Redaktionen

Raw snickershjärtan till kärestan – eller mellomyset!

Raw snickershjärtan till mellomyset!

Här är ett litet tips till alla hjärtans dag – eller som mello-mys-snacks. Inte minst till alla er som kör Kureras 21 dagar långa hälsoutmaning och letar efter något lite nyttigare. Det här receptet är helt tillsatsfritt, utan gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker.

Till er som inte har någon käresta finns det andra nära och kära som säkert blir glada över att bli uppmärksammade/få en hjärtformad dessert. Inte minst har du själv säkert förtjänat lite uppskattning. Det har vi ofta en förmåga att glömma, eller hur? Att vi också är viktiga.

Här kommer receptet:

Botten
2,5 dl nötter (jag använde mandlar, valnötter och paranötter. Har även testat med cashews istället för paranötter, vilket också är gott)
2 dl urkärnade dadlar
2 dl riven kokos

Gör så här: Mixa nötter i matberedare i cirka 15 sekunder. Häll i dadlar och kokos och fortsätt mixa. Skopa över smeten i valfri form med bakplåtspapper på botten. Förvara i frysen.

Karamell-lager
2 dl dadlar (blötlägg dem gärna 20 min innan)
Cirka 1-2 teskedar ekologisk kokosolja (jag föredrar Holistics kallpressade)
1 tesked vaniljextrakt (eller vaniljpulver – jag använder äkta Bourbon vanilj)
0,5 dl hackade nötter (jag använde mandlar och naturella jordnötter – saltade går också bra men skippa då det extra saltet nedan)
Cirka 0,5 dl vatten
En nypa rosa Himalayan salt (utan tillsatser)

Gör så här: Mixa i matberedare, häll i vattnet sakta. Kör tills lent. Häll i nöthacket på slutet och blanda runt med sked. Häll smeten över bottnen och sätt tillbaka formen i frysen.

Chokladöverdrag
1-1,5 dl kokosolja (samma som ovan)
3-6 matskedar kakao (din smak avgör)
4 teskedar valfri sötning – till exampel honung eller Agavesirap (jag använder oftast Agave)
En nypa rosa Himilayian salt (eller två!)
3-4 matskedar vatten
Jordnötter – naturella eller saltade (som garnering)

Gör så här: Mixa i matberedare till lent. Häll sakta i vattnet. Bred över karamell-lagret och ”sprinkla” nötterna på toppen. Sätt tillbaka in i frysen en timme eller så – tills det hårdnat lite.

Servera med bär eller raw bananglass. I glassen på bilden till höger längst upp har jag i lingon och röda vinbär istället för citron och ingefära som i receptet. Men bananglass, sk ”nice cream” går att variera i oändlighet. Ha till exempel i kakao, havtorn, mango, jordgubbar, hallon eller blåbär. Och kom ihåg att även juice från rödbeta eller granatäpple kan vara roligt att använda i raw efterrätter eftersom det ger en väldigt fin färg.

Trevlig kväll!
/Isabelle


Egna glasspinnar med banan, ett ”fredagsmys” tillsammans med barnen

I helgen så gjorde vi egna glassarpinnar med barnen. De baseras på bananer och görs hur lätt som helst. Superkul och gott att äta till fredagskvällen! Jag hade hittat ett inlägg på facebook som Matfusket hade postat.
Det såg så enkelt och inspirerande ut att jag bara var tvungen att testa.

Nyttig glass av banan med mörk choklad och kokosflingor

Hemmagjord glasspinnar

Vi alla tyckte det var supergott och jag kan rekommendera er att testa det! Det tar inte speciellt lång tid att göra det heller.

Nyttiga glasspinnar av banan

Vi tog bananer och delade dem på hälften och sedan tog vi glasspinnar och tryckte in dem i bananerna (glasspinnarna köpte vi på Pandoro)

Nyttiga glasspinnar av banan

Efter att pinnarna är på plats så fick glassarna ligga i frysen ett tag. Det blir bättre sen när man ska rulla bananerna i chokladen så det inte droppar, chokladen stelnar av kalla bananen.

Smält choklad i vattenbad

Senare så smälte vi choklad i en skål (vattenbad) .

Rulla glassen i smält choklad

Bananerna är frusna så man har inte så lång tid på sig… De ska också rullas i kokosflingor *pust* 🙂

krossade nötter och kokosflingor

Rulla frusna bananerna i krossade nötter och kokosflingor

Vi rullade dem i krossade nötter och kokosflingor…. Lite onyttigt strössel syndades det också med, men min personliga favorit var kokos… Jag är helt torsk på kokos 🙂 Sen efter toppningen så in i frysen ett litet tag till.

Bästa nyttiga fredagsmyset!! Jag hoppas att ni får lite inspiration att göra egen glass med barnen.. Både stora och små. Hur nyttig du vill vara bestämmer du själv, vilken topping du väljer och procenten av kakao i chokladen.

…. Men nu är det måndag och jag kör en fasta på 4 dagar. Jag gör det utifrån hälsoperspektivet, rena kroppen. (Vill du läsa mer om detox och fasta så har vi skrivit om det här på kurera, använd sökfunktionen överst på sidan)
Det känns jättebra och humöret är fortfarande på topp. Dock så blir det ingen löpning under tiden… jag hade tänkt det men jag avråddes.
Jag var inne på Hälsokraft i Farsta efter jobbet.. Köpte med mig denna som en del av kvällsmålet:

Biotta Surkål

Dricka surkål smakar faktiskt bättre än det låter 🙂

Ha en trevlig kväll!

//Daniel
…………………………………………………………………………………………………….
Bloggat från mobilen via WordPress-appen