Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)
Rawfoodfamiljen

Glöm Dieter 2/3

6 oktober, 2013 | Kommentera (3)

Del 2/3

Så hur ligger det till med dessa håsade dieter 5:2 och LCHF?
Som ni läste i första delen så håller inte konceptet “förutbestämda dieter” såsom media enkelt framställer det. Det finns ju vissa för och nackdelar med alla dieter och nu ska vi som sagt toucha på 5:2 och LCHF.

5:2
För att börja med den nyare av “trend-dieterna” så ger jag en överblick i 5:2an som blev populär i och med den BBC dokumentär som visades i våras, och här i Sverige på Vetenskapens värld.

Som ni kanske har läst eller förstår så handlar denna diet om att äta “normalt” i 5 dagar och sedan äta “lite” under 2 dagar. “Lite” i denna kontext säger dom vara 5-600 kalorier beroende på om du är man eller kvinna, och denna siffra varierar garanterat från person till person var ens tröskel går, och att äta “normalt” innebär att äta det som man brukar äta, dvs säkerligen kött och mejeri.

Det blir med andra ord en slags mellandags fasta där kroppen får tid och möjlighet att ta igen sig från det överflöd den ständigt utsätts för, vilket i sig är fantastikst. Vi är evolutionistiskt designade att fasta då tider av otillräcklig mat var en del av vardagen när inte petrokemiskt besprutade odlingsfält försedde våra (mänsklighetens) råvaror. Så det är inte konstigt att denna “diet” ger positiv effekt på det så kallade IGF-1 värdet, vilket är det värde som ökar när vi äter en kost med mycket kalorier, och ett ökat värde i längden gör att kroppen åldras snabbare. Mer specifikt så är IGF-1 ett hormon som heter Insulin Growth Factor, och detta värde är, enligt Professor Valter Longo, föreståndare på University of Southern California´s Longevity Institute, nära sammankopplat med hur länge och hur friskt man lever.

Däremot, med en plantbaserad raw och levande föda, som har ofta ett lågt kaloriintag, om man vill, så håller man IGF-1 värdet i check, men utan den jobbiga känslan av att vara hungrig som man kan uppleva med 5:2an. Man är mätt, men på ett lättare sätt än med “vanlig” mat.

Så basically tycker jag att detta förhållningssätt till sina kalorier är sunt, men det finns flera fallgropar. En fallgrop som man kan tänkas ramla ner i är att fortsätta att äta osunt med kött och mejeriprodukter, men tro att man med enbart dessa 2 fastedagar i veckan har hittat helt rätt. Glöm det.

Det är livsfarligt att stirra sig blind på enbart kalorier, lova att inte göra detta vanliga fel som det flesta konventionella dietister gör.

De säger heller ingenting om vad man skall äta på de dagar som man “fastar”, så länge man äter 5-600 kalorier oavsett om de kommer från en snickers eller fläskkotlett med en bjarneäsås. 😉 Utan att ha läst alla dessa böcker om 5:2an som är best-sellers just nu så kan jag tänka mig att det är just detta som diskuteras.

Fasta är kanonbra och jag kör t.ex 4 st 7 dagars grönjuice fastor varje år, plus ett antal 36h fastor när jag känner att kroppen har haft det mkt att stå i. Och det är ingen ny kunskap att fasta. Som jag sa ovan så har vi utvecklats som människor genom fastor och nästan alla spirituella ledare har använt olika förhållningssätt till fasta för att nå upplysning och en närmare kontakt med sin “gud”, t.ex Buddha, Ganhdi, Jesus, Moses, m.fl. Dessutom har många framstående intellektuella män, för kvinnor hade inte riktigt den rollen back in the days, använt fastetekniker för att ta kvant hopp i sin mentala process, Pythagoras, Plato, Socrates fastade i 40 dagar, och Da Vinci och Einstein visste exakt vad fasta gjorde med deras förmåga.

Med en genomtänkt kost av plantbaserad rå och levande föda kan man nå helt enastående resultat inom så gott som alla hälsoaspekter. Enligt min mästare Dr. Gabriel Cousens så är det bättre att köra inplanerade längre fastor än att hoppa fram och tillbaka, vilket indirekt motsäger Hippocrates direktörerna Brian och Maria Clements strategi att kontinuerligt fasta en dag i veckan året runt.

Enligt Dr Cousens är också “under eating” ,dvs kalori restriktion, en av huvudpelarna inom Spiritual Nutrition och ett långt friskt liv, vilket bekräftar den positiva verkan av 5.2an, dock inom ramen av plantbaserad raw och levande kost.

Så, för att summera 5:2 dieten. Huvudidén med 5:2an är ett framsteg i folkets relation till mat, helt klart. Men inom en gammal ram så faller hela konceptet och man är fortfarande ute på vift och tror att det finns en quick fix för all åkommor. Man behöver tänka djupare, förstå sin relation med naturen, och planera in fasta i olika former som passar en. Och framför allt, ta ansvar och utbilda sig själv från olika källor, inte enbart från en ny best-seller på Akademibokhandeln som handlar om en diet som kallas 5:2.

LCHF
Nu kommer vi till den beryktade LCHF dieten som var så speciell för ett tag sedan, kanske fortfarande är, det vad vet jag 😉
Och jag behöver säga att jag RATAR denna diet TOTALT, åtminstone inomden ram som den oftast landar. Det spelar ingen roll om den passar vissa individer under ett kort ögonblick i sitt liv och deras vikt går ner. Det är inte det du/man är ute efter ändå. Din själ behöver en naturlig connection, inte en förutbestämd passform som samhället tryckt i våra ansikten genom reklamer och mediala framställningar av en så kallad perfekt kropp eller ett slankt utseende. Att media redigerar modellbilder till max gör dessutom att vår relation till sundhet och utseende blir helt skevt. Slankhet är ett kvitto på en balanserad relation till sig själv och kroppens strävan mot en energieffektivitet, samtidigt som man lyssnar på naturens tecken om harmoni och samhörighet.

