Redaktionen

Varför säljs Rosa bandet med hjälp av så mycket onyttigheter?

Jag var på Willys igår och handlade och under min handling gick mina tankar. Det har ju varit mycket snack om Rosa bandet på sista tiden, bland annat om dess egentliga uppsåt – och cancermånaden är ju nu i oktober. Vi hade en debattartikel här på Kurera som skrevs förra året men som för någon dryg vecka sedan fick virala fötter igen. Debattören riktar i artikeln kritik mot hela upplägget – läs den här: //kurera.se/rosa-oktober-bluffen-gatt-pa-den. Och det är kanske inte så konstigt egentligen… Vore mer konstigt om ingen ifrågasatte det och jag kan tycka att det är konstigt att inte fler ifrågasätter hela grejen, utan bara liksom litar blint. För blint är ordet. Jag menar, här på Willys så står en helpall för att kränga sockerbomber. Dessutom skyltat med mängdrabatt. Kopplat till forskningen för att kunna minska cancer.

Bevisligen ger onyttigheter större chanser att drabbas av cancer – och mindre chans att bli av med den. Rosa Bandet säljs med hjälp av att vi ska äta choklad, bullar, godis etcetera. Massor av sötsaker.
Är det så konstigt då att det inte blir trovärdigt?

Jag tycker det är bra att vi får in pengar till forskning. Båda mina föräldrar har gått bort i cancer och nästan alla har någon i sin direkta närhet som drabbats. Det pratas om vart forskningspengarna går till, men hur mycket läggs på förebyggande? Vad man till exempel kan göra genom kost och näring? Hur kommer den informationen ut? Inte genom att äta kanelbullar i alla fall. Varför läggs inte mer pengar på att få ut denna information, undrar jag och säkert fler med mig.

När min pappa fick prostatacancer faxade han mig varje gång han hittade saker som hjälpte till… Jag minns framför allt en artikel om tomater som förebygger etcetera (Kurera har skrivit något liknande här: //kurera.se/tomater-minskar-risken-for-prostatacancer-med-20-procent).
Vi ser också att näring är viktigt om om tittar på innehållet i produkter som exempelvis kosttillskottet Pomi-T, som enligt forskning ger förbättrade PSA-värden (ett viktigt värde vid prostatacancer) och som vi skrivit om här på Kurera: //kurera.se/onkologen-har-ar-kosttillskottet-alla-cancerlakare-borde-kanna-till. Men att kränga Geisha-choklad är jag tveksam till. Till och med med argumentet att ändamålet helgar medlen. För det gör det inte. Det ger bara ett kontraproduktivt budskap – som inte folkbildar människor ett dugg utan bara gör dem förvirrade.

Mia Hagenmalm, från bloggen Riktig mat & hälsa har menat att man borde göra om den rosa månaden till en ”grön månad”… //kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2016/10/04/gor-om-rosa-oktober-till-gron-oktober
Kanske inte en så dum idé? Där pengarna går till forskning på sådant som är förebyggande. Vem är på?

//Daniel, som ofrivilligt spontanshoppar Geisha-choklad – not 😉

Socker förhindrar cancer? Njaeeeee. Inte direkt Rosa Bandet. Ta två ;-)

Ta två… Socker förhindrar cancer? Njaeeeee. Inte direkt, vet hut Rosa Bandet. Den här marknadsföringen är kontraproduktiv.


Artiklar om sockerråd via EFSA

Knasiga sockerråd vs vitaminråd – Samma myndighet som står bakom

Jag läste en artikel både här hos oss på Kurera och på Sveriges Radio/Ekot samt andra svenska dagstidningar kring att europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA, som de svenska myndigheter följer slaviskt, har gått ut och sagt att man inte kunde koppla socker med ohälsa. Resultatet visar sig nu att det ska ha påverkats av sockerindustrin som sitter som experter år EFSA.

Jag skulle vilja passa på att väcka en annan tanke.. EFSA är samma myndighet som inskränker vitaminerna som livsfarligt och drar ner doserna. Mins ni Västerås kommun som förbjöd försäljning av D-vitamin? Kommunen gick in och lade försäljningsförbud på D-vitamin på 4000IE / 100 microgram. Kommunen följde EFSAs rekommendationer.

http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2801778-vitaminen-som-inte-far-saljas
//kurera.se/kommun-stoppar-kosttillskott-experten-fordomer-handlingen/
https://www.vitaminupproret.se/

Livsmedelsverket om EFSA

Livsmedelsverket om EFSA

EFSA om vitaminer

EFSA om vitaminer

Flera av kost- och näringstillskottföretagen har börjar anpassa sina styrkor efter EFSAs rekommendationer.. eller rättare sagt ”regler” som vissa myndigheter vill få det till.

Så med andra ord… EFSA anser att socker inte påverkar vår hälsa negativt men att vitaminer gör det. Logiskt? Ja, kanske 1915, inte år 2016. Inte ett enda dugg. Slutsatser och tankar om det? Skriv då gärna din åsikt och tanke nedan.

Mvh
Daniel


Vad äter du till frukost?

Frukostmat marknadsförs som hälsosam men är den verkligen det?
Aftonbladets test visar till exempel att många müslimärken är fullproppade med socker och dietisten Anna Ottosson konstaterar att müslin istället borde kallas godis.
Jag tror att väldigt många äter galet mycket socker – över lag – men kanske framför allt till frukost. Vid just frukosten upplevs nog sockret som mer dolt eftersom det ”maskerar” sig i form av ”traditionell” frukostmat – som till exempel O’boy och skogaholmslimpa.
Min poäng är: tänk på vad du stoppar i dig även på morgonen – och kom ihåg att frukosten enligt forskning är dagens viktigaste mål.

Frukostbord med kaffe juice pannkakor glass socker jordgubbar

Ser din frukost ut så här?

Så här ser min frukost ut:
Oftast fil med egenblandad müsli på gojibär, pumpakärnor, cashewnötter, sötmandel, paranötter, hasselnötter, valnötter, psylliumfrön, linfrön och solroskärnor. Ibland häller jag ner ett blåbärs- eller havtornspulver också och ibland äter jag torkade katrinplommon till. Ofta har jag även i någon uppskuren frukt, till exempel äpple, päron, apelsin,banan, kiwi, druvor etcetera.

Ekologiskt = mer prisvärt än icke ekologiskt
På helgen kan jag äta ett stekt ägg på en rostad fullkornsmacka, med skivad avocado och tomat över. Och på sista tiden har jag upptäckt Orkas proteingröt med blåbär som jag äter tillsammans med rårörda lingon eller kanel. Supergott. 🙂
Med risk för att låta präktig vill jag också poängtera att samtligt – i alla fall oftast – är ekologiskt. I min värld borde det inte finnas något annat.
Många beklagar sig över att ekologiskt är så dyrt. Visst kan man tänka så ibland. Men – man kan också tänka att det är de icke ekologiska produkter som är dyra med tanke på att man då köper sämre mat med sämre näringsvärde.

Nu undrar jag: Vad äter du till frukost?
Skiljer sig vardagarnas frukost från helgernas? Och är ekologiskt för dyrt? Skriv gärna nedan i kommentarsfältet.

/Isabelle