Redaktionen

Intressant om D-vitamin

Det pratas just nu väldigt mycket om D-vitamin och hur vanligt det är med D-vitaminbrist i Sverige. Man tog upp det i tv4s morgonsoffa för någon vecka sedan, man kan läsa om det i var och varannan tidning och vilka man än pratar med så har alla någonting att säga. De flesta jag har pratat med tycker nog att man behöver tillföra extra D-vitamin under höst och vinter men jag har även hört några som  har tyckt sig äta tillräckligt varierat för att inte behöva ta något tillskott. Däribland min svärfar 🙂

Själv äter jag 50 mcg D-vitamin dagligen och en varierat kost.

Till er som tycker att ni inte behöver D-vitamintillskott:

Under sommaren när solen är som starkast behöver vi dagligen blotta vår hud i 20 minuter för att ladda våra D-vitamindepåer fullt. Detta motsvarar 250 mcg.

Att dagligen äta 250 mcg D-vitamin från D-vitaminrika livsmedel skulle innebära

2 kg lax= 250 mcg D-vitamin

55 liter mellanmjölk = 250 mcg D-vitamin

50 multivitamintabletter á 5 mcg D-vitamin = 250 mcg D-vitamin

830 g ål= 250 mcg D-vitamin

284 ägg = 250 mcg D-vitamin

Det är rätt mycket lax, mjölk och ägg man behöver äta. Men kul att få perspektiv på saker och ting..

/Johanna

 



Danmark är ett föregångsland

Den danska flaggan på flaggstång mot blå himmelAnvänder du hud- och hårvårdsprodukter med parfym i, doftljus, suddgummi, t-shirts med tryck? Kanske har du lagt in ett nytt fint svart-vit-rutigt plastgolv hemma, har med dig matlådor till jobbet, gillar och klippa och klistra med barnen och att gå i sandaler på sommaren?
Då är du som alla oss andra, en person som kommer i vardaglig kontakt med ftalater.

Dessa mjukgörande kemikalier finns nämligen överallt i samhället och är välkänt farliga för vår hälsa och miljö.

En del ftalater har officiellt klassificerats att vara skadliga för vår fortplantning. De har kopplats till fetma, diabetes, astma och allergier – och misstänks sett vara hormonstörande. Ftalater sprids lätt och kan lätt tas upp i kroppen eftersom de inte är kemiskt bundna till plasten de ingår i.

Danskt förbud mot ftalater
Men nu har den danska miljöministern Ida Auken lyckats driva genom ett totalförbud för fyra stycken ftalater. Nu uppmanar Naturskyddsföreningen den svenska regeringen att göra likadant.

Erfarenheten visar att hela EU:s kemikaliepolitik kan förbättras redan bara några få länder går samman. Just det skedde med miljögiftet bisfenol A. Också då var Danmark tidigt ute, men även Belgien och Frankrike införde begränsningar och Sverige utredde frågan. Följden blev snabbt att hela EU förbjöd bisfenol A, inte helt men i alla fall i nappflaskor.

Läs mer här:
//kurera.se/nu-forbjuds-ftalater-i-danmark

Mer intressant läsning från Kemikalieinspektionen:
http://www.kemi.se/documents/publikationer/trycksaker/handlingsplan-giftfri-vardag.pdf

 

/Isabelle



Sitter du ner? Res på dig!

En viktigt påminnelse om att röra på sig

Varje år dör 5,3 miljoner människor i förtid på grund av inaktiv livsstil/stillasittande. Därmed är stillasittande ett lika stort folkhälsoproblem som rökning.

Av dessa 5,3 miljoner skulle en halv miljon kunna räddas från att dö i förtid om de bara kunde minska sitt stillasittande med tio futtiga procent. Öka motionsgraden till 20 procent och 1,3 miljoner människor skulle kunna räddas.

I största riskzonen är kvinnor (konstigt nog), rika och äldre.
Så ring nu upp mamsen och papsen och fråga om de vill hänga med ut och promenera i helgen. Det kan förlänga deras liv – och ditt med.

Läs mer i artikeln ”Fysisk inaktivitet lika farligt som rökning

Man ligger och sover i gräset med stråhatt på huvudet

Närbild på cigarett i mun

/Isabelle



Söta frukostbudskap med enkla knep

Vår arbetskollega Daniel kom med en kommentar på mitt inlägg nedan (”Ge grönsakerna actionnamn så äter barnen”) som jag blev så nyfiken på att jag följde upp.
Daniel är mycket påhittig och bra när det gäller mycket. Men här är två saker som särskilt imponerat på mig:

1. …att visa sina barn kreativ kärlek – och med små enkla tilltag få dem att tycka att vissa saker plötsligt är roligare att äta.
och
2. …att visa sin fru kreativ kärlek – och med små enkla tilltag (förmodligen) få även henne att tycka vissa saker är roligare att äta.

