar man ihop en mycket god rätt på tio minuter.

4. Har ni behövt avstå något i matväg som ni saknar?
– Well, med denna fråga kliver vi in på den mentala och känslomässiga relationen till mat, vilken är än djupare och mer komplicerad att snabbt förklara än den fysiologiska aspekten. Självklart så har vi "cravat" diverse mat som var del av vår tidigare lagade näringsfattiga mathållning. Listan kan göras lång och alla har sina egna cravings. Det viktiga är att man tar det med ro och vet i vilken riktning man styr sin hälsosamma mathållning. Det är snittet över tid som räknas, inte att passa in i ett fack där man kan kalla sig någonting såsom vegan, rawfoodare, eller dylikt.

5. Vad är era tips om man är nyfiken och vill börja?
– Köp ett par enklare böcker för inspiration, kasta ut kött och mejeri så forceras du att tänka utanför den bekvämliga boxen, och börja smått, idag. Köp på dig lite superfoods, groddar och gröna blad, sedan är du halvvägs där. Resten kommer ge sig självt och din kropp kommer intuitivt börja styra dig mot ditt nya liv.

Av Emma V Larsson


Fakta

Vill du få mer rawfood-inspiration? Titta in på Rawfoodfamiljens blogg: http://www.rawfoodfamiljen.se/

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.