Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Redaktionen

Maja – en getbonde som tar väl hand om sina killingar

Maja och geten Alfred
Maja och Alfred

Maja Kellner svarade på vårt inlägg om att killlingar skulle avlivas vid födseln för att vi ska få getost - det som Morgonpasset i P3 rapporterade om igår morse. Maja berättade om hur hennes gård fungerar och hur killingarna behandlas hos henne.

2012 valde Maja att lämna Stockholm och läkarutbildningen som hon skulle påbörja för att istället satsa på att bli getbonde på en liten gård mitt i skogen. Ett val hon verkligen inte ångrar! Gården, som heter Halvarshag, ligger ett par mil utanför Örebro.
- Gårdagens artikel gjorde faktiskt mig ganska ledsen. Alla getbönder drogs över en kam. Inte ett ord nämndes om alla vi getbönder som faktiskt ser killingarna som en resurs och föder upp dem, säger Maja till oss.

Och naturligtvis vill vi på Kurera berätta hela sanningen. Så vi bad Maja att vi skulle få berätta hur det går till på hennes gård.
- På våren föds killingarna. Varje get föder vanligen en eller två killingar. Våra killingar får gå på heltid med sina mammor och dia i minst 1-2 månader. Därefter separeras de på natten och jag tar morgonmjölken. När de är runt tre till fyra månader separeras de helt. Bockkillingarna könsmognar så tidigt så det är ett måste. Getkillingar kan få gå kvar längre, berättar Maja.

Getkillingarna går samtliga till liv. Några sparar Maja själv som rekrytering - vilket innebär att de ska bli nya mjölkgetter. De andra säljs, antingen som mjölkgetter eller som sällskapsgetter.
- Den kan ta lite tid men köparna trillar in efter hand om man har lite tålamod, av bockkillingarna kanske jag sparar någon eller några av som avelsdjur om det behovet finns. Några säljs men de flesta hittar inte köpare. De går på bete hela sommaren och när hösten kommer så slaktas de på ett närliggande gårdsslakteri. Av det får vi köttlådor, underbara rökta killingfioler och killingbogar och smarriga rökta korvar av olika sorter. Skinnen tas också tillvara och bereds till fina, vackra skinn.

Vi frågar Maja hur man som konsument ska veta att man köper getost som kommer från en "schysst gård".
- Det bästa är att köpa getost från svenska gårdar och ta kontakt med gården ifråga och höra hur det fungerar hos just dem. Och inte minst - börja efterfråga killingkött så att de bönder som känner sig tvingade att göra så får avsättning för sina killingar!

Själv blev jag väldigt intresserad av kött från getter efter dessa artiklar. Eftersom jag själv inte är vegetarian så är inte avlivningen det som jag motsätter mig, utan att det sades att getterna gick direkt till avlivning. Nu måste jag nog åka ner till Örebro och handla hos Maja, jag läste att hon säljer goda korvar som jag blev otroligt nyfiken på.

- Våra smakrika, rökta korvar håller hög kvalitet och har en kötthalt på hela 87%, kan man läsa på Halvarshags hemsida.

/Malin


One comment on “Maja – en getbonde som tar väl hand om sina killingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Koppla av, koppla ner, koppla bort…

Övrigt

Hon är här och nu. Öronen endera vinklade bakåt, mot mig, endera framåt, mot skogen omkring oss. Ett porlande vatten i ett dike, en uttorkad pöl eller ett rådjur på ängen får henne att reagera. Hon kräver min totala uppmärksamhet och närvaro.

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Allmänt

Är ni nyfikna? Jag kanske är den mest stabila att hålla mobilen men ah, bättre än inget 🙂 Här är klipp på vinnarna från galan i torsdags, Swedish Health Awards 2017: Årets inspiratör: Årets influencer: Årets hälsobloggare: Årets hälsohjälte: Årets hälsoföretag: För er som inte hängt med så en kort summering kring galan: Swedish health […]

Yogans historia

Yogans historia

Allmänt

Hej på er! Här kommer ett litet kort blogginlägg från mig, jag tänkte mest tipsa om ett inslag som kanske intresserar er som jag hörde i morse på radion. Sveriges Radio har ett morgonprogram som heter Morgonpasset och i morse hade de en yoga-expert i studion, Josephine Selander. Så på med lurarna och lyssna på deras […]

Betakaroten, kan man ha det till barn som lider av soleksem?

Soleksem på barnen och betakaroten

Barn

Hej, Jag har försökt googla en del på betakaroten och barn, hur de reagerar på det, om det är skadligt. Men jag har faktiskt inte hittat något alls. Vi har varit på semester och de har varit väldigt känsliga för solen, mer än vanligt. Jag har smörjt dem med bra ekologisk solkrämer och använd aloe […]

Barnenshinderbana på Fitnessfestivalen 27/11 2016

Något barn som är sugen på utmana gladiatorer kända från TV?

Allmänt

Japp! Barnens hinderbana nu på söndag! Jag har anmält mina barn till Barnens hinderbana på Fitnessfestivalen. Det är en 1,5 km lång bana med 15 häftiga hinder som avslutas med det välkända gatloppet där gladiatorerna står och väntar på ungarna he he he. Vad sägs om repklättring mot vägg, armgång, vattenhinder och vippbrädor? Den här typen av […]

Skärmdump från TV4 Nyhetsmorgon - träna med barn

Bra tips från Paolo Roberto – träna med barnen

Barn

Jag såg ett klipp idag från TV4 nyhetsmorgon på deras facebooksida om att träna med barnen – en fantastiskt bra idé! Paolo Roberto hade med sig sin son Enzo och körde lite övningar nu när det är höstlov, bland annat övningen övningen “Spindelmannen”. Han hade också intressanta tankar kring hur man kan minska sitt barns stillasittande. Ta […]