Så här kan det till exempel se ut vissa morgnar:
”Med små knep åts ägget upp även i morse. Min fru fick ett hjärta på sitt”, berättar Daniel.

Liten pojke visar ägg med batman och robin målat på sig

Daniel har ritat Batman och Robin på sin sons ägg. Rätt duktig på att rita, eller hur?

Så här ser det ut andra mornar:

En macka med kalkon, ost, paprika, gurka och ett hjärta av keso.

Ett kesohjärta på en för övrigt mycket (till synes) mumsig macka med ost, kalkon, paprika och gurka.

Här har Danne som ni ser, inte bara gjort världens godaste smörgås åt sin fru, utan även gjort ett hjärta i form av keso på den. Tyvärr tyckte hon att den såg så smarrig ut att hon hann sluka den utan att hinna se kärleksbudskapet…

Men inte ens vid de tillfällen då Daniels fruga inte ser hans trevliga små morgonbudskap hänger han läpp.
Han höjer bara kreativiteten ännu ett snäpp:

Smörgås med en grispepparkaksform och en brännare.

Daniel bränner in formen av en gris på fruns morgonmacka. Nu ska hon väl lära sig att titta efter ordentligt innan hon börjar glufsa, i alla fall när det är Daniel som förberett hennes frukost?

Gulligt och trevligt va? Jag tycker att vi alla har att lära av exemplet Daniel.

Dela gärna med er  av era…
… små vardagstips/matknep/kärleksknep etcetera.  Mejla till webbredaktor@kurera.se eller tips@kurera.se.

Ha en jättebra fredag!
/Isabelle



Men jag äter ju så bra

En person skär upp några paprikor och tomater.

 

Ofta när jag träffar nya människor så hamnar jag i diskussioner om tabletter. Vitaminer och mineraler för det mest. Det beror förmodligen, inte helt otippat, på mig.

 

Dock är det vanligaste som händer, efter att jag har berättat att jag jobbar med tidningen Kurera och vad vi står för, att folk säger ”ja, nä, jag äter då inga vitaminer för jag äter så bra mat!”

 

Här är det läge att välja väg. Antingen säger jag ”jo, det är bra då klarar du dig säkert utan” och håller fingrarna i kors bakom ryggen. Eller så ger jag mig in i diskussionen.

 

För jag äter ju också bra. Hör här vad bra (kanske inte fantastisk, men i alla fall bra) jag är:

1. Jag äter mycket grönsaker. Både min spenat och broccolin äter jag duktigt upp.
2. Jag lagar mat från grunden, eller, nja jag har ju inte malt kossan till köttfärs själv, det ska jag ärligt säga. Men jag är noggrann med råvarorna.
3. Jag äter fisk flera gånger i veckan.
4. Jag har hemlagade matlådor med mig till jobbet.

 

Ja, ni ser bilden. Visst borde jag väl klara mig på det?

Så varför fick jag då en rejäl järnbrist förra året? En järnbrist som däckade mig totalt i ett halvår. Jag som steker i gjutjärnspanna!

 

Ett år f.Jb. (före Järnbristen) så steppade jag iväg och gjorde en hårmineralanalys. En näringsterapeut klipper ett par tussar nackhår och skickar på analys. Några veckor senare får man resultaten och Jag Som Äter Så Duktigt hade ju väntat mig idel guldstjärnor i protokollet.

 

Men icke. Hårmineralanalysen visade lågt järn (ja, ni läser rätt, ett år f.Jb. så blev jag rekommenderad att äta järn. Men jag var visst inte så noggrann med det nä). Dessutom visade den högt koppar, lågt magnesium, lågt kalium och obefintligt molybden. Men vad ska man ändå med det däringa molybdenet till, tänkte jag.

 

Att jag har problem med vuxenakne som kan bero på för högt koppar och att jag fryser i 25 graders värme och har obefintlig ämnesomsättning (jo, jag lovar – om jag tittar på en kaka så går jag upp ett kilo) som kan bero på lågt kalium i förhållande till kalcium fick alltså sin förklaring i och med detta. Men det var en jäkla massa piller man skulle äta efter den där håranalysen och jag var inte så ihärdig.

 

Nu ska jag dock sätta igång med min kur. Bättre sent än aldrig.

 

Men det var ju attans och anamma att det inte räckte med bra kost!

 

/Malin



Sjukt intressant dokumentär

En kvinna och hennes barn pratar med en läkare som antecknar.

 

Regn och rusk ute. Vad passar bättre än att titta på en vansinnigt intressant dokumentär på SVT Play?

 

”Sjukdomar AB” handlar om att läkemedelsföretagen, precis som alla andra branscher, vill öka försäljningen av sina produkter och därför vill ändra gränser för exempelvis högt blodtryck och kolesterol, skapa nya ”sjukdomar” samt göra reklam så att friska människor känner att de behöver just den speciella medicinen.

