Redaktionen

The Bean Challenge!

the bean challenge
Förra veckan fick jag en insikt.
 På en blixtvisit till landet blev jag bjuden på en fantastisk bönsallad med hallomi av min kära mor. Jag skyfflade i mig bönorna med god aptit – och undrade plötsligt  jag varför jag nästan aldrig lagar bönor hemma.

Jag gillar ju bönor. Det är dessutom billigt, miljövänligt, supernyttigt och ger bra energi utan att fucka upp blodsockret. Att jag inte äter kött borde definitivt göra att baljisarna kvalar in som måltidsdeltagare med jämna mellanrum. Men icke.

Jag insåg där att jag sällan äter bönor för att jag TROR att jag inte tycker om det. Jag köper hem bönförpackningar som sedan blir stående i skafferiet – i flera år om det vill sig illa. När jag öppnar skafferiet och får syn på en bönförpackning är min spontana tanke nämligen ”nej, usch!”. Jag tror det beror på att jag ätit dåligt tillredda bönor för många gånger i mitt liv. Mjöliga och menlösa bönor med smak av kylskåp eller skolbespisning. Baljväxter är ett misshandlat stackars livsmedelssläkte.

Därför startade jag bönutmaningen. Eller THE BEAN CHALLENGE! (uttalas med överdrivet mörk och manlig reklamspeaker-röst), som jag och en vän kom fram till att det borde heta. Det är viktigt med en kul inramning!

Utmaningen går ut på att återupptäcka hur gott det är med bönor. Den senaste veckan har jag därför försökt äta bönor/baljväxter minst en gång om dagen. Jag tänker att det är ett bra sätt att få in rutinen för ett stackars hunsat livsmedel. Bönorna behöver ju inte alltid utgöra huvuddelen av måltiden. Lite inlagda bönor är till exempel toppen som salladstillbehör.

Under THE BEAN CHALLENGE första skede har jag kommit fram till följande:
– Baljväxter behöver syra eller friska smaker för att leva upp. Vinäger, citrusfrukt och lök/vitlök är baljväxternas bästa kompisar.
– Baljväxter behöver lagas eller marineras för att bli goda. En bönsallad med vinägrette ska stå till sig några timmar eller gärna dygn.
– Att öppna en tetra kikärtor och käka dem direkt är och förblir inte gott.

Det sistnämnda konstaterade jag här om dagen när jag kom hem från mataffären och packade upp mina nyinköpta bönpaket.Jag hade redan ätit inlagda svara bönor till lunch, men tänkte entusiastiskt att jag ju kunde slänga in lite kikärtor till kvällsmat för att vara dubbelt så duktig (eh?). Det blev inte alls gott! Och det motverkade helt utmaninges syfte.

Utmaningens mål är inte att äta maximal mängd bönor, till priset av påminnelsen om hur äckligt baljväxter kan vara om de tillreds fel. Målet är att påminnas om fantastiskt gott det kan vara med lite tid, kökskärlek och matlagningskunskaper. Såna kunskaper tänkte jag därför tillägna mig framöver. Att lära mig laga fler goda maträtter med bönor är nästa steg i THE BEAN CHALLENGE.
Stay tuned! /Maja bönsalladEn lunchsallad som fick sällskap av svartabönor i vinägrett. Gott!