Igen handlar det om ramen som LCHF landar i. Såsom akronymen uttalar sig, betyder den Low Carb High Fat, och den ramen ger mkt utrymme till personlig tolkning och olika förhållningssätt. Som tidigare poängterat så ligger vikten av hälsa i att släppa kött och de flesta mejeriprodukterna. Den största hälso studie genom tiderna, The China Study, med över 1.2 miljoner mänskliga historier bekräftar detta i sin helhet.

Det är känt att animaliska produkter försurar kroppen och när kroppens Ph, balans mellan syra och bas, behöver balanseras upp leter kroppen efter de mest basiska mineralerna, vilka är Kalcium. Och var finns kalcium? Jo i vårat skelett. Det är ingen överaskning att svenska befolkningen, med vår generella genmutation att ej vara laktosintoleranta i vuxen ålder, ligger två i världen av benskörhet. Finland, som dricker mest mjölk i världen har också den högsta statistiken i benskörhet. Så det där med att mjölk ger starka ben är Bullshit.

Håller man sig inom plantbaserad ekologisk vegan och levande föda så passar LCHF utmärkt. Hur man balanserar sina Carbs och Fat blir istället en fråga kring vad man vill uppnå med kosthållningen. Och carbs är inte alltid pasta, potatis och bröd, utan det bästa kommer från mogna eko frukter (svårt att hitta i rättan tid i Sverige dock).

Ordet Diet kommer via latin från grekiskans Diaita, “a way of life”, och det är precis vårat sätt att leva som behöver tänkas igenom. Inga quick fixes utan ett holistiskt förhållningsätt i alla riktningar, och med hälsan av den sjunde generationens som grund för våra beslut.

Vi kan fråga oss VARFÖR vill ha dieter och inte ta ansvar på ett RIKTGT sätt för både vår individuella hälsa som hälsan för planeten.

That´s it for now folks!

Blessings and Namaste
Chris

Postad: 6 oktober, 2013 Av: Rawfoodfamiljen Kategori: Okategoriserade | Kommentera (3)

Det finns 3 kommentarer:

Glöm Dieter 2/3

 1. Jenny skrev den

  Jag har IBS, enligt läkaren men har läst på och kan troligtvis ha något som kallas SIBO. Överskott av bakterier i tunntarmen. Då ska man låta bli att äta stärkelser och dåliga kolhydrater. Så en viss diet måste jag följa. Troligtvis blir det FODMAP dieten som nu har visat sig väldigt bra mot folk som har IBS. Dieter kan vara väldigt bra mot folk som mig som har hälsoproblem. Men förstår mig inte på de som är köttätare som äter LCHF. De flesta är väldigt mkt fetter från både kött och mjölkprodukter vilket försvagar deras kropp och inte minst förstör den.
  Och det här med 5:2 dieten kan jag förstå.. Men är nog många som är så hungriga efter fastedagen att de äter massa mat istället dagen efter, kanske t.o.m väldigt onyttig mat. Vilket ju inte är grejen med det hela…

 2. Ida skrev den

  Det är så skönt att ha hittat den här bloggen, jag känner att jag själv kan blomma ut på riktigt i mitt hälsotänk (som är nära identiskt ert). Jag skulle vilja fråga om någon av er har lust att skriva ett sådant här informativt inlägg om preventivmedel? Jag funderar på att ta ut min kopparspiral men har ingen riktig motivering. Pessar skulle då ersätta hade jag tänkt, men då ska man ju även använda spermiedödande medel. Jag stoppar helst inte in något som innehåller ordet “dödande”…

  • Rawfoodfamiljen skrev den

   Hej Ida, jag har tidigare skrivit om preventivmedel om jag inte minns fel. Vi tar avstånd från allt sånt, man får helt enkelt ha händerna på täcket dagarna vid ägglossning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Therese och Christopher Argus
Ålder: 33 år.
Bor: Kungsholmen men flyttar till Peru i höst.
Familj: Sonen León 2 år.
Sysselsättning: Rawfoodkockar och lärare.
Om oss: Grönjuice var dag, fullt ekotänk, integrerat spirituella, yoga-rawfood-workshops, Peru i hjärtat, älskar naturen och sand mellan tårna.
Fokus just nu: Chris pluggar för fullt på Masters utbildningen i Spiritual Nutrition på Tree of Life, AZ medan han jobbar som privat yogalärare och raw kock. Therese tar fram nya smaskiga dessertrecept till kommande boken. Familjen flyttar till Peru under hösten för att starta ett Universitet Arbol de la Vida samt utveckla the Raw Cafe och som tillsammans blir Sacred Valley of the Inkas bästa plats för integrerad och holistisk hälsa.
Om bloggen: Med år av erfarenhet och utbildning från världsledande auktoriteter inom RAWfood och levande föda kommer vi att ta dig med på en resa genom en livsstil som är långt ifrån "mainstream" (jante) och som påvisar ett naturligt ekologiskt och, enligt oss, mer hållbart sätt att leva. I bloggen delar vi med oss av vårt vardagsliv, diverse recept, insiktsfulla fakta blandat med lättsamma bilder som talar de tusen orden, allt genom ett medvetet perspektiv med rawfood som grundpelare. Varmt välkomna!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)