 

Läser man dessutom biverkningslistorna, och det gäller ju alla mediciner, så blir man milt sagt rädd. Naturligtvis behövs läkare och läkemedel. Det råder inget tvivel om. Men man ska veta att läkemedelsbolagen också måste tjäna pengar. Frågan är varför läkemedelsbranschen får göra reklam när inte hälsokostföretagen ens får viska sådant som att tranbär är bra för urinvägsinfektion.

 

Själv väljer jag att hålla mig ifrån så mycket läkemedel jag bara kan. Men vad man än tycker så vill det till att man är en medveten patient.

 

Här klickar du för att komma direkt till dokumentären

 

/Malin



Ge grönsakerna actionnamn så äter barnen

En nyttig sallad med en actionfigur föreställande Batman.

 

Läste om ett roligt och udda tilltag som faktiskt utlovas fungera.

 

Barn gillar sällan spenat. Eller andra grönsaker. Att påstå något annat – alltså när vi pratar om barn generellt – vore lögn.
Därför tänkte jag att följande knep kan intressera er.

 

”Super X-Action Spenat” eller ”den gröne krigaren” kanske?
Amerikanska forskare vid Cornell University hävdar att det faktiskt går att få barn att äta betydligt mer frukt och grönt bara genom att byta namn på maten. Resultaten presenterar de i två olika studier som redovisas i Preventive Medicine.
I den första studerades hur mycket morötter barnen i en skola åt under tre dagar. Dagarna liknade varandra förutom att morötterna hette ”morötter” ena dagen och ”X Ray Vision Carrots” (betyder ”röntgensyn-morötter” översatt till svenska)  den andra dagen. Plötsligt blev 66 procent av morötterna uppätna, jämfört med 32 respektive 35 procent de andra två dagarna.
I den andra studien jämfördes konsumtionen av grönsaker under två månader i två skolor. Under den andra månaden bytte grönsakerna namn i den ena skolan, men inte den andra. Konsumtionen ökade med 99 procent.

 

Vuxna går på samma knep 

En tallrik med en massa sparris och tomater.

En tallrik med supertomater och krutsparris?

Författaren till artikeln i i Preventive Medicine, skriver TT, menar att vi vuxna faktiskt inte fungerar annorlunda. Och med tanke på hur många fler års erfarenhet vi har av att hinna bli livsvisa och luttrade får man nog faktiskt se oss som ännu mer lättlurade än barnen. Vi blir nämligen mer lockade av mat, samt ger maten högre betyg, på ställen där man i menyn döpt rätterna till mer deskriptiva namn, som ”mör grillad kyckling”istället för bara ”grillad kyckling”. Ja, se där. :0)

 

Hem och fundera ut några bra grönsaksnamn nu. :) Och kommer ni på några bra får ni gärna dela med er i kommentarsfältet eller mejla mig på webbredaktor@kurera.se.

 

Ha en bra dag
/Isabelle




Gravid? Undvik hormonstörande ämnen

En gravid kvinna med ett vitt linne och smink i händerna.

 

Vi på Kureras redaktion avråder ju gärna alla från att använda hudvård med hormonstörande ämnen och kemikalier.

 

I Danmark är Miljöstyrelsen av samma åsikt. I alla fall när det gäller råden till ger de som är gravida.  Hormonstörande ämnen kan överföras till barnet via att mamman använder smink och krämer. Danmark tar även steget att förbjuda ftalater som finns i bland annat plast. Även dessa är hormonstörande. De misstänks kunna ge flickor för tidig pubertet och pojkar kan få missbildade könsorgan.

 

I Sverige får vi tyvärr inga sådana råd, varken som gravid eller icke gravid.

 

Här hittar du foldern som delas ut till gravida i Danmark:

 

http://www.mst.dk/Borger/Kampagner/Gravide_Kemi



I dag smäller det! :-)”

Klockan 16.oo i dag slår vi upp ”dörrarna” till Kurera.se.

 

(Shit!) Lite pirrigt känns det allt. Samtidigt är Gert-Fylking-uttrycket ”Äntligen!” på sin plats.
Jag återkommer snart med lite mingelbilder från releasefesten. Kan vara kul att se för er som inte är på plats tänker jag.
Nu ska jag hem och välja kläder. Jag fick nämligen nyligen reda på hur chefredaktör Malin kommer att se ut och jag inser att jag nog måste lägga manken till en smula för att inte se ut som en liten lort bredvid denna långa, smäckra kvinna.

 

Till dig som är inne här för första gången vill jag säga: Varmt välkommen! Jag hoppas att vi kommer att trivas tillsammans.

 

På återhörande,
/Isabelle