par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

Upptäckten gjordes i ett samarbete mellan forskare från Finland, England och Tyskland. Studien inbegrep 1 628 personer mellan 53 och 74 år bosatta i Finland. Deltagarna delades in tre grupper utifrån deras bastuvanor, de som bastade en gång i veckan, de som bastade två till tre gånger i veckan och de som bastade fyra till sju gånger i veckan.

Bättre att basta ofta
Ju oftare deltagarna bastade desto mindre var risken att drabbas av stroke. En skillnad som kvarstod även efter man räknat bort andra faktorer som ålder, kön, förekomsten av diabetes, BMI, blodfetter, alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet och socioekonomisk status. Resultaten var liknande för kvinnor och män.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är det bra att basta

Minskar även risken för hjärtsjukdom
Setor Kunutsor, från Bristol Medical School som lett studien menar att resultaten är tydliga och understryker hälsofördelarna med regelbundet bastande. Tidigare resultat från den finska KIHD-studien har visat att regelbundna bastubad minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och minskar dödligheten i alla former av sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Stroke kan förhindras – med relativt enkelt knep

Flera faktorer bakom effekten
Enligt forskarna kan orsaken till bastuns inverkan på risken för stroke vara att det sänker blodtrycket, stimulerar immunförsvaret, har en positiv inverkan på det autonoma nervsystemet samt dess gynnsamma effekt på hjärt-kärlhälsan. Samma forskarteam upptäckte nyligen att bastubad kan ha gynnsamma effekter på stelheten i kärlväggarna och på så sätt påverkar blodtryck och hjärt-kärlhälsa.

LÄS OCKSÅ: Dödsfallen efter stroke minskar

Visar inte orsak och verkan
Setor Kunutsor understryker att det rör sig om en observationsstudie och att resultaten inte visar på någon direkt koppling mellan bastubad och minskad risk för stroke utan bara visar på ett samband. Och då bara några få av deltagarna inte bastade över huvud taget kunde heller ingen jämförelse göras med de som aldrig bastar.

Inte för alla
Vissa bör undvika bastubad som till exempel de som nyligen haft en hjärtattack och de med bröstsmärtor, även äldre med lågt blodtryck bör avhålla sig från att basta.

Av Nina Törmark

Källa: MedicalXpress

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.